Γρηγόριος Β΄ Γκίκας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Γρηγόριος Β΄ Γκίκας
Grigore II Ghica.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1695
Κωνσταντινούπολη
Θάνατος 3  Σεπτεμβρίου 1752
Εθνικότητα Αλβανοί
Χώρα πολιτογράφησης Ηγεμονία της Μολδαβίας
Βλαχία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα Διερμηνέας της Υψηλής Πύλης
Οικογένεια
Τέκνα Ματθαίος Γκίκας
Σκαρλάτος Γκίκας
Οικογένεια Οικογένεια Γκίκα

Ο Γρηγόριος Β΄ από τον Οίκο των Γκίκα ήταν διερμηνέας της Υψηλής Πύλης(en) (1717-26) και ηγεμόνας (βοεβόδας) της Βλαχίας (1733-35, 48-52)[1] και της Μολδαβίας (1726-33, 35-39, 39-41, 47-48)[2].

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος του Ματέι Γκίκα, γιου του Γρηγορίου Α΄ πρίγκιπα της Βλαχίας. Υπηρέτησε ως μέγας διερμηνέας (dragoman) της Υψ. Πύλης (1717-26). Στη Μολδαβία τον Νικόλαο Μαυροκορδάτο διαδέχθηκε ο Μιχαήλ Γ΄ Ρακοβίτσα, που τον έπαυσαν οι Οθωμανοί. Τότε ο Νικόλαος Μαυροκορδάτος βοήθησε τον Γρηγόριο Β΄ να πάρει τον θρόνο του Ιασίου τον Οκτώβριο του 1726. Ο νέος πρίγκιπας μείωσε τους φόρους και συνέχισε τη συνήθεια να διορίζονται Έλληνες και Λεβαντίνοι στα αξιώματα του κράτους. Αυτό δυσαρέστησε τους τοπικούς βογιάρους και δημιουργήθηκε αντιπολίτευση. Ο αρχηγός της Δημήτριος Ρακοβίτσα στρατολόγησε Τατάρους από το Μπουντζάκ και επήλθε σύγκρουση, αλλά ηττήθηκε από τον Γρηγόριο Β΄, τους συμμάχους του από τη Βλαχία και τους Οθωμανούς.

Στις 16 Απριλίου 1733 άφησε τη Μολδαβία στον γιο του Νικολάου, Κωνσταντίνο Μαυροκορδάτο και έγινε πρίγκιπας της Βλαχίας ως τις 27 Νοεμβρίου 1735, οπότε επανήλθε στη Μολδαβία. Με το ξεκίνημα του Ρωσο-Τουρκικού πολέμου (1735-39) οι Ρώσοι κατέλαβαν τη Μολδαβία (14 Σεπτεμβρίου 1739 - Οκτώβριος 1739) και ο Γρηγόριος Β΄ εγκατέλειψε τη χώρα για λίγο, ώσπου επανήλθε. Δεν μπόρεσε να αντισταθμίσει τις προσπάθειες των αδελφών Κωνσταντίνου και Ιοάν Β΄ των Μαυροκορδάτων να τον εκτοπίσουν τον Σεπτέμβριο του 1741, όπου καθαιρέθηκε και εξορίστηκε. Επανήλθε στο Ιάσιο για 4η φορά τον Μάιο του 1747 και περέμεινε ως τον Απρίλιο του 1748. Τότε ουσιαστικά αγόρασε τον θρόνο του Βουκουρεστίου και έγινε πρίγκιπας για μία δεύτερη θητεία εκεί. Το υπέρογκο ποσό που κατέβαλε είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της φορολογίας στη Βλαχία [3]. Η εξουσία του έληξε στις 3 Σεπτεμβρίου 1752.

Ο Γρηγόριος Β΄ σε γραμματόσημο της Μολδαβίας.

Επισκεύασε μερικές μονές και έκτισε τη μονή Φρουμοάσα στο Ιάσιο[4][5] και τη μονή του Αγ. Παντελεήμονος στην περιοχή Παντελεήμον του Ιλφόβ κοντά στο Βουκουρέστι[6]. Επίσης έκτισε το νοσοκομείο της περιοχής και το επάνδρωσε με μοναχούς.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είχε δύο γιους:

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Grigore II Ghica της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).