Κουτσόβα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Κούτσοβα)
Κουτσόβα
Άποψη της κεντρικής οδού της Κουτσόβα

Έμβλημα
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Κουτσόβα
40°48′14″N 19°54′52″E
ΧώραΑλβανία
Διοικητική υπαγωγήΕπαρχία Κουτσόβα
Έκταση160,23 km²
Υψόμετρο58 μέτρα[1]
Πληθυσμός12.654 (2011)
Ταχ. κωδ.5301–5304
Ζώνη ώραςUTC+01:00 (επίσημη ώρα)
UTC+02:00 (θερινή ώρα)
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Κουτσόβα (αλβανικά: Kuçovë‎‎) είναι δήμος στην κεντρική Αλβανία. Δημιουργήθηκε κατά τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης το 2015 με τη συγχώνευση των πρώην δήμων Κόζαρε, Κουτσόβα, Λούμας και Περόντι, που έγιναν δημοτικές ενότητες. Η έδρα του δήμου είναι η πόλη Κούτσοβα.[2] Ο συνολικός πληθυσμός είναι 31.262 (απογραφή 2011), και η συνολική έκταση 160,23 τ.χλμ..[3] Ο πληθυσμός του πρώην δήμου κατά την απογραφή του 2011 ήταν 12.654.[4]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μαχητικά αεροσκάφη F6 στην Κούτσοβα

Αρχαιότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν στο χωριό Κατούντας κοντά στην Κουτσόβα οικίσματα από έξι αρχαιολογικές φάσεις που χρονολογούνται στη Νεολιθική περίοδο, Χαλκολιθική περίοδο, Εποχή του Ορείχαλκου, Εποχή του Σιδήρου, αστική ιλλυρική περίοδο και την ύστερη αρχαιότητα.[5]

Σύγχρονη εποχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κουτσόβα είναι βιομηχανική πόλη από την εποχή της ιταλικής επιρροής στις αρχές της δεκαετίας του 1920. Το 1928 στην περιοχή «Ντικάτερ» πραγματοποιήθηκε η πρώτη εξόρυξη πετρελαίου στην Αλβανία. Από αυτή τη στιγμή και έπειτα η πόλη έγινε κέντρο εξόρυξης πετρελαίου. Από το 1928, η ιταλική εταιρεία AIPA συμφώνησε με την κυβέρνηση του Ζογ Α΄ πως αν η εξόρυξη πετρελαίου ξεπεράσει τους 50.000 τόνους ετησίως, η εταιρεία αυτή θα κατασκευάσει ένα διυλιστήριο στην Αλβανία. Το 1939 η Αλβανία καταλήφθηκε από Ιταλούς και επομένως, αν και το πετρέλαιο που εξορυσσόταν ήταν πάνω από 170.000 τόνους, το διυλιστήριο δεν κατασκευάστηκε ποτέ και το πετρέλαιο μεταφερόταν στην Ιταλία.[6]

Κομμουνιστική περίοδος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την περίοδο της κομμουνιστικής διακυβέρνησης της Αλβανίας η πόλη μετονομάστηκε σε πόλη του Στάλιν (αλβανικά: Qyteti Stalin‎‎) και ήταν μια κλειστή στρατιωτική περιοχή. Η πόλη αναπτύχθηκε εκτενώς στη δεκαετία του 1950 και αποτελεί το πεδίο ενδιαφέροντος των σπουδαστών της κομμουνιστικής αρχιτεκτονικής, αν και μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού υπήρξε αρκετή αυθαίρετη οικοδόμηση και τροποποίηση των αρχικών κτηρίων. Είναι η έδρα μιας αεροπορικής βάσης της Αλβανικής Πολεμικής Αεροπορίας, αν και από το 2005 η αεροπορία της χώρας έχει σταματήσει να πετάει με τα παρωχημένα μαχητικά MiG που της παρείχαν η Σοβιετική Ένωση και η Κίνα και περιορίστηκε σε αεροσκάφη περιστρεφόμενης πτέρυγας.

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κούτσοβα είναι μία από τις πόλεις της Αλβανίας γνωστές για τη βιομηχανία πετρελαίου της μαζί με την Πάτος και την Μπαλς. Η πετρελαϊκή βιομηχανία αναπτύχθηκε αρχικά από τους Ιταλούς κατά την περίοδο της βασιλείας του Ζογ Α΄ και μεγάλο μέρος των υποδομών είναι πλέον πεπαλαιωμένο. Μετά το τέλος της κομμουνιστικής περιόδου, η πόλη υπέστη σοβαρή βιομηχανική παρακμή, με το κλείσιμο πολλών εργοστασίων και την καταστροφή των υποδομών της πόλης κατά τις διαμαρτυρίες για την κατάρρευση των τραπεζών της χώρας. Σήμερα υπάρχουν σημεία ανάκαμψης με μεγάλο αριθμό πολύ μικρών επιχειρήσεων που λειτουργούν σε πρώην κρατικά εργοστάσια, αν και η ανεργία παραμένει υψηλή. Υπάρχουν επίσης ορισμένες ξένες τράπεζες και μικρός αριθμός ΑΤΜ. Όπως και σε πολλές πόλεις στην Αλβανία, πολλοί νέοι μεταναστεύουν σε Ιταλία και Ελλάδα.

Πληθυσμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επί του παρόντος, η Κούτσοβα έχει πληθυσμό περίπου 50.000 κατοίκων. Από αυτόν τον πληθυσμό περίπου 31.000 ζουν στην πόλη, χαρακτηρίζοντάς την ως 12ο από τους 65 δήμους σε εθνική κλίμακα. Η πυκνότητα του πληθυσμού είναι 567 κάτοικοι/τ.χλμ., η οποία κατατάσσει την Κούτσοβα ως την πιο πυκνοκατοικημένη σε εθνική κλίμακα. Ένα άλλο χαρακτηριστικό αυτής της περιοχής σε σύγκριση με άλλες στην Αλβανία είναι ότι οι κάτοικοι της πόλης αποτελούν το 63% του συνολικού πληθυσμού, ενώ οι υπόλοιποι ζουν σε κοντινά χωριά.

Εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν δύο δημόσια και ένα ιδιωτικό γυμνάσιο στην πόλη. Υπάρχουν επίσης πέντε σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Αθλητισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ποδοσφαιρικός σύλλογος της πόλης είναι ο ΚΦ Ναφτεράρι Κούτσοβα. Η ομάδα αγωνίζεται στη Β΄ Εθνική Κατηγορία της Αλβανίας. Έδρα της ομάδας είναι το στάδιο Μπασκίμ Σουλεϊμάνι με χωρητικότητα 5.000 θεατών.

Αξιοσημείωτοι κάτοικοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Eξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 (Αγγλικά) GeoNames. 2005. 3185060.
  2. Law nr. 115/2014 Αρχειοθετήθηκε 2015-09-24 στο Wayback Machine.
  3. «Albania: Prefectures and Major Cities - Population Statistics, Maps, Charts, Weather and Web Information». www.citypopulation.de. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2019. 
  4. Αποτελέσματα απογραφής 2011 Αρχειοθετήθηκε 2016-03-03 στο Wayback Machine.
  5. Institute of Archaeology bulletin. Institute of Archaeology bulletin. 30. USA: University of London. 1993. σελ. 12. 
  6. «History of Kuçovë». Municipality of Kuçovë. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Σεπτεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2019.