Κόμης του Νορθάμπερλαντ
Ο Κόμης του Νορθάμπερλαντ ήταν Μεσαιωνικός φεουδαρχικός τίτλος στην Αγγλία και την Μεγάλη Βρετανία που διαδέχθηκε τον τίτλο του κόμη της Νορθουμβρίας. Οι πιο διάσημοι κάτοχοι του τίτλου ανήκαν στην Οικογένεια Πέρσι μια από τις ισχυρότερες οικογένειες στην βόρεια Αγγλία μαζί με την Οικογένεια Νέβιλ, οι διάδοχοι των Πέρσι μέσω θηλυκής γραμμής πήραν τον τίτλο του δούκα του Νορθάμπερλαντ (1766).
Επιμειξία με την Οικογένεια Λέουβεν
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ο Γουίλιαμ ντε Πέρσι, 1ος βαρόνος των Πέρσι ήρθε στο χωριό Πέρσι στην Νορμανδία και μπήκε στην υπηρεσία του Γουλιέλμου του Κατακτητή. Μετά την άφιξη του στην Αγγλία ακολούθησε τον Γουλιέλμο στην "Εκστρατεία του βορρά" (1069 - 1070) και πήρε πολλές κομητείες στην Γιορκσάιρ από τον Ούγο ντ'Αβράνς. Την εποχή του Ερρίκου Β΄ της Αγγλίας η οικογένεια με τον θάνατο του τρίτου βαρόνου έμεινε με μια μόνο κληρονόμο την Αγνή ντε Πέρσι (πέθανε το 1203) με σημαντική προίκα όπως το Τοφλιφ στην Γιορκσάιρ. Η Αντελίζα του Λέουβεν χήρα δεύτερη σύζυγος του Ερρίκου Α΄ της Αγγλίας τακτοποίησε τον γάμο της Αγνής με τον μικρότερο ετεροθαλή αδελφό της Ζοσλέν του Λέουβεν. Με τον γάμο ο ευγενής Ζοσλέν από το Δουκάτο της Βραβάντης στην Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία εγκαταστάθηκε στην Αγγλία. Οι απόγονοι τους υιοθέτησαν το επώνυμο "Πέρσι" και έγιναν κόμητες του Νορθάμπερλαντ, η οικογένεια Πέρσι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Αγγλίας και της Σκωτίας, έγιναν Φύλακες των Μαρς και διαπραγματεύτηκαν όλες τις Σκωτσέζικες υποθέσεις στην Αγγλία.[1]
Άνοδος της Οικογένειας
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ο Χένρι Πέρσι, 1ος βαρόνος του Πέρσι αγόρασε το κάστρο του Άλνουικ από τον Αντώνιο Μπέκ, επίσκοπο του Ντάραμ (1309). Το κάστρο ιδρύθηκε στα τέλη του 11ου αιώνα από τον Ίβο Ντι Βέσι έναν Νορμανδό ευγενή από το Καλβάντος, ένας απόγονος του Ίβο ο Τζων Ντι Βέσι διαδέχθηκε τους τίτλους και την περιουσία του πατέρα του όταν πέθανε στην Γασκώνη (1253). Η περιουσία περιείχε την βαρονία του Άλνουικ και μεγάλες εκτάσεις στην Νορθάμπερλαντ και στην Γιορκσάιρ όπως το Μάλτον. Ο Ερρίκος Γ΄ της Αγγλίας πρόσφερε τις εκτάσεις του Τζων σε έναν ξένο ευγενή κάτι που θεωρήθηκε μεγάλη προσβολή για την οικογένεια Ντι Βέσι. Οι εκτάσεις βρέθηκαν στην κηδεμονία του Αντωνίου Μπέκ που τις πούλησε στους Πέρσι, από τότε τα εδάφη και οι τίτλοι των Πέρσι συνδέθηκαν σταθερά με την έδρα τους στο κάστρο του Άλνουικ.
Όταν ο Εδουάρδος Β΄ της Αγγλίας παραχώρησε στον Χένρι Πέρσι, 2ο βαρόνο του Πέρσι τα εδάφη του Πάτρικ Δ΄ κόμη του Μαρς οι Πέρσι ενίσχυσαν το μέγεθος και τις οχυρώσεις του κάστρου. Διορίστηκε από τον Εδουάρδο Γ΄ της Αγγλίας στο βασιλικό συμβούλιο (1327) και πήρε τον Οίκο και το κάστρο του Σκίπτον, την επόμενη χρονιά ο Εδουάρδος Γ΄ του έδωσε το κάστρο και την βαρονία του Γουάρκγουορθ (1328). Ο 2ος βαρόνος συμμετείχε στην πολιορκία του Ντάνμπαρ, στην μάχη του Χάλιντον Χιλ και διορίστηκε Κοντόσταυλος στο Μπέργουικ-απόν-Τουίντ, ήταν αρχηγός της δεξιάς πτέρυγας του Αγγλικού στρατού στην νικηφόρα Μάχη του Νέβιλ. Ο γιος του Χένρι Πέρσι, 3ος βαρόνος του Πέρσι παντρεύτηκε την Μαρία του Λάνκαστερ θεία της Λευκής του Λάνκαστερ συζύγου του Ιωάννη της Γάνδης.[1]
Η δημιουργία του 1377
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ο γιος του τρίτου βαρόνου Χένρι Πέρσι, 1ος Κόμης του Νορθάμπερλαντ πήρε τον τίτλο του κόμη του Νορθάμπερλαντ αμέσως μετά την άνοδο του Ριχάρδου Β΄ της Αγγλίας (1377). Οι πράξεις του Νορθάμπερλαντ έχουν καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των έργων του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ που σχετίζονταν με τον Ερρίκο Δ΄ της Αγγλίας. Ο 1ος κόμης του Νορθάμπερλαντ ήταν πατέρας του πιο διάσημου από την οικογένεια Πέρσι Χότσπερ. Ο Χότσπερ δεν έγινε ποτέ κόμης επειδή σκοτώθηκε στην μάχη του Σρούσμπερυ πριν τον πατέρα του, οι εκτάσεις του πρώτου κόμη και του γιου του κατασχέθηκαν από το στέμμα λόγω της επανάστασης εναντίον του Ερρίκου Δ΄.[1]
Η δημιουργία του 1416
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ο Ερρίκος Ε΄ της Αγγλίας επανέφερε στην κομητεία τον γιο του Χότσπερ Χένρι Πέρσι, 2ο Κόμη του Νορθάμπερλαντ (1416) και οι Πέρσι παρέμειναν σταθερά οπαδοί του Οίκου του Λάνκαστερ όταν ξέσπασε ο Πόλεμος των Ρόδων. Ο Χένρι Πέρσι, 3ος κόμης του Νορθάμπερλαντ και τρεις από τους μικρότερους αδελφούς του σκοτώθηκαν σε μάχες υπέρ των Λάνκαστερ.[1] Ο Χένρι Πέρσι, 4ος κόμης του Νορθάμπερλαντ συμμετείχε στους πολιτικούς ελιγμούς της οικογένειας την εποχή του Εδουάρδου Δ΄ της Αγγλίας και του Ριχάρδου Γ΄ της Αγγλίας των τελευταίων βασιλέων του Οίκου της Υόρκης. Η απουσία του στην Μάχη του Μπόσγουορθ την οποία πολλοί έχουν ερμηνεύσει σαν προδοσία ήταν καθοριστική στην συντριβή και τον θάνατο του Ριχάρδου Γ΄ στην μάχη, ο νικητής Ερρίκος Τυδώρ ανέβηκε στον θρόνο σαν Ερρίκος Ζ΄ της Αγγλίας. Το 1489 στην "Επανάσταση του Γιορκσάιρ" σπρώχτηκε από το άλογο του και θανατώθηκε.
Ο Χένρι Πέρσι, 5ος κόμης του Νορθάμπερλαντ ζούσε αρκετά μεγαλοπρεπώς και ήταν ένας από τους πλουσιότερους ευγενείς στην εποχή του με μεγάλο νοικοκυριό. Ο Χένρι Πέρσι, 6ος κόμης του Νορθάμπερλαντ αγάπησε την Άννα Μπολέυν αλλά δεν του επέτρεψαν να την παντρευτεί, έγινε στην συνέχεια δεύτερη σύζυγος του Ερρίκου Η΄ της Αγγλίας. Ο 6ος κόμης παντρεύτηκε την κόρη του κόμητος του Σρούσμπερυ αλλά πέθανε χωρίς γιο και τον διαδέχθηκε ο ανιψιός του Τόμας Πέρσι, 7ος κόμης του Νορθάμπερλαντ.[1] Ακολούθησε σειρά εξεγέρσεων και δολοπλοκιών όπως η "Εξέγερση του βορρά" για να ελευθερώσουν την Μαρία Α΄ της Σκωτίας και η Συνωμοσία της Πυρίτιδας, στις δυο εξεγέρσεις οι πρωταγωνιστές ήταν οι Πέρσι. Ο Χένρι Πέρσι, 8ος κόμης του Νορθάμπερλαντ και ο Χένρι Πέρσι, 9ος κόμης του Νορθάμπερλαντ φυλακίστηκαν πολύ χρόνο στον Πύργο του Λονδίνου αλλά ο Άλγκερνον Πέρσι, 10ος κόμης του Νορθάμπερλαντ πολέμησε στον Αγγλικό εμφύλιο στο πλευρό του Καρόλου Α΄. Ο γιος του Άλγκερνον Τζόσελυν Πέρσι, 11ος κόμης του Νορθάμπερλαντ πέθανε πρόωρα χωρίς απογόνους και η αρσενική γραμμή των Πέρσι - Λέουβεν ξεκληρίστηκε. Η διάδοχος των απέραντων κομητειών των Πέρσι παντρεύτηκε τον δούκα του Σόμερσετ και η εγγονή της παντρεύτηκε έναν ευγενή από την Γιορκσάιρ τον Σερ Ούγο Σμίθσον που δημιούργησε (1766) το δουκάτο του Νορθάμπερλαντ και την κομητεία των Πέρσι. Οι απόγονοι τους είναι σήμερα εκπρόσωποι του παλιού βασιλικού οίκου.[1] Οι σημερινοί δούκες ζουν σήμερα στο κάστρο του Άλνουικ και στον Οίκο της Σιών λίγο έξω από το Λονδίνο.
Κόμητες του Νορθάμπερλαντ
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Πρώτη δημιουργία (1377)
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Χένρι Πέρσι, 1ος Κόμης του Νορθάμπερλαντ
- Χότσπερ, γιος του 1ου κόμη
Δεύτερη δημιουργία (1416)
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Χένρι Πέρσι, 2ος Κόμης του Νορθάμπερλαντ, γιος του Χότσπερ και εγγονός του 1ου κόμη
- Χένρι Πέρσι, 3ος κόμης του Νορθάμπερλαντ, γιος του 2ου κόμη
Τρίτη δημιουργία (1464)
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Κόμητες του Νορθάμπερλαντ μετά το 1416
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Χένρι Πέρσι, 4ος κόμης του Νορθάμπερλαντ, γιος του 3ου κόμη
- Χένρι Πέρσι, 5ος κόμης του Νορθάμπερλαντ, γιος του 4ου κόμη
- Χένρι Πέρσι, 6ος κόμης του Νορθάμπερλαντ, γιος του 5ου κόμη
- Τόμας Πέρσι, 7ος κόμης του Νορθάμπερλαντ, εγγονός του 5ου κόμη
- Χένρι Πέρσι, 8ος κόμης του Νορθάμπερλαντ, εγγονός του 5ου κόμη και νεώτερος αδελφός του 6ου
- Χένρι Πέρσι, 9ος κόμης του Νορθάμπερλαντ, γιος του 8ου κόμη
- Άλγκερνον Πέρσι, 10ος κόμης του Νορθάμπερλαντ, γιος του 9ου κόμη
- Τζόσελυν Πέρσι, 11ος κόμης του Νορθάμπερλαντ, γιος του 10ου κόμη
Τέταρτη δημιουργία (1674)
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Τζωρτζ Φίτσροϋ, 1ος κόμης του Νορθάμπερλαντ (1665 - 1716)
Πέμπτη δημιουργία (1749)
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Άλγκερνον Σέιμουρ, 7ος δούκας του Σόμερσετ (1684 - 1750), θηλυκή γραμμή του 11ου κόμη στην δεύτερη δημιουργία (1416)
- Ελισάβετ Πέρσι, δούκισσα του Νορθάμπερλαντ (1716 - 1776), μόνη κόρη του 1ου κόμη, παντρεύτηκε τον Ούγο Σμίθσον
- Ούγος Πέρσι, 1ος δούκας του Νορθάμπερλαντ (1714 - 1786), άλλαξε το επίθετο του σε "Πέρσι" και κληρονόμησε την κομητεία του Νορθάμπερλαντ από τον πεθερό του, έγινε πρώτος δούκας του Νορθάμπερλαντ.
Η γραμμή συνεχίζεται με τους δούκες του Νορθάμπερλαντ.
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Πηγές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Rose, Alexander. Kings in the North: The House of Percy in British History. Phoenix/Orion Books Ltd, 2002.
- Tate, George, The history of the borough, castle, and barony of Alnwick. Henry Hunter Hare, Alnwick, 1866.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Earl of Northumberland της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες). |