Εθνική Σερβίας και Μαυροβουνίου (ποδόσφαιρο ανδρών)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σερβία και Μαυροβούνιο
Χώρα/περιοχή
που εκπροσωπεί
Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας και Σερβία και Μαυροβούνιο
ΠροσωνύμιοPlavi (Μπλε)
ΟμοσπονδίαΠοδοσφαιρική Ομοσπονδία Σερβίας και Μαυροβούνιου
ΣυνομοσπονδίαΟΥΕΦΑ (Ευρώπη)
Διάλυση2006
Κωδικός ΦΙΦΑSCG
Πρώτη εμφάνιση
Κατάταξη ΦΙΦΑ
Τρέχουσα36 (12  Ιουλίου 2006)[1]
Χαμηλότερη55 (6  Οκτωβρίου 2004)[2]

Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου Σερβίας και Μαυροβουνίου εκπροσωπούσε τη Σερβία και Μαυροβούνιο στις διεθνείς διοργανώσεις. Τελούσε υπό τη διοίκηση της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Σερβίας και Μαυροβούνιου.

Για έντεκα χρόνια ήταν γνωστή ως εθνική Γιουγκοσλαβίας όταν οι δύο χώρες ονομάζονταν Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας, μέχρι το Φεβρουάριο του 2003 όταν η χώρα μετονομάστηκε σε Σερβία και Μαυροβούνιο.

Το 2006, το Μαυροβούνιο απέκτησε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία, με αποτέλεμσα η ποδοσφαιρική ομάδα να μετονομαστεί σε εθνική Σερβίας στις 28 Ιουνίου του 2006, με την παράλληλη δημιουργίας της εθνικής Μαυροβουνίου που δημιουργήθηκε για να εκπροσωπεί το Μαυροβούνιο.

Η εθνική Σερβίας κληρονόμησε τη θέση της εθνικής Σερβίας και Μαυροβουνίου στη FIFA και στην UEFA και η Εθνική Μαυροβουνίου έκανε αίτηση ώστε να καταστεί ξεχωριστό μέλος στις δύο ομοσπονδίες. Η FIFA θεωρούσε την Εθνική Σερβίας και Μαυροβουνίου σαν τη διάδοχο της εθνικής Γιουγκοσλαβίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Men's Ranking». (Αγγλικά) FIFA. 12  Ιουλίου 2006. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25  Νοεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 25  Νοεμβρίου 2017.
  2. «Men's Ranking». (Αγγλικά) FIFA. 6  Οκτωβρίου 2004. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25  Νοεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 25  Νοεμβρίου 2017.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]