Τιθορέα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 38°35′2″N 22°40′3″E / 38.58389°N 22.66750°E / 38.58389; 22.66750

Τιθορέα
Τοπίο του χωριού
Τοποθεσία στον χάρτη
Τοποθεσία στον χάρτη
Τιθορέα
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΔήμοςΑμφίκλειας - Ελάτειας
Γεωγραφία και στατιστική
ΝομόςΦθιώτιδας
Υψόμετρο440
Πληθυσμός630 (2011)
Άλλα
Παλαιά ονομασίαΒελίτσα

Η Τιθορέα είναι χωριό του νομού Φθιώτιδας και ανήκει στο διευρυμένο Δήμο Αμφίκλειας - Ελάτειας. Είναι κτισμένη στις ανατολικές πλαγιές του Παρνασσού, σε υψόμετρο 440 μέτρων. Ο πληθυσμός της, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, είναι 630 κάτοικοι. Η Τιθορέα γνωρίζει τουριστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια λόγω της μικρής απόστασης που την χωρίζει από τα χειμερινά θέρετρα του Παρνασσού.

Μέχρι το 1926 ονομαζόταν Βελίτσα[1] οπότε μετονομάστηκε σε Τιθορέα, λόγω της αρχαίας φωκικής πόλης Τιθορέας, που βρισκόταν στην ίδια ακριβώς τοποθεσία. Τα ερείπια της αρχαίας Τιθορέας διακρίνονται ακόμα ανάμεσα στα σύγχρονα σπίτια του οικισμού, ενώ διασώζεται σε πολύ καλή κατάσταση το τείχος που περιέβαλλε την πόλη.

Τμήμα του τείχους της αρχαίας Τιθορέας

Διοικητική ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 31 Αυγούστου 1912 συστάθηκε η Κοινότητας Βελίτσης στον νομό Φθιώτιδος και Φωκίδος. Ο οικισμός Βελίτσα μετονομάστηκε σε Τιθορέα στις 16 Νοεμβρίου 1926 και με τη νέα ονομασία ορίστηκε έδρα της νεοσύστατης Κοινότητας Κάτω Τιθορέας. Το 1943 η εν λόγω κοινότητα αποσπάστηκε υπήχθη στον νομό Φθιώτιδας και το 1997 ο οικισμός Τιθορέα προσαρτήθηκε στον ομώνυμο δήμο, με την κοινότητα να καταργείται.[2]

Διατελέσαντες πρόεδροι της Κοινότητας Τιθορέας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

...

  • 1983-1986 Νικόλαος Χρας
  • 1987-1990 Ανάργυρος Γιαλούρης
  • 1991-1998 Κωνσταντίνος Καλαντζής
Πηγή: ΕΕΤΑΑ

Η αρχαία Τιθορέα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αρχαία Τιθορέα ήταν φωκική πόλη, κτισμένη στις ανατολικές πλαγιές του Παρνασσού, στην ίδια θέση όπου ευρίσκεται σήμερα το ομώνυμο χωριό. Η αρχαία πόλη κτίστηκε μετά την καταστροφή των γειτονικών Φωκικών πόλεων από τον στρατό του Ξέρξη. Όπως αναφέρει ο Ηρόδοτος, οι κάτοικοι των κατεστραμμένων πόλεων που βρίσκονταν στις όχθες του Κηφισού κατέφυγαν στις πλαγιές του Παρνασσού στην περιοχή της Τιθορέας.[3] Μετά την απομάκρυνση των Περσών οι Φωκείς οχύρωσαν την περιοχή της Τιθορέας η οποία από φρούριο σταδιακά εξελίχθηκε σε μία ακμάζουσα πόλη που αφομοίωσε τον πληθυσμό των παλαιότερων γειτονικών πόλεων -- του Νεώνα της Τριταίας και των παραποτάμιων. Στην μέγιστη ακμή της η Τιθορέα έφτασε τον τρίτο αιώνα π.Χ., οπότε και έκοψε δικό της νόμισμα[4][5].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Πανδέκτης - Μετονομασίες
  2. Διοικητικές μεταβολές Κοινότητας Τιθορέας, ΕΕΤΑΑ.
  3. Βικιθήκη Ιστορίαι (Ηροδότου)/Βιβλίο Η Ὡς δὲ [οἱ Πέρσαι] ἐκ τῆς Δωρίδος ἐς τὴν Φωκίδα ἐσέβαλον, αὐτοὺς μὲν τοὺς Φωκέας οὐκ αἱρέουσι. οἳ μὲν γὰρ τῶν Φωκέων ἐς τὰ ἄκρα τοῦ Παρνησοῦ ἀνέβησαν· ἔστι δὲ καὶ ἐπιτηδέη δέξασθαι ὅμιλον τοῦ Παρνησοῦ ἡ κορυφή, κατὰ Νέωνα πόλιν κειμένη ἐπ᾽ ἑωυτῆς· Τιθορέα οὔνομα αὐτῇ· ἐς τὴν δὴ ἀνηνείκαντο καὶ αὐτοὶ ἀνέβησαν
  4. Γυμνάσιο Κάτω Τιθορέας, η ιστορία της Τιθορέας
  5. Arxaiologia.gr Άρθρο του αρχαιολόγου Φώτη Ντάσιου

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]