Ιωάννης Μαυροκορδάτος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ιωάννης Μαυροκορδάτος
Ioan Mavrocordat.jpg
Γέννηση
Κωνσταντινούπολη
Θάνατος
Βουκουρέστι
Υπηκοότητα / Χώρα πολιτογράφησης Οθωμανική Αυτοκρατορία, Πριγκηπάτο της Μολδαβίας και Βλαχία
Ιδιότητα διπλωμάτης
Γονείς Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος
Αδέλφια Νικόλαος Μαυροκορδάτος

Ο Ιωάννης Μαυροκορδάτος (23 Ιουλίου 1684 - 23 Νοεμβρίου 1719) ήταν Έλληνας λόγιος του 18ου αιώνα και καϊμακάμης της Μολδαβίας και αργότερα οσποδάρος (πρίγκιπας) της Βλαχίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η καταγωγή του ήταν από την περίφημη οικογένεια Μαυροκορδάτου. Πατέρας του ήταν ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, αδερφός του ο Νικόλαος Μαυροκορδάτος, τον οποίο διαδέχτηκε στο αξίωμα του μεγάλου λογοθέτη του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, και αργότερα του Δραγουμάνου της Υψηλής Πύλης από το 1710 ως το 1717. Διετέλεσε οσποδάρος (ηγεμόνας) της Μολδαβίας μετά από τον Δημήτριο Καντιμήρη από τις 7 Οκτωβρίου 1711 ως τις 16 Νοεμβρίου 1711 και πρίγκηπας της Βλαχίας από τις 2 Δεκεμβρίου 1716 ως τις 6 Μαρτίου 1719. Ήταν άνδρας σοφός, μεγαλοφυής, γονιμότατος στο πνεύμα και εμβαθύνων στα ενδότερα της φιλοσοφίας. Μιλούσε Ελληνικά, Λατινικά, Γαλλικά και Ιταλικά, όλα άπταιστα. Ήξερε επίσης Αραβικά και Περσικά. Έγραψε βιβλίο Περί των καθηκόντων, το οποίο γνώρισε ευρεία διάδοση. Πριν ηγεμονεύσει έγραψε βιβλίο με τον τίτλο «Φιλοθέω Πάρεργα». Απεβίωσε στις 23 Νοεμβρίου 1719 στο Βουκουρέστι.

Ο Ιωάννης Α' νυμφεύτηκε τη Ζαφείρα Ιουλιανού, κόρη του Δημητρίου Ιουλιανού, μεγάλου λογοθέτη του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Γιος τους ήταν ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος (1710-1738).

Στις ηγεμονίες της Βλαχίας και της Μολδαβίας έγιναν αργότερα πρίγκιπες οι ανεψιοί του Κωνσταντίνος Μαυροκορδάτος και Ιωάννης Β' Μαυροκορδάτος, γιοί του μεγαλύτερου αδελφού του Νικολάου.

Προκάτοχος:
Δημήτριος Καντιμήρης
'Πρίγκιπας της Μολδαβίας'
AneniiNoi CoatOfArms.png
1711
Διάδοχος:
Νικόλαος Μαυροκορδάτος
Προκάτοχος:
Νικόλαος Μαυροκορδάτος
'Πρίγκιπας της Βλαχίας'
AneniiNoi CoatOfArms.png
1716 - 1719
Διάδοχος:
Νικόλαος Μαυροκορδάτος

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]