Κωνσταντίνος Υψηλάντης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ξυλογραφία του Κωνσταντίνου Υψηλάντη από το περιοδικό Εθνικόν Ημερολόγιον Βρετού του 1863

Ο Κωνσταντίνος Υψηλάντης (1760-1816) ήταν ηγεμόνας της Βλαχίας, ηγεμόνας της Μολδαβίας & μέγας διερμηνέας της Υψηλής Πύλης.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και ήταν γιος του Αλέξανδρου Υψηλάντη, μέγα διερμηνέα της Υψηλής Πύλης και ηγεμόνα της Βλαχίας, γόνος ισχυρής και εύπορης Φαναριώτικης οικογένειας. Μορφώθηκε στη Γερμανία και αρχικά άρχισε να οργανώνει αντιτουρκική εξέγερση στη Βλαχία. Το 1796 όμως και αφού είχε πείσει τις τουρκικές αρχές για την υπακοή του διορίστηκε μέγας διερμηνέας, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1799. Στις 22 Σεπτεμβρίου του 1802 ανέλαβε την ηγεμονία της Βλαχίας, την οποία όμως έχασε το 1806 εξαιτίας της αντιπάθειας του Γάλλου πρέσβη στην Κωνσταντινούπολη προς το πρόσωπο του.

Μετά από την καθαίρεση του δραπέτευσε στην Αγία Πετρούπολη, όπου και συνεργάστηκε με τον Τσάρο. Επικεφαλής 20.000 στρατιωτών προέλασε έως το Βουκουρέστι αλλά αναγκάστηκε να επιστρέψει στο Κίεβο ύστερα από τη συνθήκη του Βελιγραδίου. Τιμήθηκε πλείστες φορές από τον Τσάρο ενώ διακρίθηκε και για την μόρφωση του. Είχε μεταφράσει στα τούρκικα γαλλικά συγγράμματα ενώ είχε γράψει διάφορα ποιήματα, τα οποία όμως δεν στάθηκε δυνατόν να βρεθούν.

Λίγο πριν το θάνατό του υπέβαλε στον Ιωάννη Καποδίστρια σχετικές διπλωματικές προτάσεις περί του Σερβικού ζητήματος, τις οποίες φαίνεται ν΄ αποδέχθηκε ο δεύτερος όπου και προσπάθησε να τις προωθήσει στον Τσάρο σε αποκήρυξη της συνθήκης του Βουκουρεστίου (1812), ως προς τη Σερβία και την ανακήρυξή της σε ανεξάρτητο Βασίλειο.
Απεβίωσε στο Κίεβο το 1816 και άφησε πέντε γιούς από τους οποίους διακρίθηκαν οι Αλέξανδρος, Δημήτριος και Νικόλαος Υψηλάντης.

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα


Προκάτοχος:
Pavel Chichagov
Πρίγκιπας της Βλαχίας
Coat of arms of Wallachia, 1700.svg
1806-1812
Διάδοχος:
Ιωάννης Γεώργιος Καρατζάς


Προκάτοχος:
Αλέξανδρος Καλλιμάχης
'Πρίγκιπας της Μολδαβίας'
Stema aneniinoi.jpg
1799-1801
Διάδοχος:
Αλέξανδρος Σούτσος

΄