Βόρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βόρα
Άποψη του κέντρου της πόλης Βόρα

Έμβλημα
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Βόρα
41°23′38″N 19°39′16″E
ΧώραΑλβανία
Διοικητική υπαγωγήΔήμος της Βόρα
Υψόμετρο60 μέτρα και 82 μέτρα[1]
Πληθυσμός4.973 (13  Ιουνίου 2012)[1]
Ταχ. κωδ.1032
Ζώνη ώραςUTC+01:00 (επίσημη ώρα)
UTC+02:00 (θερινή ώρα)
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Βόρα (αλβανικά: Vorë‎‎) είναι δήμος στον νομό Τιράνων, στην κεντρική Αλβανία. Δημιουργήθηκε κατά τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης το 2015 με τη συγχώνευση των πρώην δήμων Μπερξούλα, Πρέζα και Βόρα, που έγιναν δημοτικές ενότητες. Η έδρα του δήμου είναι η πόλη Βόρα.[2] Ο συνολικός πληθυσμός είναι 25.511 (απογραφή 2011), και η συνολική έκταση 82,72 τ.χλμ..[3] Ο πληθυσμός του πρώην δήμου κατά την απογραφή του 2011 ήταν 10.901.[4]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χάρτης του Δήμου Βόρα

Σύμφωνα με μια παράδοση, το όνομα Βόρα προέρχεται από την αλβανική λέξη "vorre" που σημαίνει «νεκροταφείο». Σύμφωνα με αυτή την παράδοση, το όνομα προέρχεται από την εποχή του Σκεντέρμπεη, διότι στην τοποθεσία αυτή θάφτηκαν στρατιώτες που σκοτώθηκαν σε πόλεμο.

Υπάρχει μεσαιωνικό κάστρο στο κοντινό χωριό Πρέζα.

Εκρήξεις στο Γκερντέτς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον δήμο της Βόρα βρισκεται το μικρό χωριό Γκερντέτς. Στις 15 Μαρτίου 2008, στην αποθήκη πυρομαχικών των Αλβανικών Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκεται στον οικισμό συνέβη ένα ατύχημα, το οποίο προκάλεσε σειρά μεγάλων εκρήξεων, που διήρκεσαν αρκετές ώρες. Ως αποτέλεσμα αυτών των εκρήξεων, 26 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και αρκετές εκατοντάδες τραυματίστηκαν. Αρκετές εκατοντάδες σπίτια και δύο μικρά χωριά καταστράφηκαν ολοσχερώς.[5][6]

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η οικονομία της περιοχής επηρεάζεται θετικά από τον μεγάλο αριθμό των εταιρειών που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση και την εγγύτητα του Διεθνούς Αερολιμένα των Τιράνων. Η γεωργία εξασκείται σε μεγάλο βαθμό αλλά υπάρχουνν και εργοστάσια όπως η Coca-Cola Bottling Shqipëria. Η πόλη βρίσκεται στην εθνική οδό 2, ανάμεσα στα Τίρανα και στο Δυρράχιο, στα δυτικά της πρωτεύουσας. Είναι μέρος της μητροπολιτικής περιοχής Τιράνων-Δυρραχίου με βιομηχανικές και εμπορικές εγκαταστάσεις να εκτείνονται κατά μήκος σχεδόν ολόκληρου του αυτοκινητόδρομου σχεδόν από τα Τίρανα μέχρι τη Βόρα. Πολλοί άνθρωποι που έχουν μετακομίσει από την επαρχία σε αστικές περιοχές έχουν εγκατασταθεί σε μέρη όπως η Βόρα ή η Κάμζα.[7] Ωστόσο, αυτοί οι μετοικούντες προτιμούν τοποθεσίες που βρίσκονται πλησιέστερα στα Τίρανα και, ως εκ τούτου, άλλοι περιφερειακοί οικισμοί έχουν αναπτυχθεί ταχύτερα τα τελευταία χρόνια.[8]

Μεταφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σιδηροδρομικός σταθμός της Βόρα

Η Βόρα είναι ένας σημαντικός διαμετακομιστικός κόμβος στην κεντρική Αλβανία. Βρίσκεται εν μέσω της μεγάλης σειράς λόφων γνωστών ως Κόντρα ε Γκιάτα, που χωρίζει την πεδιάδα των Τιράνων από τις πεδιάδες που εκτείνονται κατά μήκος του Ερζέν και περιβάλλουν το Δυρράχιο στα δυτικά. Η Βόρα βρίσκεται σε ένα πέρασμα με υψόμετρο όχι μεγαλύτερο από 60 μέτρα, το οποίο περνάει από την σειρά Κόντρα ε Γκιάτα. Σιδηρόδρομοι, αυτοκινητόδρομοι, επαρχιακοί δρόμοι, πυλώνες μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας περνούν μέσω αυτού του περάσματος. Στο παρελθόν υπήρχε και μία διώρυγα. Οι δρόμοι από το Δυρράχιο και οι σιδηροδρομικές γραμμές των Αλβανικών Σιδηροδρόμων περνούν από τη Βόρα μέσω της Φούσα-Κρούγια προς το βόρειο τμήμα της χώρας και μετά στα Τίρανα στα ανατολικά. Τα τρένα από τα Τίρανα έως την Σκόδρα αλλάζουν ατμομηχανή στο σταθμό της Βόρα.

Αθλητισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πόλη διαθέτει ομάδα ποδοσφαίρου η οποία αγωνίζεται στην Α΄ Κατηγορία ποδοσφαίρου ανδρών Αλβανίας γνωστή ως ΦΚ Βόρα. Έδρα της ομάδας είναι το Φούσα Σπορτίβε Βόρα με χωρητικότητα 1.000 θεατών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 (Αγγλικά) GeoNames. 2005. 3183708.
  2. «Νόμος 115/2014» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 24 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 28 Μαΐου 2019. 
  3. «Albania: Prefectures and Major Cities». www.citypopulation.de. Ανακτήθηκε στις 28 Μαΐου 2019. 
  4. «Αποτελέσματα απογραφής 2011» (PDF). www.instat.gov.al. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 7 Φεβρουαρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 28 Μαΐου 2019. 
  5. «Overview of Munitions Depot Explosion - Affected Area of Gerdec, Albania - Albania». ReliefWeb (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 28 Μαΐου 2019. 
  6. «Αλβανία: Εκρηξη σε στρατιωτική αποθήκη». Capital.gr. 15 Μαρτίου 2008. Ανακτήθηκε στις 28 Μαΐου 2019. 
  7. Hanisch, Claudia. «Migration in Albanien heute. Einflüsse demographischer Entwicklungen und kommunistischer Politik", Neukirchen 2004, σελ. 55f» (PDF). ifbm.fernuni-hagen.de. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Νοεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 28 Μαΐου 2019. CS1 maint: Unfit url (link)
  8. Nurja, Ines (2013). «Rezultatet Kryesore/Main Results». Στο: INSTAT. Censusi i popullsisë dhe banesave / Population and Housing Census – Tiranë 2011 (PDF). 1. Tirana: Adel Print. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 7 Φεβρουαρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 28 Μαΐου 2019. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Vorë στο Wikimedia Commons