Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μασούτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μασούτης Α.Ε.
ΚλάδοςΤρόφιμα
Ίδρυση1976
ΙδρυτήςΔιαμαντής Μασούτης
Έδρα14ο χλμ. Θεσσαλονίκης-Βασιλικών, 570 01 Θέρμη, Ελλάδα
ΠροϊόνταΛιανική
Κύκλος εργασιών€ 761.6 εκ (2017)
Καθαρά έσοδα€ 25.8 εκ (2017)
ΣλόγκανΟικονομικά και Ελληνικά
Ιστότοποςmasoutis.gr
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Instagram Λογαριασμός στο YouTube Σελίδα στο Linkedin

Ο Μασούτης είναι ελληνική αλυσίδα καταστημάτων λιανικής πώλησης τροφίμων και ποτών με έδρα τη Θέρμη της Θεσσαλονίκης στην Ελλάδα. Από άποψη συνολικού μεριδίου της αγοράς είναι ανάμεσα στις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες λιανικού εμπορίου στην Ελλάδα μαζί με την ελληνική Σκλαβενίτης και την Άλφα-Βήτα Βασιλόπουλος (του ομίλου Ahold Delhaize Group).

Εξαγορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παλιότερες εξαγορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αλυσίδα εξαγόραζε μαγαζιά και παράλληλα αναπτυσσόταν. Έτσι μέχρι την εποχή εκείνη ο Μασούτης είχε προχωρήσει στην εξαγορά των σούπερ μάρκετ Μέγας Αλέξανδρος, Αφοί Μουμτζίδη τον Οκτώβριο του 1983, Ραμφόπουλος τον Απρίλιο του 1984, ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΔΙΕΘΝΕΣ τον Ιούνιο του 1985, Κρόνος-Αφοί Καραγιαννίδη τον Μάιο του 1993, Συν Ένα τον Απρίλιο του 1993 όλες στη Θεσσαλονίκη, Φθηνή Αγορά στην Καβάλα τον Ιούλιο του 1992, Καράογλου στη Λάρισα τον Ιούνιο του 1999 καθώς και στις Γκαγκούτης τον Ιούνιο του 1995 και Κόντρα τον Οκτώβριο του 1995 που είχαν αναπτυχθεί σε αρκετούς νομούς της Μακεδονίας.

Η αρχή έγινε από τον Γεώργιο Μπίσκα, ο οποίος μέσω της Αφοί Μπίσκα ΑΒΕΕ (η οποία είχε κατάστημα και στη Βουλγαρία) εξαγοράζει το 1999 τα 14 καταστήματα της Δυο Άλφα ΑΕ ενώ δημιουργεί και καταστήματα Cash & Carry με την επωνυμία Μπίσκας Plus. Μέσα στο ίδιο έτος όμως το Μπίσκας Plus εξαγοράζεται από την Άλφα Δέλτα ΑΕ, μαζί με άλλες 2 επιχειρήσεις της οικογένειας Μπίσκα, τη Mercato AE και την Αλλαντιν ΑΕ.

Από το 2000 έως το 2001 ο Διαμαντής Μασούτης, κινείται πιο επιθετικα, εξαγοράζοντας συνολικά 92 καταστήματα στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, μεταξύ των οποίων της: Αφοί Μπίσκα ΑΒΕΕ, Δυο Άλφα ΑΕ, Bonie ΑΕ και τα καταστήματα του ομίλου της Άλφα Δέλτα ΑΕ (Άλφα Δελτα, Μπισκας Plus, Μercato AE, Αλλαντίν ΑΕ). Η Δ. Μασούτης ΑΕ κατάφερε με αυτές τις εξαγορές να διπλασιάσει σχεδόν, το μερίδιο του στην πανελλαδική πίτα από το 2,5% to 1999 στο 4,6% to 2002, και να γίνει ο απόλυτος κυρίαρχος στην αγορά της Θεσσαλονίκης με σχεδόν 100 καταστήματα (160 συνολικά στη Μακεδονία) και μερίδιο που άγγιζε το 35% το 2002 (από 14,3% το 1998). Τον Οκτώβριο του 2001 μεταβιβάστηκαν στον όμιλο, 9 καταστήματα μέσα στα οποία περιλαμβάνονται και καταστήματα της αλυσίδας MERCATO και 40 καταστήματα μέσα στα οποία περιλαμβάνονται και καταστήματα της αλυσίδας ΑΛΑΝΤΙΝ και ΔΥΟ ΑΛΦΑ.

Επίσης ο Μασούτης συνέχισε τα επόμενα χρόνια την επέκταση του και με άλλες εξαγορές σε νομούς της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας και σε κάποια νησιά του Αιγαίου: Ευρωμάρκετ Μαίος τον Ιανουάριο του 2007 με 3 καταστήματα στην πόλη των Τρικάλων, Πασχαλίδης τον Αύγουστο 2009 με 7 καταστήματα στην πόλη της Κατερίνης, Γεωργάκος την ίδια χρονιά με 3 καταστήματα στον Βόλο και δυο ακόμη στην Ανατολική Μακεδονία, την Υπεραγορά Τσιντσάρης τον Ιούλιο του 2002 στις Σέρρες και 1 κατάστημα της εταιρίας ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ Ε.Π.Ε. στην πόλη της Καβάλας, καθώς και αυτές των Ανδρονικίδης τον Φεβρουάριο του 1998 στην Καλλιθέα, Σαραβέλος τον Φεβρουάριο του 1995 στην Αλεξάνδρεια, Νταντινίδης τον Ιούλιο του 2002 στον Λαγκαδά, Κωνσταντινίδης τον Οκτώβριο του 1990 στην Αλεξανδρούπολη, Λεβίδης στη Χίο και Κόμβος τον Ιούνιο του 1993 στην Τριανδρία.

Νεότερες εξαγορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις αρχές του 2022 εξαγοράζει 2 καταστήματα της Γέγος στην Αττική (τα άλλα 4 εξαγοράστηκαν από την Σκλαβενίτης),εξαγόρασε το 50% της κρητικής ΣΥΝΚΑ όπου ίδρυσε κοινή εταιρεία με αυτήν αποκτώντας τα καταστήματα της σε Κυκλάδες και Ιόνιο (όπου είχε εξαγοράσει η ΣΥΝΚΑ προηγουμένως από τις αλυσίδες Βιδάλης και Δήμητρα-Markato), τον Οκτώβριο εξαγοράζει τα καταστήματα των Αφοί Δεναξά,τον Δεκέμβριο του 2022 εξαγοράζει 10 από τα 16 καταστήματα της Family Supermarket σε Βόρεια Ελλάδα και Θράκη.

.

Επίσης συμμετείχε στους διαγωνισμούς πληστεριασμού καταστημάτων της πτωχευμένης Καρυπίδης (Αρβανιτίδης) όπου απέκτησε αρκετά καταστήματα όπως στον Πολύγυρο (μονομάχωντας με την METRO όπου λειτούργησε ως Family Supermarket) και στην Σάρτη (απέκτησε καταστήμα των Ελληνικών Μάρκετ/Κρητικός) και πιθανόν να αποκτήσει καταστήματα που απέκτησε η Family από τον πληστεριασμό, ενώ από την Άνοιξη του 2023 βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της βορειοελλαδίτικης εταιρίας Kosmoplus με καταστήματα σε Θράκη και Βόρεια Ελλάδα (δεν ευοδώθηκε με την OK! Markets να αποκτάει 6 καταστήματα της Kosmoplus στην ΑΜΘ, τα οποία μετατράπηκαν σε OK! Grocery)

Εξαγορά καταστημάτων της Ατλάντικ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2011 η εταιρεία ανοίγει 24 νέα καταστήματα λιανικής. Τα 16 καταστήματα λιανικής είναι τα πρώην σούπερ μάρκετ Ατλάντικ τα οποία χρεοκόπησαν την ίδια χρονιά και στα οποία διατηρήθηκε όλο το προσωπικό, αναγνωρίστηκε η προϋπηρεσία του και βασικός όρος της συμφωνίας για την αγορά των καταστημάτων ήταν η εξόφληση των οφειλόμενων στους 280 εργαζόμενους.

Εξαγορά της Προμηθευτικής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 15 Μαΐου 2018 η εταιρεία εξαγόρασε την αλυσίδα "Προμηθευτική Τροφίμων Α.Ε." και φτάνει η αλυσίδα σε Αττική και Κυκλάδες με 54 νέα καταστήματα σε Αθήνα, Πειραιά και Περίχωρα, και 3 νέα στην Άνδρο και απασχολεί 1.100 εργαζόμενους.[1] Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εξαγορά που έχει πραγματοποιήσει η εταιρεία στα 42 χρόνια της αναπτυξιακής της πορείας.[2] Επίσης, η αλυσίδα, απέκτησε και μερικά καταστήματα, κυρίως στην Αττική και από την ανταγωνιστική της, τη Σκλαβενίτης, η οποία πούλησε μερικά καταστήματα σε πολλές αλυσίδες, λόγω του μεγάλου αριθμού καταστημάτων που διαθέτει.

Εξαγορά της Αναλογίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 23 Δεκεμβρίου 2021 η εταιρεία εξαγόρασε το ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΑΝΑΛΟΓΙΑ Α.Ε. και αγόρασε τα σούπερ μάρκετ τους.

Καταστήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρώτο κατάστημα της επιχείρησης ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1976. Το 2016 αριθμεί 261 καταστήματα, με τα 19 να είναι Cash & Carry και τα 2 οικολογικά. Το προσωπικό της επιχείρησης ανέρχεται σε 6.500 εργαζόμενους.[3] Το δίκτυο καταστημάτων του καλύπτει γεωγραφικά τη Μακεδονία και όλη τη Βόρεια Ελλάδα, την Αττική, τη Λαμία, την Αιτωλοακαρνανία, την Ήπειρο, τα νησιά Λήμνο, Λέσβο, Χίο, Θάσο, Άνδρο και Εύβοια, καθώς και την Πάτρα από το 2020 και πλέον, ενώ με το δίκτυο δικαιόχρησης (franchising) με την επωνυμία Express Market καλύπτει όλη την Ελλάδα.

Αποθήκες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κεντρική αποθήκη είναι στο Καβαλλάρι Θεσσαλονίκης. Επίσης, διαθέτει ακόμα 3 μικρότερες αποθήκες στα Ιωάννινα, στη Λαμία και στην Ορεστιάδα.

Χαρακτηριστικά:

  • 60.000 τ.μ.
  • 492 εργαζόμενοι
  • 50.000 παλετοθέσεις
  • 50 ιδιόκτητα φορτηγά

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Γκίτση, Αλεξάνδρα (15 Μαΐου 2018). «"Κατεβαίνει" Αθήνα η "Μασούτης" - εξαγόρασε την Προμηθευτική». Capital.gr. Ανακτήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2019. 
  2. «ΜΑΣΟΥΤΗΣ ΓΙΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΗ: Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΞΑΓΟΡΑ ΣΤΑ 42 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΡΕΙΑΣ». Voria.gr. 16 Μαΐου 2018. Ανακτήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2019. 
  3. «24ωρα Express - Market Μασούτης σε πρατήρια της ΕΚΟ». Η Καθημερινή. 21 Αυγούστου 2014. Ανακτήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2015. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]