Σέντερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση


Οι θέσεις της ομάδας μπάσκετ

Σέντερ (αγγ.: center) ή Πίβοτ ονομάζεται ο αθλητής που αγωνίζεται σε μια από τις 5 παραδοσιακές θέσεις στην ομάδα μπάσκετ.

Στόχος του σέντερ είναι η σωστή αμυντική λειτουργία της ομάδας κοντά στο καλάθι, το σίγουρο ριμπάουντ και το εύκολο καλάθι που μπορεί να σημειωθεί μετά από ριμπάουντ ή από μια σωστή ψηλή πάσα (άλεϊ ουπ).

Τα στοιχεία που κάνουν ένα σέντερ να ξεχωρίζει είναι η δύναμη, ο όγκος, το ύψος και η αλτικότητα. Η ταχύτητα είναι ένα επιπλέον χρήσιμο στοιχείο για τους αιφνιδιασμούς, αλλά και τις επιστροφές στην άμυνα.

Ο σέντερ είναι ο πιο ψηλός αθλητής της ομάδας και το ύψος του είναι πάνω από 2,08 μέτρα. Το βάρος και ο όγκος του επηρεάζουν το στυλ του παιχνιδιού του, αλλά και τη λειτουργία της ομάδας. Σέντερ που άφησαν εποχή στο παγκόσμιο μπάσκετ είναι ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ, ο Ουίλτ Τσάμπερλεϊν, ο Μπιλ Ράσελ, ο Σακίλ Ο'Νιλ, ο Πάτρικ Γιούιν, ο Χακίμ Ολάζουον, στην Ευρώπη ο Άρβιντας Σαμπόνις, ο Ντίνο Ράτζα και ο Βλάντε Ντίβατς και στην Ελλάδα ο Παναγιώτης Φασούλας και ο Γιάννης Μπουρούσης.