Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σέντερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οι θέσεις στο μπάσκετ

Σέντερ (αγγλικά: center‎‎) ή πίβοτ (γαλλικά: pivot‎‎) ονομάζεται ο αθλητής που αγωνίζεται σε μια από τις 5 παραδοσιακές θέσεις στην ομάδα μπάσκετ.

Στόχος του σέντερ είναι η σωστή αμυντική λειτουργία της ομάδας κοντά στο καλάθι, το σίγουρο ριμπάουντ και το εύκολο καλάθι που μπορεί να σημειωθεί μετά από ριμπάουντ ή από μια σωστή ψηλή πάσα (άλεϊ-ουπ).

Τα στοιχεία που κάνουν ένα σέντερ να ξεχωρίζει είναι η δύναμη, ο όγκος, το ύψος και η αλτικότητα. Η ταχύτητα είναι ένα επιπλέον χρήσιμο στοιχείο για τους αιφνιδιασμούς, αλλά και τις επιστροφές στην άμυνα.

Ο σέντερ είναι ο πιο ψηλός αθλητής της ομάδας και το ύψος του είναι σχεδόν πάντα πάνω από 2,11 μέτρα στους επαγγελματίες. Το βάρος και ο όγκος του, επηρεάζουν το στυλ του παιχνιδιού του, αλλά και τη λειτουργία της ομάδας.

Στους σέντερ που άφησαν εποχή στο παγκόσμιο μπάσκετ συμπεριλαμβάνονται οι Αμερικάνοι: Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ, Ουίλτ Τσάμπερλεϊν, Μπιλ Ράσελ, Σακίλ Ο'Νιλ και Χακίμ Ολάζουον, οι Ευρωπαίοι: Άρβιντας Σαμπόνις, Κρέζιμιρ Τσόσιτς και Βλάντε Ντίβατς, ενώ στην Ελλάδα ξεχώρισαν οι Παναγιώτης Φασούλας και Γιώργος Τρόντζος.