Σίβας Πυργιωτίσσης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Σίβας Ηρακλείου)

Συντεταγμένες: 35°1′0″N 24°48′0″E / 35.01667°N 24.80000°E / 35.01667; 24.80000

Σίβας Πυργιωτίσσης
Σίβας Πυργιωτίσσης is located in Greece
Σίβας Πυργιωτίσσης
Σίβας Πυργιωτίσσης
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΚρήτης
Περιφερειακή ΕνότηταΗρακλείου
ΔήμοςΦαιστού
Δημοτική ΚοινότηταΣίβα Πυργιωτίσσης
Γεωγραφία και Στατιστική
Γεωγραφικό διαμέρισμαΚρήτη
ΝομόςΗρακλείου
Υψόμετρο110
Πληθυσμός426 (2011)
Πληροφορίες
Παλαιά ονομασίαΣίβα (θηλ.)

Ο Σίβας είναι χωριό και έδρα ομώνυμης Κοινότητος του Δήμου Φαιστού στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου της Κρήτης. Ανήκε στην Επαρχία Πυργιωτίσσης του νομού Ηρακλείου. Βρίσκεται στη νοτιοδυτική άκρη της πεδιάδας της Μεσαράς, εις υψόμετρο 110 μέτρων.

Οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία. Η απόστασή του από το Ηράκλειο είναι 62 χλμ. Μέσα στο χωριό βρίσκεται ο ιερός ναός του Αγ. Ιωάννου Προδρόμου και τα εξωκλήσια του οικισμού που βρίσκονται γύρω από τον οικισμό όπως του Αγίου Ιωάννη του Ξένου (με καταγωγή από τον Σίβα ) όπου η συγκεκριμένη εκκλησία βρίσκεται στην είσοδο του χωριού αλλά και η οικία του Αγίου σε απόσταση 200 μέτρων από την συγκεκριμένη εκκλησία , του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Σπυρίδωνος, του Προφήτη Ηλία, του Αγίου Ευμενίου, του Αγίου Παντελεήμονα, του Αγίου Γεωργίου στο κοιμητήριο του οικισμού, της Παναγιάς της Αλυσοδεμένης, της Αγίας Μαρίνας, της Αγίας Παρασκευής και της Αγίας Άννας. Στις 29 Αυγούστου ο οικισμός πανηγυρίζει. Έχει νηπιαγωγείο, Δημοτικό Σχολείο, περιφερειακό ιατρείο και το σωματείο Χριστιανική Εστία Σίβας. Κοντά στο χωριό (αλλά στην Κοινότητα Πηγαϊδακίων) βρίσκεται και η Ιερά Μονή Παναγίας Οδηγήτριας.[1] Παλαιότερα υπαγόταν στην Επαρχία Πυργιωτίσσης.

Ως προς το όνομα του χωριού, έχει επικρατήσει σήμερα το αρσενικό και όχι το παλαιότερο θηλυκό Σίβα, για να μη γίνεται σύγχυση με την άλλη Σίβα (στην Επαρχία Μαλεβιζίου) στο Ηράκλειο.

Κοινότητα Σίβα Πυργιωτίσσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περιλαμβάνωντας μόνον την έδρα της, η Κοινότητα Σίβας έχει 426 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

Η Κοινότητα εκπροσωπείται από τριμελές Συμβούλιο με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Βολακάκη Νικόλαο.

Κοινοτάρχες Σίβα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι κάτωθι εκλέχθηκαν και υπηρέτησαν (ή υπηρετούν) ως Πρόεδροι της Κοινότητος Σίβα.

Πρόεδροι Κοινότητος Σίβα Πυργιωτίσσης
περίοδος όνομα
1978–1982 Κουλεντάκης Εμμανουήλ
1982–1990 Πατεράκης Αριστείδης
1990–1994 Σερκεδάκης Μηνάς
1994–1998 Πρατικάκης Γεώργιος
2010–2019
2019–2023 Γιαννακάκης Μιχαήλ
2024– Βολακάκης Νικόλαος

-

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χωριό είναι γενέτειρα του οσίου Ιωάννου του Ξένου[2], ο οποίος εργάστηκε για την αναζωπύρωση της Ορθοδοξίας στην Κρήτη μετά την απελευθέρωσή της από τους Σαρακηνούς από το Νικηφόρο Φωκά το 961. Συνεπώς το χωριό υπήρχε τότε. Τον τόπο γεννήσεως του αγίου τον ονομάζουν σήμερα Τζοβαέρη (από το τουρκ. Cevahir=διαμάντι).

Ο Άγιος Ιωάννης έδρασε στη δυτική Κρήτη και ίδρυσε τη Μονή της Θεοτόκου στα Μυριοκέφαλα Ρεθύμνης και τη Μονή της Κυρίας των Αγγέλων, τη γνωστή με το όνομα Καθολικό, όπου μόνασε στο παρακείμενο σπήλαιο και πέθανε μέσα σε αυτό, στις 7 Οκτωβρίου, οπότε γιορτάζεται η μνήμη του.

Κοντά στο χωριό Κουφός της Κυδωνίας σώζεται η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής, με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό τύπο, την οποία ίδρυσε ο εν λόγω άγιος και είναι γνωστή ως Αϊ Κυρ Γιάννης. Το χωριό υπάγεται σήμερα στα Τοπόλια Κισάμου.

Σε συμβόλαια του 1271 γίνεται γραπτή μνεία στο Σίβα: Stephanus Sclavus habitator in casali nomine Sciva dare tenetur Nicolao…mensuras boni frumenti cretensis 74… (A. Lombardo, Documenti della colonia veneziana di Creta, p. 114). Το γεγονός ότι στο ανωτέρω συμβόλαιο αναφέρεται οφειλή σίτου μας κάνει να υποθέσουμε ότι πρόκειται για το Σίβα Μεσαράς.

Από το Σίβα καταγόταν και ο οπλαρχηγός Ιωάννης Σκουντής ή Στεφανάκης, ο οποίος πολέμησε υπό την αρχηγία του Μιχαήλ Κουρμούλη κατά την Επανάσταση του 1821, στην Πελοπόννησο υπό τον Κολοκοτρώνη και έλαβε μέρος στην Επανάσταση του 1866.

Το τοπωνύμιο Σίβα απαντάται δύο φορές στο νομό Ηρακλείου και είναι άγνωστη η σχέση του με τον Σίβα, θεό των Ινδών.

Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για την προέλευση του ονόματος με επικρατέστερη αυτή της ύπαρξης άφθονων φυσικών πηγών στην περιοχή ( από την αραβική λέξη siva, [3]που σημαίνει πηγή).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Μονή Παναγίας Οδηγήτριας». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2012. 
  2. Θεοχάρη Δετοράκη, Ιστορία της Κρήτης, Αθήνα 1986, σελ. 159.
  3. Πληροφορίες για το Σίβα[νεκρός σύνδεσμος]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Θεοχάρη Δετοράκη, Ιστορία της Κρήτης, Αθήνα 1986.

Περαιτέρω ανάγνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]