METRO ΑΕΒΕ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
METRO ΑΕΒΕ
ΚλάδοςΧονδρικό και Λιανικό εμπόριο
Ίδρυση1976
ΈδραΜεταμόρφωση, Αττική, Ελλάδα
Προϊόντα/
Υπηρεσίες
Αλυσίδες καταστημάτων
Έσοδα€ 1.17 δις (2017)
Υπάλληλοι10600
Ιστότοποςwww.metro.com.gr

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1976 με την επωνυμία METRO Ανώνυμη Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία Ειδών Διατροφής και Οικιακής Χρήσεως και το διακριτικό τίτλο METRO. Προήλθε από το συνεταιρισμό οκτώ παντοπωλών, ενώ ήταν και παραμένει Ελληνικών συμφερόντων. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας προέρχεται από δύο βασικές κατηγορίες καταστημάτων: τις πωλήσεις λιανικής μέσα από τα My market και τις πωλήσεις χονδρικής μέσα από τα METRO Cash & Carry.

Το Φεβρουάριο του 2016, η εταιρεία απέκτησε την ιστορική, ελληνική αλυσίδα super market Βερόπουλος επεκτείνοντας την παρουσία της σε στρατηγικά σημεία σε όλη την Ελλάδα και μέχρι σήμερα έχει παρουσία σε 277 σημεία πώλησης με τις αλυσίδες χονδρικής και λιανικής, απασχολώντας πάνω από 10.600 εργαζόμενους. Σε μία κίνηση σταθμό για την ιστορία της, το 2020 εγκαινίασε το πρώτο κατάστημά της εκτός Ελλάδος, το «BEST VALUE για επαγγελματίες» στην Κύπρο.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η METRO ΑΕΒΕ προήλθε από το συνεταιρισμό οκτώ παντοπωλών το 1976 όπου και έγιναν και τα εγκαίνια του πρώτου καταστήματος Cash & Carry στην Πέτρου Ράλλη. Το 1977 τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας μεταφέρθηκαν στη Λεωφόρο Συγγρού και εγκαινιάστηκε το πρώτο super market METRO στον Κορυδαλλό, ενώ το 1979, δύο μόλις χρόνια αργότερα, το προσωπικό της αριθμούσε 100 άτομα.

Τέσσερα χρόνια μετά τα κεντρικά γραφεία και οι κεντρικές αποθήκες μεταφέρθηκαν σε ιδιόκτητο κτίριο στη Μεταμόρφωση, ενώ το 1984 εγκαινιάστηκε το 10ο κατάστημα της αλυσίδας στην οδό Πειραιώς στο Μοσχάτο.

Τρία χρόνια αργότερα η METRO έγινε η πρώτη εταιρεία που εγκατέστησε φορητά τερματικά στα καταστήματά της ενώ το 1990, ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση scanning στα καταστήματα χονδρικής. Επίσης το 1990 εγκαινιάστηκε το πρώτο κατάστημα εκτός Αθηνών, στη Ρόδο και το 20ο κατάστημα στην Ηλιούπολη, ενώ τέσσερα χρόνια μετά έγινε νέα επέκταση των κεντρικών γραφείων και το προσωπικό ξεπέρασε τα 1.000 άτομα.

Το 1995 τα καταστήματά της έφτασαν τα 30 και το 1996 τοποθετήθηκε σύστημα σάρωσης (scanning) και στα Super market της εταιρείας. Την επόμενη χρονιά δημιουργήθηκε Κέντρο Ψυχαγωγίας και Μόρφωσης στη Μεταμόρφωση, και εγκαινιάστηκε το 40ο κατάστημα στην Κέρκυρα. Το 1998 η METRO κέρδισε το Α΄ βραβείο Δημιουργίας από το Κέντρο Πληροφοριών του ΟΗΕ για τη συμμετοχή της στο Διαγωνισμό Φυλλαδίου, με την ευκαιρία της 50ης επετείου της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τον επόμενο χρόνο ανέλαβε την προεδρία του ΣΕΣΜΕ ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Παντελής Παντελιάδης, επεκτάθηκαν οι κεντρικές αποθήκες της αλυσίδας και εγκαινιάστηκε το 50ο  κατάστημά στις Σέρρες. Το 2002 τα καταστήματα έφτασαν τα 60 με την προσθήκη ενός ακόμη στο Μαραθώνα.

Από το 2004 έως το 2007 πραγματοποιήθηκε αγορά έκτασης 100.000 τ.μ, στα Οινόφυτα Βοιωτίας, με σκοπό τη δημιουργία νέου Κέντρου Διανομής της εταιρείας διευκολύνοντας έτσι στο μέγιστο βαθμό τη διανομή των αγαθών σε πανελλαδικό επίπεδο και για τα δύο δίκτυα πωλήσεων. Παράλληλα, τα καταστήματα έφτασαν τα 71 με τα εγκαίνια ενός νέου My market στα Ιωάννινα, ενώ το 2007 τα καταστήματα γίνονται συνολικά 74 με την ίδρυση ενός Cash & Carry στην Ξάνθη και 2 My Market στο Λέχαιο Κορινθίας και στο Ρέντη.

Το 2008, μαζί με τα έναρξη εργασιών του Κέντρου Διανομής Οινοφύτων, μία επένδυση συνολικής αξίας 35 εκ.€, εγκαινιάζεται το 45ο κατάστημα My market στο Σχηματάρι, ενώ μέσα στο 2009 γίνονται τα εγκαίνια τεσσάρων ακόμη Cash & Carry, στην Πρέβεζα, Κόρινθο, Λιβαδειά και Χανιά με τα καταστήματα METRO Cash & Carry να φτάνουν τα 34. Το 2010 εγκαινιάστηκαν 4 νέα καταστήματα, 2 My Market στο Αλιβέρι και στο Ξυλόκαστρο και 2 METRO Cash & Carry στην Καρδίτσα και στην Σπάρτη. Επιπλέον, το 2011 δύο νέα My market εγκαινιάστηκαν στη Θήβα, και στο Κιάτο, το πρώτο βιοκλιματικό κατάστημα My market.

To 2016 η METRO αποκτά τον αποκλειστικό έλεγχο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της μεγάλης εταιρείας Βερόπουλος στην Ελλάδα, αυξάνει σημαντικά το δίκτυό της στη λιανική πώληση και εξαπλώνεται σε στρατηγικά σημεία σε όλη την ελληνική επικράτεια. Παράλληλα, η εταιρεία αποκτά και δύο ακόμη Κέντρα Διανομής, στη Μάνδρα Αττικής και τη Γέφυρα Θεσσαλονίκης. Το 2019 εγκαινιάζεται το 50ο κατάστημα METRO Cash & Carry, στο νησί της Ζακύνθου. Τον Ιανουάριο του 2020, η εταιρεία ανοίγει το πρώτο της κατάστημα στην Κύπρο, το «BEST VALUE για επαγγελματίες» με έδρα τη Λεμεσό, όπου υιοθετεί το μοντέλο χονδρικής πώλησης και απευθύνεται στους επαγγελματίες του νησιού. Η συνολική επένδυση ανήλθε στα 10 εκατ. ευρώ. Τον Οκτώβριο του 2020, η εταιρεία προχωράει σε στρατηγική συνεργασία για τη δημιουργία του πανελλαδικού δικτύου φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων «Charge Plus». Το φιλόδοξο σχέδιο θα ολοκληρωθεί το 2024 με 320 φορτιστές σε 160 καταστήματα My market και METRO Cash & Carry σε όλη την Ελλάδα, συμβάλλοντας με υπευθυνότητα στο Εθνικό Σχέδιο Ηλεκτροκίνησης. Το δίκτυο θα παρέχει τη δυνατότητα φόρτισης σε ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα και θα είναι διαρκώς αναπτυσσόμενο, προσφέροντας καινοτόμες υπηρεσίες.

Σήμερα, η METRO ΑΕΒΕ διαθέτει δύο αλυσίδες καταστημάτων: Τα καταστήματα χονδρικής METRO Cash & Carry, με 50 σημεία σε όλη την Ελλάδα και τα καταστήματα λιανικής My market, με 227 καταστήματα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Επιπλέον, το πρώτο κατάστημα BEST VALUE για επαγγελματίες στη Λεμεσό της Κύπρου.

METRO Cash & Carry[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: METRO Cash & Carry

Τα METRO Cash & Carry στεγάζονται σε χώρους έκτασης από 1.500 τ.μ. έως 3.000 τ.μ. και βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα. Σήμερα υπάρχουν 50 METRO Cash & Carry.

Παρακάτω φαίνεται ο ρυθμός ανάπτυξης των καταστημάτων.

My market[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: My market

Τα My market είναι καταστήματα με χώρους πώλησης 800 - 1.700τ.μ., τα οποία βρίσκονται σε συνέχεια της ενοποίησης με την Βερόπουλος σε όλη την Ελλάδα.

Παρακάτω φαίνεται ο ρυθμός ανάπτυξης των καταστημάτων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]