Κατάλογος χωρών ανά παραγωγή φυσικού αερίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Αυτός είναι ένας κατάλογος των χωρών ανά παραγωγή φυσικού αέριου με βάση στατιστικά στοιχεία από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.[1]

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, οι 10 μεγαλύτεροι παραγωγοί φυσικού αερίου το 2013 ήταν (σε εκατομμύρια κυβικά μέτρα): 1) Ηνωμένες Πολιτείες 689 (19.8%), 2) Ρωσία 671 (19.3%), 3)Ιράν 255 (5.86%), 4)Κατάρ 161 (4.6%), 5) Καναδάς 155 (4.5%), 6) Κίνα 115 (3.3%), 7) Νορβηγία 109 (3.1%), 8) Ολλανδία 86 (2.5%), 9) Σαουδική Αραβία 84 (2.4%), 10) Αλγερία 80 (2.3%), οι οποίες μαζί παράγουν τα δύο τρίτα της παγκόσμιας παραγωγής των 3,479 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων.[2]

Τάσεις παραγωγής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2009, η παγκόσμια παραγωγή φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 2,8%.[3] Υπήρχαν διαφορετικές τάσεις μεταξύ των μεγαλύτερων παραγωγών φυσικού αερίου. Οι ΗΠΑ έγιναν ο μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου, ξεπερνώντας την Ρωσία.[4]

Το 2010, η Ρωσία επέστρεψε στην πρώτη θέση.[5] Η παραγωγή του φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 4,4% και υπήρξε ισορροπημένη συρρίκνωση της παραγωγής στις Ευρωπαϊκές χώρες (-9%, παρά την αύξηση των αποτελεσμάτων στη Νορβηγία και στις Κάτω Χώρες). Ο ΟΟΣΑ, επομένως, δημοσίευσε μια μικρή αύξηση 0,1% το 2009. Αντίθετα, η παραγωγή φυσικού αερίου στη Ρωσία είχε μειωθεί κατά 12%, ενώ η Αλγερία είχε μια σημαντική μείωση στην παραγωγή (-6%). Στη Μέση Ανατολή, η ανάπτυξη της παραγωγής φυσικού αερίου επιβραδύνθηκε και αυξήθηκε με βραδύτερο ρυθμό σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος (4% από 7% το 2008).

Παραγωγή φυσικού αερίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα δεδομένα στον ακόλουθο πίνακα προέρχονται από το The World Factbook.[6]

Κατάταξη Χώρα Ήπειρος Ετήσια παραγωγή φυσικού αερίου (m³) Ημερομηνία πληροφορίας
 Κόσμος 4.359.000.000.000 εκτίμηση 2010
1 Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής Βόρεια Αμερική 728.200.000.000 εκτίμηση 2014
2 Flag of Russia.svg Ρωσία Ευρασία 578.700.000.000 εκτίμηση 2014
3 Flag of Iran.svg Ιράν Ασία 438.000.000.000 εκτίμηση 2017
Flag of Europe.svg Ευρωπαϊκή Ένωση 132.300.000.000 εκτίμηση 2014
4 Flag of Canada.svg Καναδάς Βόρεια Αμερική 143.100.000.000 εκτίμηση 2012
5 Flag of Qatar.svg Κατάρ Ασία 133.200.000.000 εκτίμηση 2011
6 Flag of Norway.svg Νορβηγία Ευρώπη 114.700.000.000 εκτίμηση 2012
7 Flag of the People's Republic of China.svg Κίνα Ασία 107.200.000.000 εκτίμηση 2012
8 Flag of Saudi Arabia.svg Σαουδική Αραβία Ασία 103.200.000.000 εκτίμηση 2012
9 Flag of Algeria.svg Αλγερία Αφρική 82.760.000.000 εκτίμηση 2011
10 Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία Ευρώπη 80.780.000.000 εκτίμηση 2012
11 Flag of Indonesia.svg Ινδονησία Ασία 76.250.000.000 εκτίμηση 2011
12 Flag of Turkmenistan.svg Τουρκμενιστάν Ασία 64.400.000.000 εκτίμηση 2012
13 Flag of Uzbekistan.svg Ουζμπεκιστάν Ασία 62.900.000.000 εκτίμηση 2012
14 Flag of Malaysia.svg Μαλαισία Ασία 61.730.000.000 εκτίμηση 2011
15 Flag of Egypt.svg Αίγυπτος Αφρική 61.260.000.000 εκτίμηση 2011
16 Flag of Mexico.svg Μεξικό Βόρεια Αμερική 53.960.000.000 εκτίμηση 2012
17 Flag of the United Arab Emirates.svg Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Ασία 52.310.000.000 εκτίμηση 2011
18 Flag of Bolivia.svg Βολιβία Νότια Αμερική 48.970.000.000 εκτίμηση 2012
19 Flag of Australia.svg Αυστραλία Ωκεανία 48.240.000.000 εκτίμηση 2012
20 Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο Ευρώπη 40.990.000.000 εκτίμηση 2012
21 Flag of Trinidad and Tobago.svg Τρινιντάντ και Τομπάγκο Καραϊβική 40.600.000.000 εκτίμηση 2011
22 Flag of India.svg Ινδία Ασία 40.380.000.000 εκτίμηση 2012
23 Flag of Pakistan.svg Πακιστάν Ασία 39.150.000.000 εκτίμηση 2011
24 Flag of Argentina.svg Αργεντινή Νότια Αμερική 38.770.000.000 εκτίμηση 2011
25 Flag of Thailand.svg Ταϊλάνδη Ασία 36.990.000.000 εκτίμηση 2011
26 Flag of Oman.svg Ομάν Ασία 35.940.000.000 εκτίμηση 2012
27 Flag of Peru (state).svg Περού Νότια Αμερική 32.400.000.000 εκτίμηση 2012
28 Flag of Nigeria.svg Νιγηρία Αφρική 31.360.000.000 εκτίμηση 2011
29 Flag of Venezuela.svg Βενεζουέλα Νότια Αμερική 25.280.000.000 εκτίμηση 2012
30 Flag of Kazakhstan.svg Καζακστάν Ασία 20.200.000.000 εκτίμηση 2011
31 Flag of Bangladesh.svg Μπανγκλαντές Ασία 20.110.000.000 εκτίμηση 2011
32 Flag of Ukraine.svg Ουκρανία Ευρώπη 19.800.000.000 εκτίμηση 2011
33 Flag of Azerbaijan.svg Αζερμπαϊτζάν Ασία 16.700.000.000 2013 [7]
34 Flag of Brazil.svg Βραζιλία Νότια Αμερική 17.030.000.000 εκτίμηση 2012
35 Flag of Kuwait.svg Κουβέιτ Ασία 13.530.000.000 εκτίμηση 2011
36 Flag of Bahrain.svg Μπαχρέιν Ασία 12.620.000.000 εκτίμηση 2011
37 Flag of Brunei.svg Μπρουνέι Ασία 12.440.000.000 εκτίμηση 2011
38 Flag of Myanmar.svg Μιανμάρ Ασία 11.910.000.000 εκτίμηση 2011
39 Flag of Colombia.svg Κολομβία Νότια Αμερική 10.950.000.000 εκτίμηση 2011
40 Flag of Romania.svg Ρουμανία Ευρώπη 10.610.000.000 εκτίμηση 2011
41 Flag of Yemen.svg Υεμένη Ασία 9.620.000.000 εκτίμηση 2011
42 Flag of Vietnam.svg Βιετνάμ Ασία 9.300.000.000 εκτίμηση 2012
43 Flag of Germany.svg Γερμανία Ευρώπη 9.000.000.000 εκτίμηση 2012
44 Flag of Syria.svg Συρία Ασία 7.870.000.000 εκτίμηση 2011
45 Flag of Libya.svg Λιβύη Αφρική 7.855.000.000 εκτίμηση 2011
46 Flag of Italy.svg Ιταλία Ευρώπη 7.800.000.000 εκτίμηση 2012
47 Flag of Equatorial Guinea.svg Ισημερινή Γουινέα Αφρική 6.880.000.000 εκτίμηση 2011
48 Flag of Israel.svg Ισραήλ Ασία 6.860.000.000 εκτίμηση 2013
49 Flag of Denmark.svg Δανία Ευρώπη 6.412.000.000 εκτίμηση 2012
50 Flag of Poland.svg Πολωνία Ευρώπη 6.193.000.000 εκτίμηση 2012
51 Flag of Portugal.svg Πορτογαλία Ευρώπη 4.904.000.000 εκτίμηση 2012
52 Flag of New Zealand.svg Νέα Ζηλανδία Ωκεανία 4.590.000.000 εκτίμηση 2012
53 Flag of the Philippines.svg Φιλιππίνες Ασία 3.910.000.000 εκτίμηση 2012
54 Flag of Mozambique.svg Μοζαμβίκη Αφρική 3.820.000.000 εκτίμηση 2011
55 Flag of Japan.svg Ιαπωνία Ασία 3.273.000.000 εκτίμηση 2012
56 Flag of Hungary.svg Ουγγαρία Ευρώπη 2.462.000.000 εκτίμηση 2012
57 Flag of Tunisia.svg Τυνησία Αφρική 1.930.000.000 εκτίμηση 2011
58 Flag of Austria.svg Αυστρία Ευρώπη 1.906.000.000 εκτίμηση 2012
59 Flag of Croatia.svg Κροατία Ευρώπη 1.863.000.000 εκτίμηση 2013
60 Flag of Côte d'Ivoire.svg Ακτή Ελεφαντοστού Αφρική 1.500.000.000 εκτίμηση 2011
61 Flag of South Africa.svg Νότια Αφρική Αφρική 1.280.000.000 εκτίμηση 2011
62 Flag of Chile.svg Χιλή Νότια Αμερική 1.144.000.000 εκτίμηση 2012
63 Flag of Cuba.svg Κούβα Καραϊβική 1.030.000.000 εκτίμηση 2012
64 Flag of the Republic of the Congo.svg Δημοκρατία του Κονγκό Αφρική 946.000.000 εκτίμηση 2012
65 Flag of Iraq.svg Ιράκ Ασία 880.000.000 εκτίμηση 2011
66 Flag of Tanzania.svg Τανζανία Αφρική 860.000.000 εκτίμηση 2011
67 Flag of Angola.svg Ανγκόλα Αφρική 752.000.000 εκτίμηση 2011
68 Flag of Turkey.svg Τουρκία Ασία 632.000.000 εκτίμηση 2012
69 Flag of France.svg Γαλλία Ευρώπη 508.000.000 εκτίμηση 2012
70 Flag of Serbia.svg Σερβία Ευρώπη 484.700.000 εκτίμηση 2013
71 Flag of South Korea.svg Νότια Κορέα Ασία 424.900.000 εκτίμηση 2012
72 Flag of Bulgaria.svg Βουλγαρία Ευρώπη 410.000.000 εκτίμηση 2011
73 Flag of Ireland.svg Ιρλανδία Ευρώπη 373.000.000 εκτίμηση 2012
74 Flag of the Republic of China.svg Ταϊβάν Ασία 330.200.000 εκτίμηση 2011
75 Ισημερινός Ισημερινός Νότια Αμερική 240.000.000 εκτίμηση 2011
76 Flag of Jordan.svg Ιορδανία Ασία 230.000.000 εκτίμηση 2011
77 Flag of Belarus.svg Λευκορωσία Ευρώπη 220.000.000 εκτίμηση 2011
78 Flag of the Czech Republic.svg Τσεχία Ευρώπη 200.000.000 εκτίμηση 2012
79 Flag of Cameroon.svg Καμερούν Αφρική 150.000.000 εκτίμηση 2011
80 Flag of Afghanistan.svg Αφγανιστάν Ασία 140.000.000 εκτίμηση 2011
81 Flag of Slovakia.svg Σλοβακία Ευρώπη 105.000.000 εκτίμηση 2012
82 Flag of Papua New Guinea.svg Παπούα Νέα Γουινέα Ωκεανία 100.000.000 εκτίμηση 2011
83 Flag of Gabon.svg Γκαμπόν Αφρική 70.000.000 εκτίμηση 2011
84 Flag of Spain.svg Ισπανία Ευρώπη 61.000.000 εκτίμηση 2012
85 Flag of Morocco.svg Μαρόκο Αφρική 60.000.000 εκτίμηση 2011
86 Flag of Ghana.svg Γκάνα Αφρική 50.000.000 εκτίμηση 2010
87 Flag of Barbados.svg Μπαρμπάντος Καραϊβική 20.000.000 εκτίμηση 2010
88 Flag of Senegal.svg Σενεγάλη Αφρική 20.000.000 εκτίμηση 2011
89 Flag of Kyrgyzstan.svg Κιργιστάν Ασία 10.000.000 εκτίμηση 2011
90 Flag of Albania.svg Αλβανία Ευρώπη 10.000.000 εκτίμηση 2011
91 Flag of Georgia.svg Γεωργία Ευρώπη 9.151.000 εκτίμηση 2012
92 Flag of Greece.svg Ελλάδα Ευρώπη 6.000.000 εκτίμηση 2011
93 Flag of Tajikistan.svg Τατζικιστάν Ασία 3.928.000 εκτίμηση 2013
94 Flag of Slovenia.svg Σλοβενία Ευρώπη 2.000.000 εκτίμηση 2011

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. IEA.
  2. Key World Statistics 2014 IEA
  3. Enerdata Statistical Yearbook Publication-April 2010.
  4. Statistical Yearbook 2010.
  5. World natural gas production in 2010 — Global Energy Statistical Yearbook 2011: Enerdata, 2011
  6. CIA.
  7. OPEC Statistical Bulletin 2014. Marketed Natural Gas Production. accessed 19 May 2015.