Άλφα Βήτα Βασιλόπουλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
ΑΒ Βασιλόπουλος Α.Ε.
Τύπος Ανώνυμη Εταιρεία
Κλάδος Τρόφιμα
Ίδρυση 1939
Ιδρυτής Γεράσιμος Βασιλόπουλος
Χαράλαμπος Βασιλόπουλος
Γεώργιος Βασιλόπουλος
Έδρα Ζάανταμ, Ολλανδία
Προϊόντα Λιανική
Έσοδα €3,74 δισεκατομμύρια (2014)
Kέρδη €263 εκατομμύρια (2014)
Υπάλληλοι 14.586 (2015)
Θυγατρικές Τροφό
ΕΝΑ Cash and Carry
Ιστότοπος ab.gr

H Άλφα Βήτα Βασιλόπουλος είναι αλυσίδα σούπερ μάρκετ, της πολυεθνικής ολλανδικής εταιρείας λιανικού εμπορίου τροφίμων Ahold Delhaize Group, που λειτουργεί στην Ελλάδα. Έδρα της Ahold Delhaize Group είναι η πόλη Ζάανταμ στην Ολλανδία.

Είδη καταστημάτων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα καταστήματα Άλφα Βήτα Βασιλόπουλος χωρίζονται σε 3 είδη, διαφοροποιημένα ανάλογα με το μέγεθος και το φάσμα των προϊόντων που πωλούνται.

  • AB:
  • AB Food Market:
  • AB Shop & Go:

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1939 τρεις αδελφοί Βασιλόπουλου ο Γεράσιμος, ο Χαράλαμπος και ο Γεώργιος, αγόρασαν από ένα μακρινό θείο τους ένα μικρό μπακάλικο στην οδό Βουλής 29, το οποίο μετέτρεψαν σ' ένα εκλεκτό παντοπωλείο με την επωνυμία ΑΦΟΙ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΙ. Το 1950 ίδρυσαν και το ιστορικό κατάστημα στην οδό Σταδίου 19. Το πρώτο, στην οδό Βουλής, λειτούργησε μέχρι το 1966.

Το Δεκέμβριο του 1969, οι δύο πρώτοι από τους τρεις αδελφούς Βασιλόπουλου, ο Γεράσιμος και ο Χαράλαμπος ίδρυσαν την Άλφα Βήτα Βασιλόπουλος Α.Ε. Το 1ο κατάστημα της αλυσίδας που ιδρύθηκε είναι αυτό που βρίσκεται στο Ψυχικό. Δυο χρόνια αργότερα, ιδρύθηκε το δεύτερο κατάστημα της αλυσίδας στην Κηφισιά και μέχρι το 1989, ιδρύθηκαν άλλα 9 καταστήματα στο Λεκανοπέδιο Αττικής.

Συνεργασία με την Delhaize Group[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξαγορά από την Delhaize Group (1992-2015)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1992 η AB εξαγοράστηκε από τη βελγική εταιρεία λιανικού εμπορίου τροφίμων Delhaize Group. Το 1994 η αλυσίδα αυτή καινοτόμησε, καθώς έγινε η πρώτη αλυσίδα σούπερ μάρκετ που αντικατέστησε τις ταμειακές μηχανές με ταμειακές μηχανές αναγνώρισης γραμμωτών κωδικών (scanning). Την επόμενη χρονιά ιδρύθηκε το κέντρο αποθήκευσης και διανομής της αλυσίδας στη Μάνδρα Αττικής. Επίσης συνεχίστηκε η επέκταση της αλυσίδας με νέα καταστήματα σε Αττική, Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα. Το 2000, η αλυσίδα είχε 53 καταστήματα σε 11 πόλεις της Ελλάδας. Το ίδιο έτος η αλυσίδα προχώρησε στην εξαγορά των αλυσίδων σούπερ μάρκετ Τροφό και ΕΝΑ Cash and Carry.

Δημιουργία της Ahold Delhaize Group[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2015 η Delhaize Group συγχνωνέυθηκε με την ολλανδική εταιρεία λιανικού εμπορίου Ahold (που δραστηριοποιούταν μόνο σε Βέλγιο, Ολλανδία, Τσεχία και στις Ανατολικές ΗΠΑ) και δημιουργήθηκε η πολυεθνική Ahold Delhaize Group με έδρα την Ολλανδία.[1]

Εξαγορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιδιαίτερα συγκρατημένοι στις εξαγορές η ΑΒ Βασιλόπουλος ξεκινούν το 2000 με την αλυσίδα Τρόφο και τα ΕΝΑ Food Cash & Carry τα οποία διατηρούν ακόμη και σήμερα το όνομα τους υπό την ομπρέλα της Delhaize Group και το 2008 τα καταστήματα της Plus μίας γερμανικής εκπτωτικής αλυσίδας που απέτυχε στην χώρα μας και έφυγε σε χρόνο ρεκόρ, καθώς και αυτά των Super Market Κορυφή στην Θράκη. Κατά διαστήματα εξαγοράζει μεμονωμένα καταστήματα τοπικών αλυσίδων ενώ η πιο πρόσφατη εξαγορά της μετράει δύο χρόνια και είναι αυτή της Κανάκη Α.Ε. στην Σαλαμίνα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]