Αρτέμιος Μίχος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αρτέμιος Μίχος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1803
Ιωάννινα
Θάνατος1883
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Οθωμανική Αυτοκρατορία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
στρατιωτικός
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςΕλληνική Επανάσταση του 1821
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΥπουργός Στρατιωτικών της Ελλάδας

Ο Αρτέμιος Μίχος ή Μίχου[1] (Ιωάννινα, 1803 - Αθήνα, 1880[1]) ήταν Έλληνας πολιτικός, στρατιωτικός και αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πήρε μέρος στην Επανάσταση του 1821 στην αρχή σε σώμα ατάκτων αλλά κατατάχτηκε στον τακτικό στρατό και το 1830 προήχθη σε υπολοχαγό. Πήρε μέρος στην επανάσταση στα Κατσανοχώρια, στη μάχη της Πλάκας, σε πολλές άλλες μάχες στο Λιδορίκι στο Κλίμα στην Κοτσιρού. Πολέμησε μαζί με τον Καραΐσκάκη στην Υποβρύνα και τη Ράχοβα, ήταν και στο Μεσολόγγι στην τελευταία πολιορκία του και την ηρωική έξοδο. Το 1827 συμμετείχε στις μάχες της Αθήνας και του Πειραιά, στην Μάχη της Πέτρας, των Θηβών όπου και τραυματίστηκε, στην πολιορκία της Ναυπάκτου και στην δεύτερη μάχη της Πέτρας όπου τραυματίστηκε εκ νέου.

Διετέλεσε επιθεωρητής του πεζικού, αρχηγός της χωροφυλακής, μέλος του αναθεωρητικού δικαστηρίου και υπουργός στρατιωτικών στην προσωρινή κυβέρνηση του 1862 και στην Κυβέρνηση Δημητρίου Βούλγαρη 1866.

Ήταν από τους πρωτεργάτες της επανάστασης του 1862 κατά του Όθωνα , τα γνωστά Ναυπλιακά, όπου σαν διοικητής του 5ου τάγματος πεζικού και της φρουράς Ναυπλίου στασίασε την 5η Φεβρουαρίου και κατέλαβε το φρούριο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Μίχος, Αρτέμιος Ν. (2019). Μαρία Ευθυμίου, Βαγγέλης Σαράφης, επιμ. Απομνημονεύματα της δευτέρας πολιορκίας του Μεσολογγίου (1825-1826) και τινές άλλαι σημειώσεις εις την ιστορίαν του μεγάλου αγώνος αναγόμεναι. Αθήνα: Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία. σελ. 29. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]