Κωνσταντίνος Μουρούζης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Κωνσταντίνος Μουρούζης
Constantin Moruzi.jpg
Γέννηση
Κωνσταντινούπολη
Θάνατος
Κωνσταντινούπολη
Υπηκοότητα / Χώρα πολιτογράφησης Ρουμανία
Ιδιότητα διπλωμάτης
Τέκνα Αλέξανδρος Μουρούζης
Commons page Πολυμέσα

Ο Κωνσταντίνος Δημήτριος Μουρούζης (; - 1783) υπήρξε Φαναριώτης πρίγκηπας της Μολδαβίας.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η καταγωγή του ήταν από την φημισμένη Φαναριώτικη οικογένεια Μουρούζη που είχε μεταφερθεί στη Ρουμανία. Έλαβε εντατική μόρφωση και μιλούσε εκτός από τα ελληνικά, λατινικά, γαλλικά, αραβικά και τουρκικά.

Το 1763 διορίστηκε Μέγας Ποστέλνικος (υπουργός των Εξωτερικών), και δεύτερος Διερμηνέας (Δραγουμάνος) της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για αναβαθμιστεί γρήγορα σε Μέγα Διερμηνέα.

Έμπιστος της οθωμανικής κυβέρνησης ενθρονίστηκε στην ηγεμονία της Μολδαβίας στις 12 Οκτωβρίου 1770. Ο Μουρούζης περνούσε το καιρό του στη πρωτεύουσα της ηγεμονίας του το Ιάσιο, συλλέγοντας τους φόρους για τον σουλτάνο και ζώντας μέσα στη πολυτέλεια, ενώ παράλληλα ενθάρρυνε την δημιουργία εκπαιδευτικού συστήματος, συστήνοντας σχολεία και παρέχοντας υποτροφίες. Οι ιστορικοί εκφράζουν υπόνοιες ότι ίσως εμπλεκόταν στην αποπομπή και δολοφονία του προκατόχου του στο θρόνο της Μολδαβίας, Γρηγόριου Γ' Γκίκα από την Υψηλή Πύλη.[1]

Εκθρονίστηκε στις 7 Ιουνίου του 1782 και εξορίστηκε στη Τένεδο. Επέστρεψε από την εξορία του ένα χρόνο μετά, το 1783, αλλά σύντομα πέθανε.

Κόρη του ήταν η Σουλτάνα Μουρούζη, σύζυγος του Σκαρλάτου (Καρόλου) Στούρτζα και μητέρα του Αλεξάνδρου και της Ρωξάνδρας.

Προκάτοχος:
Γρηγόριος Γ' Γκίκας
'Πρίγκιπας της Μολδαβίας'
AneniiNoi CoatOfArms.png
1777-1782
Διάδοχος:
Αλέξανδρος Α' Μαυροκορδάτος

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Brezianu, Andrei and Spânu, Vlad (eds.) (2007) "Moruzi. Constantin" Historical Dictionary of Moldova (2nd ed.) Scarecrow Press, Lanham, Maryland, USA, p. 250, ISBN 978-0-8108-5607-3
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Constantine_Mourousis (έκδοση 340581030) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).