Φρειδερίκος Ε΄ του Παλατινάτου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Φρειδερίκος Ε΄
Gerard van Honthorst 006.jpg
Ο Φρειδερίκος φέρει το Βοημικό στέμμα και το περιδέραιο του Τάγματος της Περικνημίδος. Στο τραπέζι ο σκούφος του εκλέκτορα.
εκλέκτορας του Παλατινάτου
Περίοδος 1610 - 1623
Προκάτοχος Φρειδερίκος Δ΄
Διάδοχος Κάρολος Α΄ Λουδοβίκος
διεκδικητής βασιλιάς της Βοημίας
Περίοδος 1619 - 1620
Σύζυγος Ελισάβετ Στιούαρτ
Επίγονοι Κάρολος Α΄ Λουδοβίκος
Ελισάβετ
Ρούπερτ
Μαυρίκιος
Λουίζα-Ολλανδίνη
Εδουάρδος
Ενριέτα-Μαρία
Φίλιππος-Φρειδερίκος
Σοφία
Οίκος των Βίττελσμπαχ
Πατέρας Φρειδερίκος Δ΄
Μητέρα Λουίζα-Τζουλιάνα του Νασσάου
Γέννηση 26 Αυγούστου 1596 (1596-08-26)
Θάνατος 29 Νοεμβρίου 1632 (36 ετών)
Θρησκεία Καλβινιστής
Commons page Πολυμέσα σχετικά με το θέμα
δεδομέναπ  σ  ε )

Ο Φρειδερίκος Ε΄ (26 Αυγούστου 1596 - 29 Νοεμβρίου 1632) από τον Οίκο των Βίττελσμπαχ, ήταν εκλέκτορας του Παλατινάτου (Pfalz) το διάστημα 1610-1623 και διεκδικητής βασιλιάς της Βοημίας το διάστημα 1619-1620.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε κοντά στο Άμπεργκ και ήταν ο πρωτότοκος γιος του Φρειδερίκου Δ΄ εκλέκτορα του Παλατινάτου και της Λουίζας-Τζουλιάνας του Νασσάου, κόρης του Γουλιέλμου Α΄ πρίγκιπα της Οράγγης.

Το 1610 απεβίωσε ο πατέρας του και τον διαδέχθηκε. Το 1618-19 οι κυρίως προτεσταντικές περιοχές της Βοημίας εξεγέρθηκαν εναντίον του καθολικού Φερδινάνδου Β΄ των Αψβούργων εκκινώντας τον Τριακονταετή Πόλεμο. Πρόσφεραν το στέμμα της Βοημίας στον Φρειδερίκο Ε΄ ως εξέχοντος μέλος της Προτεσταντικής Ένωσης που είχε ιδρύσει ο πατέρας του και ελπίζοντας στη βοήθεια του πεθερού του Ιακώβου Α΄ της Αγγλίας. Όταν αποδέχθηκε το στέμμα, οι σύμμαχοί του της Ένωσης και ο Ιάκωβος Α΄ τον εγκατέλειψαν, υπογράφοντας μεταξύ τους τη συνθήκη της Ουλμ το 1620. Ηττήθηκε στη μάχη του Λευκού όρους κοντά στην Πράγα και του δόθηκε ο ειρωνικός τίτλος ο βασιλιάς χειμώνας (winterköning). Ακολούθησε η εισβολή των Αυστριακών στο Παλατινάτο, οπότε αναγκάστηκε να διαφύγει στον θείο του Μαυρίκιο της Οράγγης κυβερνήτη στην Ολλανδία το 1622. To επόμενο έτος στερήθηκε επίσημα των κτήσεών του με αυτοκρατορικό διάταγμα (edict) και έζησε το υπόλοιπο της ζωής του εξόριστος στην Πράγα.

Ήταν διανοούμενος, μυστικιστής και Καλβινιστής. Δημιούργησε τους ανακτορικούς κήπους (hortus palatinus) στη Χαϊδελβέργη. Απεβίωσε το 1632 στο Μάιντς και τον διαδέχθηκε ο πρωτότοκος γιος του Κάρολος Α΄ Λουδοβίκος, στον τίτλο μόνο εκλέκτορας του Παλατινάτου ως το 1648, οπότε έληξε ο Πόλεμος και μετέβη στην επικράτειά του. Η κόρη του Σοφία ήταν μητέρα του Γεωργίου Α΄ της Βρετανίας.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1613 νυμφεύτηκε την Ελισάβετ Στιούαρτ, κόρη του Ιακώβου Α΄ της Αγγλίας και είχε τέκνα:

Άλλα τέσσερα τέκνα δεν επέζησαν της ενηλικίωσης.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Purcell, Brennan C. (2003), The Winter King: Frederick V of the Palatinate and the Coming of the Thirty Years' War, London: Ashgate, ISBN 0-7546-3401-9
  • Yates, Frances (1972), The Rosicrucian Enlightenment, London: Routledge and Kegan Paul, ISBN 0-7100-7380-1

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Frederick V of the Palatinate της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).