Ερνέστος Αύγουστος του Μπράουνσβαϊγκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ερνέστος Αύγουστος
Δούκας του Μπράουνσβαϊγκ-Λύνεμπουργκ
Πρίγκιπας του Κάλενμπεργκ
Περίοδος1679 - 1698
ΠροκάτοχοςΙωάννης Φρειδερίκος
ΔιάδοχοςΓεώργιος Α' της Βρετανίας
Γέννηση20 Νοεμβρίου 1629
Χέρτσμπεργκ αμ Χαρτς
Θάνατος23 Ιανουαρίου 1698 (68 ετών)
ανάκτορο Χερρενχάουζεν, Αννόβερο
ΣύζυγοςΣοφία του Αννόβερου
ΕπίγονοιΓεώργιος Α΄ της Βρετανίας
Μαξιμιλιανός-Γουλιέλμος
Σοφία-Καρλότα
Ερνέστος Αύγουστος
ΟίκοςΟίκος του Αννόβερου
ΠατέραςΓεώργιος του Μπράουνσβαϊγκ-Λύνεμπουργκ
ΜητέραΆννα Ελεονώρα της Έσσης-Ντάρμστατ
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Ερνέστος Αύγουστος (Ernst August von Braunschweig-Calenberg, 20 Νοεμβρίου 1629 - 23 Ιανουαρίου 1698) από τον Οίκο των Γουέλφων-Αννόβερου ήταν πρίγκιπας του Κάλενμπερκ (Calenberg), που ήταν μέρος του δουκάτου του Μπράουνσβαϊγκ-Λύνεμπουργκ. Το πριγκιπάτο του, με πρωτεύουσα το Αννόβερο, αναβαθμίστηκε σε εκλεκτοράτο. Επίσης ήταν διοικητής του Οσναμπρύκ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Χέρτσμπεργκ αμ Χαρτς και ήταν ο τέταρτος γιος του Γεωργίου, πρίγκιπα του Κάλενμπεργκ και της Άννας-Ελεονώρας, κόρης του Λουδοβίκου Ε΄ λαντγκράβου της Έσσης-Ντάρμστατ. Του έδωσαν τη διοίκηση του πριγκιπάτου-επισκοπής του Οσναμπρύκ. Το Κάλενμπεργκ κληρονόμησε ο πρωτότοκος αδελφός του Χριστιανός-Λουδοβίκος, που όταν απεβίωσε άτεκνος το 1665 τον διαδέχθηκε ο δευτερότοκος αδελφός Γεώργιος-Γουλιέλμος.

Επειδή οι τρεις μεγαλύτεροι αδελφοί του δεν είχαν άρρενες απογόνους, τα εδάφη τους θα περιερχόταν στον πρωτότοκο γιο του, τον Γεώργιο Α'. Ο Ερνέστος Αύγουστος επιθυμούσε να αναβαθμιστεί σε εκλέκτορα, έτσι όρισε τα εδάφη του να μην μοιράζονται στους γιους όπως συνηθιζόταν, αλλά να κληρονομούνται στον πρωτότοκο μόνο. Είχε έξι γιους και οι πέντε νεότεροι διαμαρτυρήθηκαν. Ακολούθησε τον Λεοπόλδο Α΄ των Αψβούργων στον πόλεμο που έκαναν οι ευρωπαϊκές δυνάμεις εναντίον των Οθωμανών (1683-1699). Ο πόλεμος ξεκίνησε το 1683, όταν οι Οθωμανοί πολιόρκησαν για δύο μήνες τη Βιέννη, ηττήθηκαν όμως στη μάχη που ακολούθησε. Μετά η Βενετία υπό τον Μοροζίνι κατέλαβε τη Λευκάδα και την Πελοπόννησο.

Το 1692 ο Λεοπόλδος Α΄ του υποσχέθηκε την αναβάθμιση σε εκλέκτορα, πράγμα που τέθηκε σε ισχύ το 1708. Ο Ερνέστος Αύγουστος απεβίωσε το 1698 στο ανάκτορο Χερρενχάουζεν στο Αννόβερο και τον διαδέχθηκε στο Κάλενμπεργκ ο πρωτότοκος γιος του Γεώργιος Α'. Το 1705 απεβίωσε ο Γεώργιος Γουλιέλμος χωρίς άρρενες απογόνους και τον διαδέχθηκε στο Λύνεμπουργκ και στη Σαξονία-Λάουενμπουργκ ο ανιψιός του Γεώργιος Α'. Τα εδάφη αποτέλεσαν το εκλεκτοράτο του Αννοβέρου. Ο Γεώργιος Α' το 1714 διαδέχθηκε τη δεύτερη εξαδέλφη του Άννα Στιούαρτ, βασίλισσα της Βρετανίας, ως ο επόμενος, μη καθολικός, συγγενής της και έγινε βασιλιάς της Βρετανίας.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1658 νυμφεύτηκε τη Σοφία των Βίττελσμπαχ, κόρη του Φρειδερίκου Ε΄, εκλέκτορα του Παλατινάτου και της Ελισάβετ των Στιούαρτ. Είχε τέκνα:

Οικόσημο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το οικόσημο του Ερνέστου Αυγούστου

Το οικόσημό του περιλαμβάνει τους εξής επιμέρους θυρεούς (από αριστερά προς τα δεξιά): δύο λέοντες (των Γουέλφων), άλογο (της Βεστφαλίας), λέων με καρδιές (του Λύνεμπουργκ), λέων σε μπλε πεδίο (κομητεία του Έμπερσταϊν, Eberstein), τροχός (πριγκιπική επισκοπή του Οσναμπρύκ), λέων περιτριγυρισμένος με δίχρωμη ταινία (κομητεία του Χόμπουργκ), επάνω λέων επί χρυσού πεδίου και κάτω αετός (κομητεία του Ντάιπχολντ), επάνω χρυσός λέων και κάτω οριζόντιες ραβδώσεις (κομητεία του Λάουτερμπεργκ), ελάφι (κομητεία του Κλέτεμπεργκ), επάνω δύο ίχνη αρκούδας, στη μέση ραβδώσεις, κάτω διαγώνιες γραμμές που σχηματίζουν μπλε και λευκά τρίγωνα (κομητείες Χόγκα και Μπρούχουσεν), κόκκινα και λευκά τετράγωνα (κομητεία του Χόνσταϊν), δύο ζεύγη κεράτων ελαφιού (κομητείες Ράινσταϊν και Μπλάνκενμπουργκ).

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Ernest Augustus, Elector of Brunswick-Lüneburg της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).