Σκλαβενίτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ Α.Ε.Ε. (πρώην Ι&Σ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ Α.Ε.Ε.)
Εμπορική επ.ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ Α.Ε.Ε.
Νομική μορφήΑνώνυμη ενπορική εταιρία
ΚλάδοςΤρόφιμα
Ίδρυση1954
ΙδρυτήςΙωάννης Σκλαβενίτης
Σπύρος Σκλαβενίτης
Μιλτιάδης Παπαδόπουλος
ΈδραΠεριστέρι, Αθήνα, Ελλάδα
Σημαντικά πρόσωπαΟικογένεια Σκλαβενίτη
ΠροϊόνταΛιανική
Έσοδα€2.52 δις. (2017)
Καθαρά έσοδα€-37.7 εκ. (2017)
ΙδιοκτήτηςΟικογένεια Σκλαβενίτη
Υπάλληλοιπερίπου 22.000 (2017)
ΘυγατρικέςΕλληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης
Makro Α.Ε.Β.Ε. (79%)
Σούπερ Μάρκετ Χαλκιαδάκης (60%)
ΣλόγκανΤόσο φθηνά, όσο Πουθενά!
Ιστότοποςsklavenitis.gr

Ο Σκλαβενίτης είναι αλυσίδα σούπερ μάρκετ Ελληνικής ιδιοκτησίας που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα. Από την 1η Μαρτίου 2017, η εταιρεία αποτελεί τον μεγαλύτερο λιανεμπορικό όμιλο στην Ελλάδα, έχοντας 560 καταστήματα στην Ελλάδα, ακολουθούμενος από την ελληνική Μασούτης και την Άλφα-Βήτα Βασιλόπουλος (του ομίλου Ahold Delhaize Group).

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1954 από τους Ιωάννη Σκλαβενίτη (1924-1993), Σπύρο Σκλαβενίτη (1927-2006) και τον Μιλτιάδη Παπαδόπουλο (1920 - 1999), αρχικά ως Χονδρέμπορο. Το πρώτο σούπερ μάρκετ άνοιξε το 1969 στο Περιστέρι της Αθήνας (ως ΤΗΛΕΞΥΠ) και στα τέλη του 2013 η εταιρεία διέθετε 96 καταστήματα. Το 2007, η αλυσίδα ξεκινάει τις πρώτες επεκτάσεις της εξαγοράζοντας μεμονωμένα καταστήματα αλυσίδων όπως 18 της αλυσίδας Παπαγεωργίου, ενώ το 2010, η επιχείρηση εξαγόρασε 8 καταστήματα από την αλυσίδα Ατλάντικ[1], η οποία ένα χρόνο μετά πτώχευσε. Το 2013, η επιχείρηση εξαγόρασε τέσσερα καταστήματα από την εταιρεία ΔΟΥΚΑ, πέντε από το Μπαλάσκα και συμφώνησε να αποκτήσει 9 από την αλυσίδα Extra Πρώτα ώστε να ενισχύσει περαιτέρω την θέση της στην Αττική.[2]

Το μέσο κατάστημα ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ είναι σημαντικά μεγαλύτερο σε σχέση με τους περισσότερους ανταγωνιστές του, εξηγώντας έτσι την ικανότητα της εταιρείας να οδηγείται σε αύξηση των πωλήσεων με ένα σχετικά μικρό αριθμό καταστημάτων. Η εταιρεία εξακολουθεί να ανήκει στην οικογένεια Σκλαβενίτη, αν και φημολογείται ότι διεθνείς γίγαντες λιανικής, όπως η Tesco και η Walmart, ενδιαφέρονται για την απόκτηση της εταιρείας. Ωστόσο, στην οικογένεια Σκλαβενίτη δεν έχουν δείξει σημάδια ότι είναι πρόθυμοι να εξετάσουν την προσφορά εξαγοράς.

Εξαγορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Νοέμβριο του 2014, η επιχείρηση εξαγόρασε το 100% των μετοχών της Makro Cash & Carry Hellas Ελλάδος, η οποία λειτουργούσε 9 καταστήματα χονδρικής, 2 στην Αθήνα, 2 στη Θεσσαλονίκη, από 1 σε Βόλο, Ηράκλειο, Λάρισα, Ξάνθη και Πάτρα, απασχολώντας 1.073 εργαζομένους. H αλυσίδα μετά την εξαγορά της μετονομάστηκε σε The Mart[3]. Τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου, η επιχείρηση εισήλθε στην αγορά της Κρήτης, εξαγοράζοντας από τη Βερόπουλος, το 60% του συνόλου των μετοχών της αλυσίδας Χαλκιαδάκης, η οποία διέθετε 38 καταστήματα, 27 στο Νομό Ηρακλείου, 7 στο Νομό Λασιθίου, 3 στο Νομό Χανίων και 1 στο Νομό Ρεθύμνης, απασχολώντας 940 Εργαζομένους[4].

Στις 3 Σεπτεμβρίου 2016 και μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, ανακοινώθηκε η εξαγορά του ομίλου Μαρινόπουλος από τον όμιλο Σκλαβενίτη[5]. Η εξαγορά εγκρίθηκε από δικαστική απόφαση στις 16 Ιανουαρίου 2017 και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στις 26 του ίδιου μήνα[6]. Μέχρι τότε ο Όμιλος Μαρινόπουλος αποτελούσε τον μεγαλύτερο λιανεμπορικό όμιλο Super Market στην Ελλάδα.

Την 1η Μαρτίου 2017, ο Όμιλος Μαρινόπουλος έκλεισε, και το μεγαλύτερο μέρος του συγχωνεύτηκε στη νεοσυσταθείσα εταιρεία Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη Α.Ε., θυγατρική του ομίλου Σκλαβενίτη στην οποία εντάχθηκαν όλα τα καταστήματα Carrefour Express (εκτός από αυτά της βόρειας Ελλάδας που ανήκαν στον Καρυπίδη) και Carrefour Μαρινόπουλος.[7].

Ο Όμιλος ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ άρχισε την επέκτασή του τον Μάρτιο 2017[8].

Τον ιανουάριο του 2018 ο όμιλος σκλαβενίτης προχώρησε στήν πώληση του 21% της εταιρίας the mart cash and carry.[9]

Αγοραστής ήταν ο διευθύνων σύμββουλος της the mart cash and carry κ. Λεωνίδας Θεόκλητος

Καταστήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιανουάριο του 2015 ο Όμιλος ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ μετράει 161 Καταστήματα (111 με την επωνυμία ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ μόνο στην Αττική, 38 με την επωνυμία Χαλκιαδάκης στην Κρήτη και 12 καταστήματα χονδρικής The Mart σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Ηράκλειο, Καλαμάτα, Ιωάννινα, Λάρισα, Ξάνθη & Πάτρα και απασχολεί 11.000 εργαζoμένους. Λειτουργεί επίσης στην υπόλοιπη Ελλάδα και καταστήματα μεσαίου μεγέθους με την επωνυμία Franchise ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ.

Την 1η Μαρτίου 2017 η εταιρεία απορρόφησε το δίκτυο 361 καταστημάτων της Carrefour Μαρινόπουλος και επεκτάθηκε σε αρκετές περιοχές της χώρας, όπου δεν είχε παρουσία.

Το 2018, η εταιρεία έκλεισε και πούλησε 38 καταστήματα λιανικής στις υπόλοιπες ανταγωνιστικές αλυσίδες, κυρίως στην Αττική, επειδή σε κάποιες περιοχές διαθέτει μεγάλο όγκο καταστημάτων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]