Ερσέκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 40°20′24.12″N 20°40′54.74″E / 40.3400333°N 20.6818722°E / 40.3400333; 20.6818722

Ερσέκα
Η Ερσέκα
Η Ερσέκα
Ερσέκα βρίσκεται στο τόπο Αλβανία
Ερσέκα
Ερσέκα
Θέση στην Αλβανία
Βασικές πληροφορίες
Χώρα Αλβανία
Νομός Κορυτσάς
Επαρχία Κολώνιας
Πληθυσμός 7.750 κάτοικοι (2005)
Έκταση 1,21
Υψόμετρο 1.050
Ταχυδρομικός κώδικας 7400
Πολιτική
Δήμαρχος Αντριάτικ Μπράτσε (Adriatik Braçe)
Δικτυακός τόπος
Ιστότοπος http://www.erseka.com

Η Ερσέκα (αλβ.: Erseka) είναι πόλη της Αλβανίας, κόντα στα ελληνοαλβανικά σύνορα (Βόρεια Ήπειρος) στους Πρόποδες του όρους Γράμμου. Διοικητικά υπάγεται στην επαρχία Κολώνιας και στον νομό της Κορυτσάς. Είναι μια από τις 36 κύριες πόλεις της Αλβανίας. Ο πληθυσμός της, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, είναι 7.750 κάτοικοι και βρίσκεται σε υψόμετρο 1050 μέτρων.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η περιοχή της Κολώνιας αρχικά κατοικήθηκε από ηπειρωτικά φύλλα και συγκεκριμένα την πιο βόρεια εγκατεστημένη Ελληνική φυλή[1] , τους Δασσαρέτες ή Δεξάρους. Η ελκυστική και πλεονεκτική θέση της περιοχής προσέλκυσε πολλούς ξένους εισβολείς. Εντούτοις, ο πληθυσμός της περιοχής κατάφερε να αντισταθεί στις διάφορες εισβολές, ξεκινώντας με τις εξεγέρσεις στην διάρκεια της Ρωμαϊκής και Οθωμανικής αυτοκρατορίας, συνεχίστηκαν μέχρι την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Αλβανίας το Νοέμβριο του 1912. Η Κολώνια έχει παίξει έναν σημαντικό ρόλο στην ιστορία της χώρας. Η περιοχή ανέδειξε πολλούς διακεκριμένους ιδεολόγους, δημιουργικούς συγγραφείς, ταλαντούχους δασκάλους για την Αλβανική εκπαίδευση, καθώς και πολλούς γενναίους μαχητές και πατριώτες. Ως περισσότερο γνωστός αναφέρεται ο Φαν Νόλι ο οποίος έχει διατελέσει και πρωθυπουργός της Αλβανίας.

Οικονομία, Γεωργία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η οικονομία είναι κυρίως γεωργική. Υπάρχει μεγάλη παραγωγή μήλων στην περιοχή , ενώ υπάρχουν και δύο φυτώρια για παραγωγή δενδρυλλίων μήλων. Πολλά βέβαια εισάγονται από την Ελλάδα και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Επίσης η περιοχή έχει μεγάλη παραγωγή μελιού που φτάνει 4 τόνους ετησίως. Επίσης καλλιεργούνται δημητριακά. Επιπροσθέτως απαντώνται βότανα και ιατρικά φυτά, αν και αυτά καλλιεργούνται και συλλέγονται σε επίπεδο οικιακής οικονομίας.

Λόγω των μεγάλων βοσκοτόπων στην περιοχή, η ποιότητα της ζωϊκής παραγωγής είναι υψηλή. Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής εκτρέφουν βοοειδή, πρόβατα και κατσίκια. Η Ερσέκα διαθέτει μια γαλακτοβιομηχανία/τυροκομείο και πολλά σημεία συλλογής και επεξεργασίας του γάλατος.

Υπάρχουν 250 επιχειρήσεις που έχουν καταχωρηθεί στον Δήμο της περιοχής. Μεταξύ αυτών 6 κατασκευαστικές εταιρίες και 16 μεταφορικές. Η Ερσέκα είναι διάσημη επίσης για τα ξυλόγλυπτά της, τις σκαλιστές πέτρες και την παραδοσιακή ταπητουργία.

Η Ερσέκα και γενικώς η περιοχή της Κολονίας έχουν πολύ καλή σχέση με την μουσική όπως γκάιντα, κλαρίνο και άλλα πολλά.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Smith, William (2006). A New Classical Dictionary of Greek and Roman Biography, Mythology and Geography. Whitefish, MT, USA: Kessinger Publishing, LLC, page 423.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Erseka της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).