Κωνσταντίνος Δούκας (ηγεμόνας της Μολδαβίας)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κωνσταντίνος Δούκας
Γενικές πληροφορίες
Θάνατος1704
Κωνσταντινούπολη
Χώρα πολιτογράφησηςΗγεμονία της Μολδαβίας
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηγεμόνας
Οικογένεια
ΤέκναNN[1]
ΓονείςΓεώργιος Δούκας και Anastasia Duca[1]
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαβοεβόδας της Μολδαβίας (1693–1695)
βοεβόδας της Μολδαβίας (1700–1703)

Ο Κωνσταντίνος Δούκας, γιος του Γεωργίου Δούκα υπήρξε ηγεμόνας της Μολδαβίας, από το 1693 έως το 1695 και από το 1700 έως το 1703.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο θρόνο της ηγεμονίας της Μολδαβίας ανέβηκε χάρη στη στήριξη του θείου του, πρίγκιπα Κονσταντίν Μπρανκοβεάνου της Βλαχίας. Έχοντας δημιουργήσει μεγάλο χρέος στους Κωνσταντινουπολίτες πιστωτές του και για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις τους, αύξησε τους φόρους των υπηκόων του στη Μολδαβία και μάλιστα εφηύρε και έναν καινούριο φόρο, το βακαρίτ, (-φόρο στα κοπάδια των αγελάδων). Σύναψε συγγενικές σχέσεις με τον ηγεμονικό οίκο των Κοστινέστι, κάνοντας εχθρούς τους απογόνους του οίκου του Κωσταντίνου Καντιμήρη. Ο Δούκας εκτοπίστηκε από τον σουλτάνο γιατί καθυστερούσε στη πληρωμή των οφειλόμενων φόρων του αλλά και γιατί θεωρήθηκε υπεύθυνος της δολοφονίας του καπούκ. (-ο εκπρόσωπος του σουλτάνου στις ηγεμονίες)

Παρόλα αυτά ανέβηκε στο θρόνο της Μολδαβίας και για δεύτερη φορά, επί σουλτάνου Μουσταφά Β', όταν και πάλι ο θείος του κατάφερε την εκθρόνιση του κοινού τους εχθρού, Αντίοχου Καντιμήρη.

Προκάτοχος:
Δημήτρης Καντιμήρης
Πρίγκιπας της Μολδαβίας

1693-1695
Διάδοχος:
Αντίοχος Καντιμήρης
Προκάτοχος:
Αντίοχος Καντιμήρης
Πρίγκιπας της Μολδαβίας

1700-1703
Διάδοχος:
Μιχαήλ Ρακόβιτσα