Κοντόκαλι Κέρκυρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Κοντοκάλιον Κέρκυρας)
Κοντόκαλι
Κοντόκαλι is located in Greece
Κοντόκαλι
Κοντόκαλι
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΙονίων Νήσων
Περιφερειακή ΕνότηταΚέρκυρας
ΔήμοςΚεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων
Δημοτική ΕνότηταΚερκυραίων
Γεωγραφία και Στατιστική
Γεωγραφικό διαμέρισμαΕπτάνησα
ΝομόςΚέρκυρας
Υψόμετρο5
Πληθυσμός1.660 (2011)
Πληροφορίες
Ταχ. κώδικας491 00
Τηλ. κωδικός26610

Το Κοντοκάλι[1][2] ή Κοντόκαλι[3][4] είναι οικισμός και παραλία της Κέρκυρας.

Γενικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η περιοχή της πρώην κοινότητας Κοντόκαλη αρχίζει από το μικρό μοναστήρι της Σωτηριώτισσας στη στροφή του Κοντόκαλη και τελειώνει στα σύνορα με την πρώην κοινότητα των Γουβιών. Σήμερα, αυτές οι δύο πρώην κοινότητες έχουν ενωθεί και αποτελούν πια μια κοινότητα, διότι η περιοχή έχει εκσυγχρονιστεί και έχουν κτιστεί νέα σπίτια και ξενοδοχεία, με αποτέλεσμα ο κενός χώρος που υπήρχε μεταξύ των δύο κοινοτήτων να έχει καλυφθεί εντελώς και ουσιαστικά οι δύο περιοχές έχουν ενωθεί μεταξύ τους. Χτισμένο πάνω σε μια μικρή, καταπράσινη χερσόνησο το Κοντόκαλι Κέρκυρας είναι το πιο κοντινό τουριστικό θέρετρο στα βόρεια της πόλης της Κέρκυρας,[4] καθώς απέχει μόλις 5 χιλιόμετρα από αυτήν.

Το Κοντόκαλι διαθέτει κάθε είδους τουριστική υποδομή, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, βίλλες, καταστήματα, μπαρ και εστιατόρια. Διαθέτει επίσης μια όμορφη παραλία, βραβευμένη με γαλάζια σημαία, με θέα στο νησάκι Λαζαρέτο.[5] Πολύ κοντά βρίσκεται και η μεγάλη, σύγχρονη μαρίνα του νησιού, στον διπλανό οικισμό Γουβιά.

Η εκκλησία της Αγίας Τριάδος

Αναφορικά με τα πολιτιστικά δρώμενα, στην περιοχή δραστηριοποιείται η Φιλαρμονική Κοντοκαλίου με συμμετοχή σε πολλές εκδηλώσεις.[6] Το πανηγύρι στο Κοντόκαλι Κέρκυρας πραγματοποιείται στην εορτή του Αγίου Πνεύματος, στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας. Σήμερα το Κοντόκαλι Κέρκυρας εκτός από τουριστικό θέρετρο έχει εξελιχθεί σε προάστιο της πόλης, καθώς εδώ έχουν χτιστεί πολλές κύριες κατοικίες αλλά και το νέο Νομαρχιακό νοσοκομείο. Μεγάλα σούπερ μάρκετ, βενζινάδικα και κάθε είδους επιχειρήσεις βρίσκονται πάνω στον εθνικό δρόμο. Η πρόσβαση στο Κοντόκαλι εκτός από αυτοκίνητο  ή ταξί μπορεί να γίνει και με τα αστικά λεωφορεία  που πραγματοποιούν δρομολόγια από και προς το κέντρο της πόλης κάθε μισή ώρα.

Στο Κοντόκαλι γεννήθηκε και έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής της η ηθοποιός και πολιτικός Άντζελα Γκερέκου.[7]

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώην κοινότητα Κοντόκαλι και τώρα περιοχή του Δήμου Κέρκυρας, όπως αναφέρεται στα ιστορικά έγγραφα που αφορούν την ναυμαχία της Ναυπάκτου το 1571, πήρε το όνομά της από τον Κερκυραίο αριστοκράτη Κοντόκαλη. Στην Κέρκυρα υπήρχαν διάφοροι αριστοκράτες, οι οποίοι είχαν δικά τους καράβια, ή υπηρετούσαν ως κυβερνήτες σε κερκυραϊκές και βενετικές γαλέρες. Πέντε από αυτούς τους καραβοκύρηδες (σοπρακόμητοι), ο Χριστόφορος Κοντόκαλης, ο Στυλιανός Χαλικιόπουλος, ο Γεώργιος Κοκκίνης, ο Πέτρος Μπούας και ο Φιομάχος, έλαβαν μέρος με τα καράβια τους στη ναυμαχία της Ναυπάκτου μαζί με τον ενωμένο ευρωπαϊκό χριστιανικό στόλο κατά των Οθωμανών Τούρκων κάτω από την αρχηγεία των ιπποτών της Γαλλίας.

Δρόμος στο Κοντόκαλι

Στη ναυμαχία έλαβαν μέρος ο Ισπανός συγγραφέας Μιγκέλ Θερβάντες ως ιστορικός παρατηρητής, ο οποίος και περιέγραψε τη ναυμαχία, και ο Ιταλός Καζανόβα. Οι Κερκυραίοι τίμησαν τον αριστοκράτη Κοντόκαλη, ο οποίος πέτυχε να αιχμαλωτίσει την καπιτάνα (τύπος πλοίου) της Ρόδου και, σύμφωνα με πηγές που βρίσκονται στο ιστορικό αρχείο τής Κέρκυρας, του παραχώρησαν τιμητικά, μόνο προς εκμετάλλευση και όχι προς ιδιοκτησία, τη σημερινή περιοχή Κοντόκαλη. Η περιοχή κανονικά ονομάζεται Κοντόκαλη και όχι το Κοντόκαλι, όπως εσφαλμένα αναφέρεται.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εγκυκλοπαίδεια Νέα Δομή. 18. Αθήνα: Τεγόπουλος - Μανιατέας. 1996. σελ. 89. 
  2. Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα. 35. Εκδοτικός Οργανισμός Πάπυρος. 1996. σελ. 88. 
  3. «ΕΕΤΑΑ-Διοικητικές Μεταβολές των Οικισμών». www.eetaa.gr. Ανακτήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2021. 
  4. 4,0 4,1 «Κοντόκαλι | Κέρκυρα». www.allovergreece.com. Ανακτήθηκε στις 19 Νοεμβρίου 2023. 
  5. «Corfu Advisor | Κέρκυρα | Παραλίες | Παραλία Κοντοκάλι». www.corfuadvisor.com. Ανακτήθηκε στις 19 Νοεμβρίου 2023. 
  6. «Φιλαρμονική Κοντοκαλίου - Terra Kerkyra». www.terrakerkyra.gr. Ανακτήθηκε στις 19 Νοεμβρίου 2023. 
  7. Γκερεκου, Αντζελα (18 Ιουλίου 2022). «Η Κέρκυρα της Άντζελας Γκερέκου». CorfuPress.com. Ανακτήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2023.