Θέρσανδρος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Θέρσανδρος
Γενικές πληροφορίες
Χώρα πολιτογράφησηςΘήβες
Οικογένεια
ΣύζυγοςΔημώνασσα του Θέρσανδρου
ΤέκναΤισσαμενός
ΓονείςΠολυνείκης και Αργεία
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαβασιλιάς της Θήβας

Στην ελληνική μυθολογία ως Θέρσανδρος (< θέρσος (θάρρος) + ἀνήρ, «ο θαρραλέος άνδρας»[1] αναφέρεται γιος του Σισύφου και της Μερόπης, πατέρας του Προίτου, του Αλιάρτου και του Κορώνου.

Σύμφωνα με τη μυθολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κυρίως όμως με αυτό το όνομα αναφέρεται ο γιος του Πολυνείκη και της Αργείας. Ο Θέρσανδρος αυτός ήταν ένα από τα κυριότερα πρόσωπα της εκστρατείας των Επιγόνων κατά της Θήβας. Αυτός δώρισε το πέπλο της Αρμονίας στην Εριφύλη, χήρα σύζυγο του Αμφιαράου, για να πείσει τον γιο της Αλκμέωνα να συμμετάσχει στην εκστρατεία (10 χρόνια νωρίτερα την είχε δωροδοκήσει ο Πολυνείκης με το περιδέραιο της Αρμονίας για να πείσει τον σύζυγό της να συμμετάσχει στην εκστρατεία των «Επτά επί Θήβας»). Μετά την άλωση της Θήβας ο Θέρσανδρος πήρε την εξουσία και κάλεσε πίσω τους Θηβαίους που είχαν καταφύγει στη γύρω περιοχή. Ο Θέρσανδρος πήρε ως σύζυγό του την κόρη της Εριφύλης, τη Δημώνασσα, και μαζί απέκτησαν ένα γιο, τον Τισσαμενό.

Αργότερα, ο Θέρσανδρος έλαβε μέρος στην πρώτη εκστρατεία του Τρωικού Πολέμου, όταν τα πλοία πήγαν κατά λάθος στη Μυσία. Ο Θέρσανδρος σκοτώθηκε από τον Τήλεφο. Ο Διομήδης τον κήδευσε με τιμές. Αλλά ο Βιργίλιος υιοθετεί μία άλλη παράδοση κατά την οποία ο Θέρσανδρος πολέμησε μπροστά στα τείχη της Τροίας και ήταν ένας από αυτούς που μπήκαν μέσα στον Δούρειο Ίππο.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]