Χένρι Πέρσι, 1ος Κόμης του Νορθάμπερλαντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χένρι Πέρσι, 1ος Κόμης του Νορθάμπερλαντ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Henry Percy (Αγγλικά)
Γέννηση10  Νοεμβρίου 1341
Scarborough Castle[1]
Θάνατος20  Φεβρουαρίου 1408
West Riding of Yorkshire
Αιτία θανάτουπεσών σε μάχη
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο της Αγγλίας
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός
Οικογένεια
ΣύζυγοςMargaret Neville (από 1358)[2][3]
Matilda de Lucy[3]
ΤέκναΧένρι Πέρσι[2]
Sir Ralph de Percy[4]
Sir Thomas Percy[4]
Margaret de Percy[5]
ΓονείςΧένρι Πέρσι, 3ος βαρόνος του Πέρσι[2] και Μαρία του Λάνκαστερ[2]
ΑδέλφιαΤόμας Πέρσι, 1ος κόμης του Γούστερ
ΟικογένειαΟικογένεια Πέρσι
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαμέλος της Βουλής των Λόρδων του Ηνωμένου Βασιλείου
ΒραβεύσειςΤάγμα της Περικνημίδας
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Χένρι Πέρσι, 1ος κόμης του Νορθάμπερλαντ, 1ος Κόμης του Νορθάμπερλαντ (1377 - 1405), 4ος βαρόνος του Πέρσι και τιτλούχος βασιλιάς του Μαν (10 Νοεμβρίου 1341 - 20 Φεβρουαρίου 1408) ήταν γιος του Χένρι Πέρσι, 3ου βαρόνου του Πέρσι και της Μαρίας του Λάνκαστερ, εγγονής του Εδμόνδου Κράουτσμπακ και δισέγγονης του Ερρίκου Γ΄ της Αγγλίας.

Κόμης του Νορθάμπερλαντ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χένρι Πέρσι ήταν πιστός οπαδός του Εδουάρδου Γ΄ της Αγγλίας που του έδωσε πλήθος από αξιώματα και την διοίκηση σε ολόκληρη την βόρεια Αγγλία. Έγινε φρουρός των Μαρς στα βόρεια σύνορα με την Σκωτία (1362) με δυνατότητα να διαπραγματευτεί με την Σκωτσέζικη κυβέρνηση, τον Φεβρουάριο του 1367 είχε την επίβλεψει όλων των κάστρων και των οχυρών στις βόρειες Μαρς. Ο Ριχάρδος Β΄ της Αγγλίας για να τον ανταμείψει για την υποστήριξη του δημιούργησε την κομητεία του Νορθάμπερλαντ (1377) και του έδωσε τον τίτλο του Μαρς της Αγγλίας, την διετία 1383 - 1384 διορίστηκε Ναύαρχος των βορείων θαλασσών. Όταν ο μεγάλος του αντίπαλος Ραλφ Νέβιλ, 1ος κόμης του Γουέστμορλαντ διορίστηκε από τον Ριχάρδο Β΄ Κόμης του Γουέστμορλαντ (1397) ο Χένρι Πέρσι υποστήριξε τον ξάδελφο και αντίπαλο του βασιλιά Ερρίκο του Μπόλινμπροκ που τον ανέτρεψε και ανέβηκε στον θρόνο ως Ερρίκος Δ΄ της Αγγλίας (1399). Ο Ερρίκος Δ΄ τον όρισε Κοντόσταυλο της Αγγλίας και του έδωσε την διοίκηση της Νήσου του Μαν, ο Πέρσι και ο γιος του Χότσπερ ανέλαβαν να υποτάξουν τον Ουαλλό επαναστάτη Ογουάιν Γκλύντυρ αλλά οι προσπάθειες τους στην συνέχεια να κλείσουν ειρήνη δεν έγιναν δεκτές από τον βασιλιά.

Επανάσταση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Πέρσι στράφηκαν για χάρη του Εδμόνδου Μόρτιμερ, 5ου κόμη του Μαρς εναντίον του Ερρίκου Δ΄ και συνωμότησαν με τον Ογουάιν Γκλύντυρ. Η Τριμερής Συμφωνία που υπεγράφη χώριζε την Αγγλία σε τρία μέρη : ο Ογουάιν Γκλύντυρ πήρε την Ουαλλία και ένα μέρος της δυτικής Αγγλίας, ο Νορθάμπερλαντ πήρε στην βόρεια Αγγλία περιοχές όπως η Νορθχαμπτονσάιρ, η Νόρφολκ, η Γουόρικσερ, και το Λέστερσιρ και οι Μόρτιμερ το υπόλοιπο της νότιας Αγγλίας κάτω από τον ποταμό Τρεντ.[2] Η επανάσταση των Πέρσι απέτυχε και ο γιος του Χότσπερ σκοτώθηκε στην μάχη του Σρούσμπερυ, ο ίδιος δεν συμμετείχε στην μάχη γι'αυτό συγχωρέθηκε από τον βασιλιά αλλά έχασε το αξίωμα του Κοντόσταυλου. Σε λίγα χρόνια συμμετείχε σε άλλη εξέγερση κατά του βασιλιά υπό τον Ρίτσαρντ Λε Σκρόυπι, αρχιεπίσκοπο της Υόρκης (1405) αλλά μετά και την νέα αποτυχία δραπέτευσε στην Σκωτία και η περιουσία του κατασχέθηκε. Ο Νορθάμπερλαντ συμμετείχε σε νέα επανάσταση με επίθεση εναντίον της Αγγλίας (1408) αλλά ηττήθηκε και σκοτώθηκε στην μάχη του Μπράμχαμ Μουρ, το κεφάλι του κόπηκε και παρουσιάστηκε σε δημόσια θέα στην γέφυρα του Λονδίνου.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε σε πρώτο γάμο (1358) την Μαργαρίτα Νέβιλ (1339 - 1372) κόρη του κόρη του Ραλφ Νέβιλ, 2ου βαρόνου των Νέβιλ του Ρέμπι και της Αλίκης ντε Αούντλει με την οποία απέκτησε :[6]

Παντρεύτηκε σε δεύτερο γάμο την Ματθίλδη Λουκί (1343 - 1398) κόρη του Σερ Τόμας ντε Λουκί, 2ου βαρόνου του Λουκί και της Μαργαρίτας Μούλτον, αδελφή και διάδοχο του Αντωνίου Λουκί (πέθανε το 1368) στο κάστρο του Κόκερμαουθ στην Κάμπρια. Η γαμήλια συμφωνία ήταν για να κληρονομήσει την περιουσία της οικογένειας έπρεπε να φέρει και τα σύμβολα της, με τον γάμο δεν απέκτησε παιδιά.[7]

Τέχνη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χένρι Πέρσι ήταν ο κύριος χαρακτήρας στα έργα του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ "Ριχάρδος Β΄", "Ερρίκος Δ΄, Μέρος Α΄" και "Ερρίκος Δ΄, Μέρος Β΄". Η θέση του στα έργα ως Λόρδος Πέρσι διάδοχος της κομητείας του Νορθάμπερλαντ στάθηκε το πρότυπο για την σύγχρονη τηλεοπτική παραγωγή Μαύρη Οχιά που οι ρίζες της βρίσκονται στα τελευταία χρόνια των Πλανταγενετών. Το μυθιστόρημα του Καρόλου Γουένσμπι - Σκοττ "Το λιοντάρι του Άλνουικ" αποτελεί μια τριλογία με στοιχεία από τα Πέρσι Σάγκα σχετικά με την "άγρια και λαμπερή οικογένεια των Πέρσι", αναφέρονται στον ίδιο τον Χένρι Πέρσι και τον γιο του Χότσπερ. Τα άλλα δυο βιβλία της Τριλογίας περιγράφουν την ζωή των απογόνων τους και τον ρόλο τους στον Πόλεμο των Ρόδων. Ο Χένρι Πέρσι και ο γιος του Χότσπερ είναι οι πρωταγωνιστές στο μυθιστόρημα της Ίντιθ Πάρτζετερ (1913 - 1995) "η αιματηρή μάχη του Σρούσμπερυ που περιγράφει τα γεγονότα σχετικά με την μάχη του Σρούσμπερυ (1403), είναι επίσης βασικός χαρακτήρας στο έργο της Τζορτζέτ Χέιερ (1902 - 1974) "Ο κύριος μου Ιωάννης".

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Henry Percy, first earl of Northumberland: ambition, conflict and cooperation in late mediaeval England σελ. 14.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 «Kindred Britain»
  3. 3,0 3,1 p10692.htm#i106912. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  4. 4,0 4,1 Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage.
  5. Leo van de Pas: (Αγγλικά) Genealogics. 2003.
  6. http://thepeerage.com/p10692.htm#i106912
  7. Daniel Lysons and Samuel Lysons, 'Cockermouth', in Magna Britannia: Volume 4, Cumberland (London, 1816), pp. 40-45

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Rymer, Thomas Foedera, The Hague, 1739
  • Beltz, G.F. Memorials of the most noble Order of the Garter, from its foundation to the present time London 1841
  • Doyle, J.W.E, The Official Baronage of England London 1886
  • Jean Froissart, Chronicles
  • Towson, Kris Henry Percy, first earl of Northumberland : ambition, conflict and cooperation in late mediaeval England St Andrews PhD Thesis, 2005.
  • Rose, Alexander Kings in the North – The House of Percy in British History. Phoenix/Orion Books Ltd, 2002.
Χένρι Πέρσι, 1ος Κόμης του Νορθάμπερλαντ
Γέννηση: 10 Νοεμβρίου 1341 Θάνατος: 20 Φεβρουαρίου 1408
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Δημιουργία του τίτλου από τον Ριχάρδο Β΄ της Αγγλίας
Κόμης του Νορθάμπερλαντ

1377 - 1405
Διάδοχος
Κατασχέθηκε
Επόμενος κάτοχος : Χένρι Πέρσι, 2ος Κόμης του Νορθάμπερλαντ