Σερμπάν Καντακουζηνός (πρίγκιπας)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Σερμπάν Καντακουζηνός
124 - Serban Cantacuzino.jpg
Γέννηση 1640
Θάνατος 29  Οκτωβρίου 1688
Βουκουρέστι
Υπηκοότητα Βλαχία
Τέκνα Casandra Cantacuzino και Gheorghe Cantacuzino
Γονείς Constantin Cantacuzène και Elina Cantacuzino
Αδέλφια Κωνσταντίνος Καντακουζηνός

O Σερμπάν Καντακουζηνός (Şerban Cantacuzino, 1640 - 8 Νοεμβρίου 1688) ήταν πρίγκιπας της Βλαχίας, από το 1678 έως το 1688. Ηταν γόνος της γνωστής ελληνικής οικογένειας του Βυζαντίου.

Συμμετείχε στην οθωμανική εκστρατεία που τελείωσε με την ήττα του οθωμανικού στρατού στη μάχη της Βιέννης. Πέθανε ξαφνικά το 1688 , και υπάρχει η υποψία ότι δηλητηριάστηκε από τους βογιάρους που αγανάκτησαν με τα ρεαλιστικά και επικίνδυνα προγράμματά του. Εισήγαγε τον αραβόσιτο στην Βλαχία και ίδρυσε το 1679 το πρώτο σχολείο του πριγκηπάτου, στο Βουκουρέστι, το οποίο ήταν ελληνικό σχολείο επονομαζόμενο Ακαδημία του Αγίου Σάββα ή Λύκειο. Επίσης με δική του εντολή εκτυπώθηκε η διάσημη ρουμανική έκδοση της Βίβλου (η Βίβλος Cantacuzino), που δημοσιεύθηκε πρώτα στο Βουκουρέστι (1688). Ο γιος του Τζόρτζι έγινε ηγεμόνας της Ολτενία, ρουμανικού πριγκιπάτου.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
Προκάτοχος
Γεώργιος B' Δούκας
Πρίγκιπας της Βλαχίας
Coat of arms of Wallachia, 1700.svg

1678 - 1688
Διάδοχος
Κωνσταντίνος Μπασαράμπ Μπρινκοβεάνου
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Șerban Cantacuzino της Ρουμανικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).