Κυβέρνηση Δημητρίου Βούλγαρη 1866

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Η Κυβέρνηση Δημητρίου Βούλγαρη 1866, ή ορθότερα Υπουργείον[1] Βούλγαρη - Δεληγιώργη, ή άλλως Συντροφική κυβέρνηση ήταν η δέκατη κυβέρνηση από τη ψήφιση του Συντάγματος του 1864. Διαδέχθηκε την Κυβέρνηση Μπενιζέλου Ρούφου 1865, μετά από την παρέμβαση του Βασιλέως των Ελλήνων λόγω των εκτάκτων συνθηκών της εποχής. Άρχισε τη θητεία της στις 9 Ιουνίου 1866 και διοίκησε την Ελλάδα μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου 1866, δηλαδή για πέντε μήνες και δέκα ημέρες.

Συγκεκριμένα ο Βασιλεύς Γεώργιος Α' των Ελλήνων διαβλέποντας τα μεγάλα ζητήματα της εποχής[2]έναντι της έκρυθμης κατάστασης της χώρας εκ της πολιτικής παραλυσίας που είχαν επιφέρει τα πολιτικά κόμματα με τη συνεχή εναλλαγή τους στην εξουσία, χωρίς τίποτε ουσιαστικό να προσφέρουν στον τόπο, προσπάθησε να σχηματιστεί μια σταθερή κυβέρνηση με τη συμβολή και των τριών κύριων κομμάτων, των λεγομένων κατά μίμηση εκείνων της Γαλλικής Επανάστασης: Πεδινών με αρχηγό το Δ. Βούλγαρη, των Ορεινών με αρχηγό τον Α. Κουμουνδούρο και των Κοιλιακών, με αρχηγό τον Ε. Δεληγεώργη. Έτσι καλώντας τους εν λόγω αρχηγούς μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό της κυβέρνησης Ρούφου (24 Μαΐου), εκθέτοντας τη σοβαρότητα των ζητημάτων, τους ζήτησε να συνεργαστούν σχηματίζοντας μία κοινή ισχυρή κυβέρνηση.
Παρότι και οι τρεις αρχηγοί υποσχέθηκαν πως θα συμπράξουν "επ΄ αγαθώ" της χώρας, οι αυθαίρετες απαιτήσεις του Δ. Βούλγαρη, (ή Τζουμπέ όπως λαϊκά αποκαλούταν), την τελευταία στιγμή να προσφέρει μόνο ένα χαρτοφυλάκιο (θέση υπουργού) στο ιδιαίτερα ισχυρό κόμμα των Ορεινών, ανάγκασε τελικά τον Κουμουνδούρο να αποχωρήσει και να μη συμμετάσχει. Έτσι η κυβέρνηση σχηματίστηκε από τον Βούλγαρη και τον Δεληγεώργη όπου και αποκλήθηκε Συντροφική κυβέρνηση.

Την κυβέρνηση αποτελούσαν οι εξής:

Την 1η Ιουλίου αποχώρησε ο Δ. Μίχος:

Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση Βούλγαρη, ήταν σε εξέλιξη η Κρητική επανάσταση την οποία προσπαθούσε να υποβοηθήσει ανεπίσημα.

Στις 18 Δεκεμβρίου, όταν έπεσε η κυβέρνηση Βούλγαρη, ανέλαβε η Κυβέρνηση Αλέξανδρου Κουμουνδούρου Μαρτίου 1866.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ο όρος κυβέρνηση δεν είχε καθιερωθεί ακόμα)
  2. όπως ηΚρητική Επανάσταση (1866-1869) που άρχισε να εκδηλώνεται από τις αρχές της Άνοιξης του 1866, ενώ το Μοναστηριακό ζήτημα" ήδη μεσουρανούσε.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]