Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας (συντ.: ΟΛΚΕ) είναι ελληνικό μη κυβερνητικό, μη κερδοσκοπικό σωματείο. Ιδρύθηκε στις 17 Απριλίου 2004 και έδρα του είναι η Αθήνα. Απευθύνεται στους ομοφυλόφιλους, λεσβίες και επίσης (παρ' ότι δεν περιλαμβάνονται στον τίτλο του σωματείου) αμφισεξουαλικούς και τρανσεξουαλικούς πολίτες που ζουν στην Ελλάδα.

Στόχοι του σωματείου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ΟΛΚΕ είναι ένα σωματείο που κυρίως στοχεύει:

  • Στην αλληλοαποδοχή, αλληλοϋποστήριξη και γενικότερα την ανάπτυξη αλληλεγγύης μεταξύ των ομοφυλόφιλων, λεσβιών, αμφισεξουαλικών γυναικών και ανδρών και τρανσεξουαλικών ατόμων ανεξάρτητα από το φύλο, την εθνική, πολιτισμική και θρησκευτική προέλευση, τη γλώσσα, την ηλικία, την κατάσταση υγείας, τη σωματική κατάσταση ή άλλο γνώρισμα.
  • Στην προάσπιση, διεκδίκηση και προώθηση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των παραπάνω κοινωνικών ομάδων και την καταπολέμηση των σε βάρος τους προκαταλήψεων, των στερεοτύπων, του στιγματισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού.
  • Στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της κοινής γνώμης, της οικογένειας, των θεσμών, των οργανωμένων ή μη φορέων και της κοινωνίας γενικότερα σε θέματα σεξουαλικότητας, ταυτότητας κοινωνικού φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού και σεξουαλικής υγείας.

Πολιτικό πρόγραμμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πολιτικό πρόγραμμα της ΟΛΚΕ ψηφίσθηκε ομόφωνα σε γενική συνέλευση του σωματείου στις 22 Ιουνίου 2006 και βασικός του σκοπός είναι η χειραφέτηση, η συμμετοχή και η ισότιμη ένταξη των ομοφυλόφιλων, λεσβιών, αμφισεξουαλικών και τρανσεξουαλικών ατόμων στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό η ΟΛΚΕ έχει αναλάβει άμεσα δράσεις για:

  • Την προάσπιση των δικαιωμάτων των παραπάνω κοινωνικών ομάδων με διαβήματα, παρεμβάσεις και παραστάσεις προς τους αρμόδιους φορείς.
  • Την κατάργηση του άρθρου 347 του Ποινικού Κώδικα (διαφορά στο όριο συναίνεσης μεταξύ ανδρών και ποινικοποίηση εγχρήματων σεξουαλικών πρακτικών μεταξύ ανδρών).
  • Την προώθηση της νομικής αναγνώρισης του πολιτικού γάμου μεταξύ ζευγαριών του ίδιου φύλου.
  • Την παρακολούθηση των ΜΜΕ, όταν αυτά αναφέρονται απαξιωτικά στον σεξουαλικό προσανατολισμό αλλά και γενικότερα την παρέμβασή της σε αυτά.
  • Την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας κατά των ΛΟΑΤ ατόμων (π.χ. ενδοοικογενειακή βία, παρεμβάσεις της αστυνομίας κλπ.)
  • Την ευαισθητοποίηση και βοήθεια των μελών της σε θέματα αυτοπροσδιορισμού, ανάπτυξης συλλογικής ταυτότητας, ακτιβισμού κλπ.

Λίγους μήνες μετά την ίδρυσή της, η ΟΛΚΕ οργάνωνε σε τακτικά χρονικά διαστήματα ανοιχτές δημόσιες συζητήσεις για πολλά θέματα, όπως «η ομοφοβία στα ΜΜΕ», «διακρίσεις λόγω ομοερωτικής συμπεριφοράς», «HIV και gay: ομάδα υψηλής ενοχής» κλπ. Οι εκδηλώσεις γινόταν στο Στέκι Μεταναστών στα Εξάρχεια.

Επίσης καθιέρωσε σε κάθε εκλογική διαδικασία τα τελευταία χρόνια (Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές 2006, Βουλευτικές εκλογές 2007, Ευρωεκλογές 2009 και Βουλευτικές εκλογές 2009) ένα συγκεκριμένο ανά περίπτωση ερωτηματολόγιο που θέτει προς τα κοινοβουλευτικά και μη κόμματα σε σχέση με τις θέσεις τους σε ζητήματα που αφορούν την ΛΟΑΤ κοινότητα, δίνοντας στη συνέχεια στη δημοσιότητα τις απαντήσεις των κομμάτων.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]