Αλέξανδρος Υψηλάντης (ηγεμόνας)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα αφορά τον ηγεμόνα της Βλαχίας. Για ομώνυμο εγγονό του και αρχηγό της Φιλικής εταιρίας, δείτε: Αλέξανδρος Κ. Υψηλάντης.
Αλέξανδρος Ι. Υψηλάντης
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Alexandru Ipsilanti (Ρουμανικά)
Γέννηση1726[1] ή 1725[2]
Κωνσταντινούπολη
Θάνατος13  Ιανουαρίου 1807
Κωνσταντινούπολη
Συνθήκες θανάτουθανατική ποινή
Χώρα πολιτογράφησηςΒλαχία
Ηγεμονία της Μολδαβίας
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδιπλωμάτης
Οικογένεια
ΤέκναΚωνσταντίνος Υψηλάντης
ΓονείςΙωάννης Υψηλάντης και Smaragda Mamona[3]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης (1725 - 13 Ιανουαρίου 1807) ήταν μέγας διερμηνέας της Υψηλής Πύλης και ηγεμόνας της Βλαχίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και ήταν γιος του Ιωάννη Υψηλάντη, μεγάλου διερμηνέα (δραγουμάνου) της Υψηλής Πύλης και γόνου ισχυρής αρχοντικής Φαναριώτικης οικογένειας.

Πολυμαθέστατος και κάτοχος της γαλλικής, ιταλικής, τουρκικής, ελληνικής, αραβικής και περσικής, διορίστηκε το 1774 μέγας διερμηνέας της Υψηλής Πύλης και ένα μήνα αργότερα ηγεμόνας της Βλαχίας, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι τον Φεβρουάριο του 1782. Το 1786 τοποθετήθηκε ηγεμόνας της Μολδαβίας και στη συνέχεια το 1796 ηγεμόνας της Βλαχίας. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο αξίωμα του διερμηνέα επέτυχε να πείσει τον Σουλτάνο Αμπντούλ Χαμίτ Α΄ να ανακαλέσει διαταγή του περί γενικής σφαγής και να μην τιμωρήσει τους Έλληνες για τη συμμετοχή τους στο -υποκινούμενο από τους Ρώσους- κίνημα των Ορλοφικών, ενώ πρωτοστάτησε στην υπογραφή της συνθήκης Κιουτσούκ-Καϊναρτζή. Ως ηγεμόνας των Παραδουνάβιων Ηγεμονιών επέδειξε εξαιρετικό ζήλο και προσπάθησε να αναδιοργανώσει την εκπαίδευση. Ως ηγεμόνας της Βλαχίας έκτισε εντυπωσιακό οικοδόμημα για τη στέγαση της Αυθεντικής Ακαδημίας του Βουκουρεστίου και το 1776 εξέδωσε χρυσόβουλο, που ρύθμιζε τη λειτουργία της. Επίσης ρύθμισε σημαντικά θέματα όπως το νομικό σύστημα, τη φορολογία και τον τρόπο στρατολογίας. Ιδιαίτερα στο στρατό κατόρθωσε να δημιουργήσει ένα αξιόμαχο στράτευμα, αποτελούμενο από 60 λόχους εκ των οποίων οι 2 αποτελούνταν από Σέρβους και Βουλγάρους και οι υπόλοιποι από Έλληνες. Επίσης το 1785 είχε υποβάλλει σχέδιο για την ανεξαρτητοποίηση της Ελλάδας στον Αυτοκράτορα Ιωσήφ Β΄ της Αυστρίας και στην Αυτοκράτειρα Αικατερίνη Β΄ της Ρωσίας. Η ηγεμονία του χαρακτηρίστηκε ως «η χρυσή εποχή της Βλαχίας».

Η σχέση του με την Υψηλή Πύλη, εξαιτίας της συμπεριφοράς του γιου του Κωνσταντίνου που ετοίμαζε επανάσταση στην Βλαχία, ήταν τεταμένη· παρ' ολα αυτά σταδιακά σταθεροποιήθηκαν. Το 1806 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Κωνσταντινούπολη. Τον ίδιο χρόνο όμως ξέσπασε Ρωσο-Τουρκικός πόλεμος και ο γιος του Κωνσταντίνος αυτομόλησε στους Ρώσους. Ο Τούρκος Σουλτάνος εξοργίστηκε από τη συμπεριφορά αυτή και διέταξε να συλλάβουν και να φυλακίσουν τον Αλέξανδρο. Λίγες μέρες αργότερα και ύστερα από φρικτά βασανιστήρια διατάχθηκε ο αποκεφαλισμός του και η κατάσχεση της περιουσίας του, η οποία υπολογιζόταν σε πάνω από πέντε εκατομμύρια γρόσια.

Συγγράμματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είχε εκδώσει τον νομικό κώδικα «Συνταγμάτιον Νομικόν περί ευταξίας και καθήκοντος».

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά, Αγγλικά) Gemeinsame Normdatei. 14301420X. Ανακτήθηκε στις 17  Οκτωβρίου 2015.
  2. 2,0 2,1 «Encyklopedie dějin města Brna» (Τσεχικά) 3132. Ανακτήθηκε στις 16  Ιανουαρίου 2023.
  3. 3,0 3,1 Leo van de Pas: (Αγγλικά) Genealogics. 2003.
Προκάτοχος:
Εμανουέλ Τζιάνι Ρουσέτ
Πρίγκιπας της Βλαχίας

1775-1782
Διάδοχος:
Νικόλαος Καρατζάς
Προκάτοχος:
Αλέξανδρος Μουρούζης
Πρίγκιπας της Βλαχίας

1796-1797
Διάδοχος:
Κωνσταντίνος Χατζερής
Προκάτοχος:
Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος ο Φιραρής
Πρίγκιπας της Μολδαβίας

1786-1788
Διάδοχος:
'Αυστριακή κατοχή'