Τουρισμός στην Αλβανία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γραφική φθινοπωρινή όψη του Εθνικού Πάρκου της Κοιλάδας του Βαλμπόνα.

Ο τουρισμός στην Αλβανία αποτελεί βασικό στοιχείο της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας και συνεχώς αναπτύσσεται. Χαρακτηρίζεται από την πλούσια αρχαιολογική και πολιτιστική κληρονομιά στα εδάφη της χώρας, που χρονολογείται από την κλασσική αρχαιότητα, όταν Έλληνες και Ιλλύριοι κατοικούσαν εκεί. Στους επόμενους αιώνες, η σημερινή Αλβανία καταλήφθηκε και κατοικήθηκε από Ρωμαίους, Βυζαντινούς, Ενετούς και Οθωμανούς.[1][2]

Η Αλβανία διαθέτει παρθένες παραλίες, ορεινά τοπία, νόστιμη παραδοσιακή κουζίνα, αρχαιολογικά ευρήματα, μοναδικές παραδόσεις, χαμηλές τιμές, άγρια ​​και ιδιόμορφη ατμόσφαιρα της υπαίθρου.

Η χώρα βρίσκεται στη νοτιανατολική Ευρώπη, συνορεύει με το Μαυροβούνιο στα βορειοδυτικά, το Κοσσυφοπέδιο στα βορειοανατολικά, την Βόρεια Μακεδονία στα ανατολικά και την Ελλάδα στα νότια. Η Μεσόγειος Θάλασσα με την Αδριατική και το Ιόνιο Πέλαγος συνθέτουν βρέχουν ολόκληρο το δυτικό κομμάτι της χώρας. Το μήκος της ακτογραμμής της είναι περίπου 481 χλμ και αποτελείται τόσο από αμμώδεις όσο και από βραχώδεις παραλίες, όρμους, σπηλιές, βράχους, ακρωτήρια και λιμνοθάλασσες.[3]

Η χώρα χαρακτηρίζει από αξιοσημείωτη ποικιλομορφία, με τοπία που κυμαίνονται από τις χιονισμένες Αλβανικές Άλπεις, το Σκάρδος, τα Σκεντέρμπεη, το Κόραμπ, την Πίνδο και τα Κεραύνια Όρη, μέχρι τις ηλιόλουστες αλβανικές αδριατικές και ιονικές ακτές. Η χώρα έχει, επίσης, ένα σαφώς μεσογειακό κλίμα.[4] Σε όλη την επικράτειά της υπάρχει ένα ευρύ φάσμα μικροκλίματος, λόγω των διαφορετικών τύπων του εδάφους και της τοπογραφίας. Οι θερμότερες περιοχές της χώρας βρίσκονται στις ακτές, όπου το κλίμα επηρεάζεται έντονα από τη θάλασσα, ενώ οι πιο κρύες περιοχές βρίσκονται στην βόρεια και ανατολική ενδοχώρα, όπου επικρατούν τα χιονισμένα δασώδη τοπία.

Με συνολικό αριθμό 3,8 εκατομμυρίων επισκεπτών, η Αλβανία είναι η 25η πιο επισκέψιμη χώρα στην Ευρώπη.[5] Το Lonely Planet κατέταξε την Αλβανία ως τον καλύτερο προορισμό για το 2011.[6] Οι New York Times την κατέταξαν το 2014 στην 4η θέση μεταξύ 52 προορισμών.[7]

Βόρεια Αλβανία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η βόρεια περιοχή της χώρας είναι γνωστή για τη φυσική και πολιτιστική της κληρονομιά, με τα γραφικά αλπικά ορεινά τοπία, τις παγετώδεις λίμνες, την πλούσια χλωρίδα και πανίδα, τις ιστορικές περιοχές με αρχαίες παραδόσεις και την γαστρονομική κουζίνα.[8]

Ο ποταμός Γκάσι και το χωριό Ράιτσε αποτελούν μια περιοχή παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ και ένα εθνικό δρυμό. Προσφέρουν μια συναρπαστική και διαφορετική εικόνα τοπίων, τα οποία έχουν υποστεί το μικρότερο αντίκτυπο από την ανθρώπινη παρέμβαση. Το ποτάμι πηγάζει και ρέει στις αλβανικές Άλπεις και καταλήγει στον ποταμό βορρά έως ότου φτάσει στον ποταμό Βαλμπόνα.[9]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. https://www.telegraph.co.uk/travel/destinations/europe/albania/articles/albania-europe-next-new-beach-destination/
  2. https://eternalarrival.com/travel-blog/europe/albania/75-reasons-travel-albania-asap/
  3. Sustainable Development of Sea-Corridors and Coastal Waters: The TEN ECOPORT project in South East Europe (Chrysostomos Stylios, Tania Floqi, Jordan Marinski, Leonardo Damiani έκδοση). Springer. 7 Απριλίου 2015. σελ. 85. ISBN 9783319113852. 
  4. Ministry of Environment of Albania. «Albania's Second National Communication to the Conference of Parties under the United Nations Framework Convention on Climate Change» (PDF). unfccc.int (στα Αγγλικά). Tirana. σελ. 28. 
  5. Mark Hillsdon (27 Φεβρουαρίου 2017). «The European capital you'd never thought to visit (but really should)». telegraph.co.uk. 
  6. «400,000 More Tourists Visited Albania in 2008». balkantravellers.com (στα Αγγλικά). 5 Σεπτεμβρίου 2008. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Νοεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 29 Μαρτίου 2018. 
  7. «52 Places to Go in 2014». The New York Times. 10 Ιανουαρίου 2014. https://www.nytimes.com/interactive/2014/01/10/travel/2014-places-to-go.html. 
  8. http://www.albaniainside.com/en/tourism-info/kuhnya.html
  9. UNESCO. «Ancient and Primeval Beech Forests of the Carpathians and Other Regions of Europe». whc.unesco.org (στα Αγγλικά).