Τζων Στιούαρτ, 1ος κόμης του Λέννοξ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τζον Στιούαρτ, 1ος κόμης του Λέννοξ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
John Stewart (Αγγλικά)
Θάνατος8  Ιουλίου 1495
Τόπος ταφήςRenfrew Old Parish Church
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΣύζυγοςMargaret Montgomerie (από 1460)[1]
Margaret Montgomerie (από 1438)[1]
ΤέκναΡοβέρτος Στιούαρτ, 4ος λόρδος του Ωμπινύ[2]
Ματθαίος Στιούαρτ, 2ος κόμης του Λέννοξ
Alan Stewart, 1st of Cardonald[2]
Sir William Stewart, Seigneur d'Oison[2]
Alexander Stewart[2]
Sir John Stewart, Seigneur d'Oison[2]
Marion Stuart[2]
Elizabeth Stewart[2]
Lady Elizabeth Stuart[2]
ΓονείςΆλαν Στιούαρτ του Ντάρνλεϊ και Catherine Seton
ΟικογένειαStewart of Darnley
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαμέλος του κοινοβουλίου της Σκωτίας

Ο Τζων Στιούαρτ, 1ος κόμης του Λέννοξ (πριν το 1430 - 1495) λόρδος του Ντάρνλεϊ και 1ος κόμης του Λέννοξ ήταν γιος του Άλαν Στιούαρτ του Ντάρνλεϊ απογόνου του Αλεξάντερ Στιούαρτ, 4ου Υψηλού Στιούαρτ της Αγγλίας και της Αικατερίνης Σέτον. Η γιαγιά του από πατέρα ήταν κόρη και διάδοχος του Ντόντσαχ, κόμη του Λέννοξ και μέσω της μητέρας του ήταν απόγονος του Τόμας Ράντολφ, 1ου κόμη του Μόρεϊ του ανιψιού του Ροβέρτου Μπρους. Ο Ιωάννης Στιούαρτ μέσω του γιου του Ματθαίου Στιούαρτ, 2ου κόμη του Λέννοξ ήταν προ - προ - προπάππους του λόρδου του Όλμπανυ συζύγου της Μαρίας Α΄ της Σκωτίας και πατέρα του Ιακώβου που ένωσε τα στέμματα της Αγγλίας και της Σκωτίας.

Κόμης του Λέννοξ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σαν γενάρχης του ισχυρότατου κλάδου των Στιούαρτ του Ντάρνλεϊ δημιούργησε την κυβέρνηση του κάστρου του Ρόθεσει και έγινε φύλακας των δυτικών Μαρς στην Σκωτία (1465). Όταν η αρσενική γραμμή των κομήτων του Λέννοξ εξαλείφτηκε κληρονόμησε τα μισά εδάφη τους και σε συνεννόηση με τον συγκυβερνήτη του πήρε τον τίτλο του πρώτου κόμη του Λέννοξ. Ήταν πιστός σύμμαχος του Ιάκωβου Γ΄ της Σκωτίας την εποχή που οι λόρδοι υπό την ηγεσία του Άρστιμπαλντ Ντάγκλας, 5ου κόμη του Άνγκους επαναστάτησαν εναντίον του. Μετά τον θάνατο του βασιλιά στην μάχη του Σώσιμπουρν διάδοχος του ήταν ο αντάρτης γιος του Ιάκωβος Δ΄ της Σκωτίας, ο Ιωάννης Στιούαρτ με στρατό επιτέθηκε στους επαναστάτες λόρδους που βρέθηκαν στην κυβέρνηση. Οι επαναστάτες λόρδοι κατέλαβαν το κάστρο του Εδιμβούργου που είχε το βασιλικό πυροβολικό με το διάσημο κανόνι "Μόνς Μεγκ"που είχε κάνει δώρο ο Φίλιππος Γ΄ της Βουργουνδίας στον βασιλιά της Σκωτίας μια γενιά πριν. Με το όπλο αυτό πολιόρκησαν το κάστρο του Κρούκστον έδρα των Στιούαρτ του Ντάρνλεϊ και ανάγκασαν τον κόμη του Λέννοξ να παραδοθεί. Οι επαναστάτες του επέτρεψαν να κρατήσει τα εδάφη του που πέρασαν στον γιο του Ματθαίο Στιούαρτ ο οποίος υπηρέτησε τον στρατό των Σκωτσέζων και έπεσε στην μάχη του Φλόντεν.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επικρατεί μεγάλη σύγχυση για τον γάμο του Ιωάννη Στιούαρτ, σύζυγος του καταγράφεται η Μάργκαρετ Μοντγκομέρι, κόρη του Αλεξάντερ Μοντγκομέρι, 1ου λόρδου του Μοντγκομέρι στις 15 Μαΐου 1438 όταν ήταν και οι δυο μικρά παιδιά. Η Μάργκαρετ πέθανε πρόωρα και ο κόμης του Λέννοξ παντρεύτηκε την ανιψιά της που λεγόταν επίσης Μάργκαρετ Μοντγκομέρι (1460) κόρη του Αλεξάντερ, κύριου του Μοντγκομέρι και γιου του 1ου λόρδου και της Ελισάβετ Χέπμπορν, μαζί της απέκτησε :

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 p10921.htm#i109207. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6 2,7 Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • G. E. Cokayne et al., The Complete Peerage of England, Scotland, Ireland, Great Britain and the United Kingdom, Extant, Extinct, or Dormant. (Gloucester, U.K.: Alan Sutton, 2000) I:313, 328; VII:594, 596.
  • Charles Mosley, ed., Burke's Peerage, Baronetage, and Knightage. 107th ed. 3 vols. (Wilmington, DE: Burke's Peerage (Genealogical Books) Ltd., 2003) I:601.