Νόννος ο Πανοπολίτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νόννος ο Πανοπολίτης
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Νόννος ὁ Πανοπολίτης (Αρχαία Ελληνικά)
Γέννηση5ος αιώνας
Αχμίμ
Θάνατος5ος αιώνας
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςμεσαιωνική ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταποιητής
συγγραφέας
Αξιοσημείωτο έργοΔιονυσιακά
Περίοδος ακμής5ος αιώνας[1]
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Για το Νόννοσο (ή Νόννο), δείτε: Νόννοσος.

Ο Νόννος ο Πανοπολίτης ήταν σημαντικός εθνικός Έλληνας επικός ποιητής και συγγραφέας από την Πανόπολη (τη σημερινή Αχμίμ) της Άνω Αιγύπτου[2][3].

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Νόννος έζησε στην Αλεξάνδρεια τον 5ο αιώνα[2] αν και ο ίδιος γράφει ότι έζησε και έγραψε τον 4ο αιώνα. Οι σύγχρονοι όμως μελετητές τον τοποθετούν στον 5ο αιώνα επειδή οι καινοτομίες που εισήγαγε στο έργο του και οι οποίες φανερώνουν την επίδραση της τραγωδίας και της αλεξανδρινής ποίησης, οδηγούν στην εκτίμηση αυτή[4]. Μάλλον είχε σαν πρότυπό του τον Απολλώνιο τον Ρόδιο, έτσι μελέτησε κι αυτός πολύ τα σπάνια συγγράμματα της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας και έγραψε ένα έργο με πολλές αναφορές σε μύθους που δεν σώζονται κάπου αλλού. Για αυτό πρέπει να του συγχωρεθεί η χαλαρή πλοκή του έπους του.

Εργογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κύριο έργο του Νόννου είναι το επικό ποίημα Διονυσιακά που αποτελείται από 21.000 στίχους σε 48 βιβλία-ραψωδίες. Εκεί περιέχεται, γραμμένη σε εξάμετρους στίχους, η μυθική ιστορία της ζωής και της δράσης του θεού Διόνυσου, η μυθική εκστρατεία του στην Ινδία καθώς και άλλα γεγονότα που δεν έχουν σχέση με τις περιπέτιες του Διονύσου, όπως απηχήσεις από την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αυτό είναι και το τελευταίο μεγάλο ποίημα της αρχαιότητας, επηρεασμένο από την ομηρική παράδοση και την τραγωδία[4]. Γλωσσολογικά τα Διονυσιακά φαίνεται να υιοθετούν μια πολύ δύσκολη διάλεκτο, ίσως δυσκολότερη και του Ομήρου. Ο Νόννος συχνά φαίνεται να κάνει επίδειξη γνώσεων, όπως και το πρότυπό του ο Απολλώνιος. Η μεγαλύτερη καινοτομία του στον στίχο θεωρείται η εισαγωγή του τρίτου τροχαίου.

Αναφέρεται σαν έργο του και ο τίτλος Βασσαρικά, ενός χαμένου ως λέγεται έπους του. Κάποιος φιλόλογος πάντως διατύπωσε τη θεωρία ότι ο τίτλος αυτός είναι υπότιτλος του ιδίου έργου, δηλαδή των Διονυσιακών. Πριν από τα Διονυσιακά, ο Νόννος απέδωσε σε δακτυλικό εξάμετρο μια παράφραση του Κατά Ιωάννην Ευαγγελίου[5].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Czech National Authority Database. jn19981001895. Ανακτήθηκε στις 8  Ιουνίου 2022.
  2. 2,0 2,1 «Νόννος ο Πανοπολίτης (5ος αι. μ.Χ.) - Εκδοτική Αθηνών Α.Ε.». www.greekencyclopedia.com. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2016. 
  3. Ανώνυμο επίγραμμα εἰς Νόννον τὸν ποιητήν (Παλατινή Ανθολογία 9.198): ''Πανὸς μὲν ἐμὴ πόλις, ἐν Φαρίῃ δὲ ἔγχεϊ φωνήεντι γονὰς ἤμησα Γιγάντων''
  4. 4,0 4,1 Εγκυκλοπαίδεια Νέα Δομή. Τεγόπουλος - Μανιατέας. 1996. σελ. 249. τομ. 24. 
  5. «BYZANTINH ΛOΓOTEXNIA». www.ime.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2016. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]