Πόμπια Ηρακλείου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Πόμπια
Τοποθεσία στον χάρτη
Τοποθεσία στον χάρτη
Πόμπια
Διοίκηση
Χώρα Ελλάδα
Δήμος Μοίρων
Γεωγραφία και στατιστική
Γεωγραφικό διαμέρισμα Κρήτης
Περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου
Πληθυσμός 1038 (2011)
Άλλα
Ονομασία κατοίκων Πομπιανοί

Συντεταγμένες: 35°01′00″N 24°52′00″E / 35.01667°N 24.86667°E / 35.01667; 24.86667

Η Πόμπια είναι χωριό στην επαρχία Καινούργιου του νομού Ηρακλείου, στην πεδιάδα της Μεσαράς. Κτισμένο στην ρίζα του βουνού Βίγλα της οροσειράς των Αστερουσίων. Αποτελεί έδρα ομώνυμου δημοτικού διαμερίσματος του δήμου Μοιρών. Αριθμούσε 955 κατοίκους το 2001. Πολιούχος του χωριού[1] είναι ο Άγιος Γεώργιος.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τη Μινωική εποχή υπάρχουν ερείπια και πιθανολογείται οτι το χωριό ονομαζόταν Βοιβή[εκκρεμεί παραπομπή]. Το όνομα του χωριού Πόμπια, καθώς και του κοντινού οικισμού Στάβιες, προέρχονται από τις ρωμαϊκές πόλεις Πομπηία και Σταβία[εκκρεμεί παραπομπή] που κατέστρεψε το ηφαίστειο Βεζούβιος το 79 μ.Χ στην νότια Ιταλία. Επίσης στο χωριό γεννήθηκε ο Μιχαήλ Κόρακας που ήταν οπλαρχηγός στην επανάσταση κατά των Τούρκων. Επί Τουρκοκρατίας χτίστηκε το Γυμνάσιο Πόμπιας που ήταν το ένα από τα δύο στο νομό Ηρακλείου το οποίο λειτουργεί και σήμερα.

Eγκαταστάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο χωριό λειτουργούν μεταξύ άλλων, περιφερειακό ιατρείο, Δημοτικό Σχολείο, νηπιαγωγείο, Γυμνάσιο, Λύκειο. Στην Πόμπια λειτουργεί αρκετά χρόνια το ΚΕ.ΠΕ.Π Πόμπιας, κλειστού τύπου προνοιακό ίδρυμα, με τεράστια συμβολή στον τομέα της πρόνοιας εξαιτίας της προστασίας που παρέχει στα άτομα που περιθάλπει.

Στην Πόμπια υπάρχει ένα γήπεδο ποδοσφαίρου με πλαστικό τάπητα, όπου έχει έδρα η ομάδα του χωριού ΚΟΡΑΚΑΣ. Επίσης υπάρχει και μικρό κλειστό γυμναστήριο όπου κάνει προπονήσεις η ομάδα ξιφασκίας του χωριού Α. Λ. Μεσσαρας η οποία λόγω χωρητικότητας έχει τυπική έδρα το κλειστό Μοιρών. Επίσης υπάρχει ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ κανονικών διαστάσεων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]