Carrefour

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Carrefour
Νομική μορφήανώνυμη εταιρεία με διοικητικό συμβούλιο και société anonyme
Κλάδοςδιάθεση, Λιανική και d:Q112165992
Ίδρυση1959
ΙδρυτήςMarcel Fournier, Denis Defforey και Jacques Defforey
ΈδραΜασί, Γαλλία
Προϊόνταcash and carry
Υπάλληλοι322.164 (2020) και 319.565 (2021)
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram Λογαριασμός στο YouTube
Commons page Πολυμέσα
Πρώην κατάστημα Carrefour Marinopoulos στη Θεσσαλονίκη
Ένα κατάστημα Carrefour Express στο Μέτσοβο

Η Carrefour είναι γαλλικός πολυεθνικός λιανοπωλητής που εδρεύει στο Boulogne Billancourt της Γαλλίας, στο διαμέρισμα Ω-ντε-Σεν κοντά στο Παρίσι. Είναι μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες υπεραγορών διεθνώς (με 1.462 καταστήματα στα τέλη του 2016). Δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 30 χώρες, στην Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία και την Αφρική. Η γαλλική λέξη Carrefour σημαίνει "σταυροδρόμι" και "δημόσια πλατεία". Η εταιρεία αποτελεί συστατικό στοιχείο του δείκτη μετοχών της Euro Stoxx 50.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μία υπεραγορά Carrefour στη Σαγκάη
Το μεγαλύτερο σούπερ μάρκετ Carrefour στη Σόφια, Βουλγαρία

Το πρώτο κατάστημα Carrefour άνοιξε το 1960, στο Ανσί κοντά σε ένα σταυροδρόμι. Το γκρούπ δημιουργήθηκε το 1958 από τους Marcel Fournier, Denis Defforey και Jacques Defforey, οι οποίοι παρακολούθησαν και επηρεάστηκαν από πολλά σεμινάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες με επικεφαλής τον Bernardo Trujillo.

Ο όμιλος Carrefour ήταν ο πρώτος στην Ευρώπη που άνοιξε με το σημερινό στυλ σούπερ μάρκετ. Επίσης ήταν η πρώτη εταιρεία που συστέγασε ένα μεγάλο σούπερ μάρκετ και ένα πολυκατάστημα. Η πρώτη υπεραγορά άνοιξε στις 15 Ιουνίου 1963 στο Sainte-Geneviève-des-Bois, κοντά στο Παρίσι στη Γαλλία.

Τον Απρίλιο του 1976, η Carrefour ξεκίνησε μια ιδιωτική εκστρατεία με το όνομα Produits libres (ελεύθερα προϊόντα - ελεύθερα με την έννοια της ελευθερίας σε αντίθεση με τη δωρεάν) γραμμή πενήντα τροφίμων, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου, των μπισκότων, του γάλακτος και των ζυμαρικών, σε σημαντικά χαμηλότερες τιμές.

Το 1999 συγχωνεύθηκε με την Promodès, γνωστή ως Continente, ένας από τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές της στη γαλλική αγορά.

Τον Σεπτέμβριο του 2009, η Carrefour αναβάθμησε το λογότυπό της.

Τον Μάιο του 2011, η Carrefour επανεξέτασε την κατάστασή της υπό συνθήκες στασιμότητας και αυξανόμενου ανταγωνισμού στη Γαλλία από ανταγωνιστές όπως η Casino Guichard-Perrachon ΑΕ και σχεδίαζε να επενδύσει 1,5 δισ. Ευρώ για να αλλάξει τα σούπερ μάρκετ της με τη νέα έννοια του Carrefour Planet Δυτική Ευρώπη.

Τον Απρίλιο του 2015, ο βραζιλιάνος επιχειρηματίας Αμπίλι Ντινίζ αποκάλυψε ότι ήταν σε συνομιλίες για να αυξήσει το μερίδιό του 5,07% στην Carrefour και έχει την υποστήριξη των μετόχων να πάρει ένα διοικητικό συμβούλιο.

Στις 9 Ιουνίου 2017, το Διοικητικό Συμβούλιο επέλεξε τον Alexandre Bompard ως νέο Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Carrefour με ισχύ από τις 18 Ιουλίου 2017.

Στις 18 Ιουλίου 2017, το Διοικητικό Συμβούλιο διόρισε τον Alexandre Bompard ως Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Carrefour.

Ίδρυμα Carrefour[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώην κατάστημα Carrefour στην Οσάκα
Πρώην κατάστημα Carrefour στη Βραζιλία

Το Ίδρυμα Carrefour (Fondation d'Enterprise Carrefour) είναι ένα φιλανθρωπικό ταμείο που δημιουργήθηκε από την Carrefour το 2000 για να υποστηρίξει τα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας που συνδέονται με τη [βασική του δραστηριότητα ως λιανοπωλητή] στις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται η εταιρεία και στις χώρες όπου εδρεύουν οι προμηθευτές της.

Κριτική και αντιπαραθέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα κατάστημα Carrefour στην Ταϊτή
Ένα Carrefour City, στο Παρίσι

Την 1η Μαΐου 2007, περισσότεροι από 30 υπάλληλοι του ήδη κλειστού Carrefour στην Τζακάρτα, Ινδονησία μεταφέρθηκαν στο κεντρικό νοσοκομείο Pertamina (Rumah Sakit Pusat Pertamina), αφού επηρεάστηκαν από το CO2. Στο κατάστημα εντοπίστηκε στο υπόγειο του εμπορικού κέντρου χωρίς αερισμό.

Στις 26 Ιουνίου 2007, η εταιρεία καταδικάστηκε σε γαλλικό δικαστήριο για ψευδή διαφήμιση. Η διαφορά υποστήριξε ότι η Carrefour μεριμνούσε τακτικά για την πώληση ανεπαρκών ποσοτήτων διαφημιζόμενων προϊόντων. Επιπλέον, η εταιρεία καταδικάστηκε για την πώληση προϊόντων κάτω από το κόστος και την αποδοχή των κλοπών από τους χονδρεμπόρους. Η Carrefour καταδικάστηκε να καταβάλει πρόστιμο ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ και να προβάλει εμφανώς και ευανάγνωστα μια ειδοποίηση σε όλα τα γαλλικά καταστήματα της, τα οποία αποκαλύπτουν την ψευδή διαφήμιση.

Στην πλατεία Carrefour Mangga Dua, Τζακάρτα, Ινδονησία, ένα μεταλλικό ράφι ύψους 5 μέτρων έπεσε πάνω σε ένα 3χρονο αγόρι, σκοτώνοντας τον σχεδόν αμέσως λόγω εσωτερικής αιμορραγίας. Στη συνέχεια, η οικογένεια του θύματος ισχυρίστηκε ότι η Carrefour αρνήθηκε να συναντηθεί μαζί τους για να διευθετήσει την υπόθεση. Ωστόσο, ο υπάλληλος εταιρικών σχέσεων της Carrefour αρνήθηκε αυτόν τον ισχυρισμό. Η Carrefour έχει επίσης λάβει κριτική για την εμπλοκή σε πρακτικές sweatshop.

Στις 7 Μαΐου 2009, η γαλλική κυβέρνηση ζήτησε από το δικαστήριο να επιβάλει στην Carrefour περίπου 220.000 ευρώ για πάνω από 2.500 παραβιάσεις. Τα προϊόντα με βάση το κρέας δεν διέθεταν κατάλληλες πληροφορίες παρακολούθησης (πάνω από το 25% των αποθεμάτων σε ορισμένες τοποθεσίες) και ορισμένα προϊόντα είχαν εσφαλμένες ετικέτες - όπως τα προϊόντα με βάση το κρέας που "συρρικνώθηκαν" κατά 15% μετά τη λήψη ετικετών. Η αλυσίδα πώλησε προϊόντα τα οποία είχαν λήξει έξι μήνες νωρίτερα. Περίπου 1.625 κατεψυγμένα προϊόντα βρέθηκαν ότι είχαν αποθηκευτεί σε αποθήκες σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Χώρες όπου δραστηριοποιείται[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αφρική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ευρώπη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αμερική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]