Οίκος της Υόρκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Οίκος της Υόρκης
White Rose Badge of York.svg
Χώρα Flag of England.svg Αγγλία
Flag of France.svg Γαλλία
Arms of Ireland banner (Historical).svg Ιρλανδία
Προγονικός οίκος Πλανταγενέτες
Τίτλοι
Ιδρυτής Εδμόνδος του Λάνγκλεϊ
Τελευταίος ηγεμόνας Ριχάρδος Γ΄
Τρέχων επικεφαλής Εξαλειμμένος
Ίδρυση 1385
Διάλυση 1541
Εκθρόνιση 1485
Νεότεροι κλάδοι Οίκος των Τυδώρ
(μη πατρικός)

Ο Οίκος της Υόρκης (διεθνώς: House of York) ήταν νεότερος κλάδος του αγγλικού βασιλικού Οίκου των Πλανταγενετών. Τρία από τα μέλη του οίκου έγιναν βασιλείς της Αγγλίας στα τέλη του 15ου αιώνα.

Διεκδίκηση του θρόνου της Αγγλίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρότι μειώθηκε η αρρενογονία στον Οίκο της Υόρκης, εκπροσωπήθηκε από τον Δούκα της Υόρκης Εδμόνδο, τον τέταρτο επιζών γιο του Εδουάρδου Γ΄, καθώς και από τον Δούκα του Κλάρενς Λάιονελ, δεύτερο επιζών γιο του Εδουάρδου Γ΄ και ανώτερο στη γραμμή των κατά συγγένεια απογόνων του· υπό αυτά τα δεδομένα διεκδίκησαν επάξια το αγγλικό στέμμα.[1][2] Σε σύγκριση με τον Οίκο των Λάνκαστερ, είχε μια εξέχουσα αξίωση για το θρόνο της Αγγλίας σύμφωνα με την συγγενική πρωτοτοκία, αλλά κατώτερη αξίωση σύμφωνα με την πατρογονική πρωτοτοκία. Ακολούθησε ο Πόλεμος των Ρόδων για το στέμμα.

Κληροδότημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σύμβολο του Οίκου της Υόρκης ήταν το «Λευκό Ρόδο», εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ως σήμα του Γιορκσάιρ αλλά και του Ιακωβιτισμού. Η πόλη Υόρκη στην Πενσυλβάνια είναι γνωστή ως η «Πόλη του Λευκού Ρόδου» από το σύμβολο του Οίκου της Υόρκης. Η αντιπαλότητα μεταξύ των Οίκων της Υόρκης και του Λάνκαστερ, στη σύγχρονη μορφή των κομητειών του Γιόρκσαϊρ και του Λάνκασαϊρ, συνεχίζεται μέχρι σήμερα, αλλά σε μια πιο φιλική βάση.

Δούκες της Υόρκης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υορκέζοι βασιλείς της Αγγλίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Morgan, Kenneth O. (2000). The Oxford Illustrated History of Britain. Oxford: Oxford University Press, σελ. 623. ISBN 0-19-822684-5. 
  2. «House of York». 1911Encyclopedia.org. http://www.1911encyclopedia.org/House_Of_York. Ανακτήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2007. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]