Κατάλογος μοναρχών της Νορβηγίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο Κατάλογος των μοναρχών της Νορβηγίας ξεκινάει από το 872 μετά την μάχη του Χάφρσφζορντ στην οποία ο νικητής βασιλιάς Χάραλντ Χορφάγκρε ενσωμάτωσε πολλά άλλα μικρότερα βασίλεια στο βασίλειο του πατέρα του δημιουργώντας ένα μεγάλο βασίλειο που θα μείνει γνωστό ως Βασίλειο της Νορβηγίας. Το βασίλειο της Νορβηγίας διατηρήθηκε περισσότερα από 1000 χρόνια σαν ένα από τα αυθεντικά Ευρωπαϊκά κράτη, ο Χάραλντ Ε΄ της Νορβηγίας ο οποίος βασιλεύει στην Νορβηγία από το 1991 καταγράφεται ως ο 64ος μονάρχης σύμφωνα με τον επίσημο κατάλογο.[1] Διάφορες δυναστείες κυβέρνησαν το βασίλειο της Νορβηγίας όπως ο Οίκος του Χορφάγκρε (872-970), ο Οίκος των Κνύτλινγκα (1184-1319), ο Οίκος του Όλντενμπουργκ (1450–1481, 1483–1533, 1537–1814) περιλαμβάνοντας κλάδους όπως του Χόλσταϊν-Γκόττορπ (1814-1818) και ο Οίκος του Γκλύξμπουργκ (1905-2017). Την περίοδο του εμφυλίου πολέμου (1130-1240) βρέθηκαν πολλοί διεκδικητές για τον θρόνο της Νορβηγίας ενώ πολλοί βασιλείς δεν καταγράφονται στους επίσημους καταλόγους. Οι βασιλείς της Νορβηγίας είναι γνωστοί και με πρόσθετους βασιλικούς τίτλους όπως "βασιλείς των Γότθων", "δούκες του Σλέσβιχ", "δούκες του Χόλσταιν", "πρίγκιπες του Ρουγκέν" και κόμητες του Όλντεμπουργκ". Με την εγκατάσταση Συνταγματικής μοναρχίας (1814) ο παραδοσιακός τίτλος του βασιλιά "με την χάρη του Θεού" αντικαταστάθηκε "με την χάρη του Θεού μέσω του βασιλικού Συντάγματος" αλλά δεν διατηρήθηκε για πολύ καιρό σε χρήση. Ο τελευταίος βασιλιάς της Νορβηγίας που βασίλευσε με την χάρη του Θεού ήταν ο Χάακον Ζ΄ της Νορβηγίας ο οποίος πέθανε το 1957.

Οίκος του Χορφάγκρε[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πριν γίνει βασιλιάς ο Έρικ Μπλοντάξ ήταν για τρία χρόνια συμβασιλιάς με τον πατέρα του πριν από τον θάνατο του, μετά τον θάνατο του Χάραλντ ο Έρικ έγινε επικυρίαρχος στα αδέλφια του τα οποία είχαν τον έλεγχο στις δικές τους περιοχές.[2] Ο Χάραλντ Γκρέικλοακ κυβέρνησε επίσης ως επικυρίαρχος στα αδέλφια του.[3] Όλες οι ημερομηνίες είναι κατά προσέγγιση αφού οι πηγές είναι διαφορετικές αλλά με μικρές διαφορές, οι επίσημες ημερομηνίες που αναφέρονται έχουν ως πηγή το Βιογραφικό Λεξικό της Νορβηγίας.

Όνομα Εικόνα Γέννηση Σύζυγοι, τέκνα Θάνατος
Χάραλντ Α΄ ο καλλίκομος
(Haraldr Harfagri)
872 - 930 [4]
Flateyjarbok Haraldr Halfdan.jpg περί το 850
νόθος γιος του Χάλφνταν του μελανού και της Ράγκνχιλντ Σίγκουρντσντάττερ
(1) Ράγκνχιλντ Έρικσνταττερ
ένας γιος
(2) Άσα Χάακονσνταττερ
τέσσερις γιοι
περίπου δέκα νόθοι γιοι
περί το 932
περίπου 82 ετών
Έρικ Α΄ ο Αιματοβαφής
(Eirikr Haraldsson)
930 - 934
Eric Bloodaxe Norse king of York 952 954.jpg περί το 885
γιος του Χάραλντ Χορφάγκρε και της Ράγκνχιλντ Έρικσνταττερ
Γκούνχιλντ, μητέρα των βασιλέων
έξι γιοι και δυο κόρες.
954
περίπου 69 ετών
Δολοφονήθηκε.
Χάακον Α΄ ο Αγαθός
(Hakon go?i)
934 - 961 [5]
Peter Nicolai Arbo-Haakon den gode.jpg περί το 920
γιος του Χάραλντ Χορφάγκρε και της Τόρα Μάστερστονγκ
961
περίπου 41 ετών
Έπεσε σε μάχη.
Χάραλντ Β΄ Φαιοχίτων
(Haraldr grafeldr)
961 - 970 [6]
12 Μαρτίου 1096
γιος του Έρικ Μπλοντάξ και της Γκούνχιλντ, μητέρας των βασιλέων
970
Δολοφονήθηκε

Οίκος των Κνύτλινγκα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χάραλντ Α΄ της Δανίας ανακηρύχθηκε βασιλιάς μετά την Μάχη του Φιτζάρ (965), εκτός από το Βικέν ο Χάραλντ Γκρέικλοακ κυβερνούσε όλη την υπόλοιπη Νορβηγία υπό την κηδεμονία του. Ο Χάραλντ ο Κυανόδους υποστήριξε στην συνέχεια τον Χάακον Σίγκουρντσσον αντίπαλο του Χάραλντ Γκρέικλοακ με αποτέλεσμα να τον εκθρονίσει και να κυβερνήσει ολόκληρη την Νορβηγία εκτός από το Βικέν ο Χάακον. Οι ημερομηνίες είναι κατά προσέγγιση, ο Χάακον αναφέρεται κυβερνήτης της Νορβηγίας την περίοδο 970 - 995.[7][8]


Όνομα Εικόνα Γέννηση Σύζυγοι, τέκνα Θάνατος
Χάραλντ ο Κυανόδους
(Harald Blatand)
970 - 985
Harald Blaatand.jpg περί το 910
γιος του Γκορμ του Παλαιού και της Τάιρα Ντάνεμποντ
(1) Γκύριντ της Σουηδίας (ως το 950)
Δύο γιοί και δύο κόρες
(2) Τόβε των Αβοτριτών (περί το 970)
Μια κόρη.
987
περίπου 77 ετών
Δολοφονήθηκε.
Σβεν ο Διχαλογένιος
(Svend Tvesk?g)
985 - 995
Sweyn Forkbeard.jpg περί το 960
γιος του Χάραλντ του Κυανόδους και της Γκύριντ της Σουηδίας
(1 & 2) Γκανχίλντα του Βέντεν & Σίγκριντ η Υψηλή
Δύο γιοί και έξι κόρες.
3 Φεβρουαρίου 1014
54 ετών
Όλαφ Τρίγκβασον
(Olaf Tryggvason)
995 - 1000
Olav Tryggvasson mynt.jpg 960
γιος του Τρίγκβε Όλαφσον και της Άστριντ Έρικσνταττερ
(1) Γκέιρα του Γουέντλαντ
(2) Τάιρα της Δανίας
ένας γιος
1000
40 ετών
Έπεσε σε μάχη.
Σβεν ο Διχαλογένιος
(Svend Tvesk?g)
1000 - 1014
Sweyn Forkbeard.jpg περί το 960
γιος του Χάραλντ Α΄ και της Γκύριντ της Σουηδίας
(1 & 2) Γκανχίλντα του Βέντεν & Σίγκριντ η Υψηλή
Δύο γιοί και έξι κόρες.
3 Φεβρουαρίου 1014
54 ετών

Οίκος του Χορφάγκρε[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την μάχη του Σβόλντερ οι Δανοί υπό τον βασιλιά τους Σβεν τον Διχαλογένη κατέλαβαν την Νορβηγία. Οι Δανοί είχαν υπό τον έλεγχο τους το μικρότερο βασίλειο του Βικέν ως υποτελείς, οι δυο κόμητες του Λέιντ Έρικ Χάακονσσον και Σβεν Χάακονσσον βασίλευσαν αντίστοιχα στην δυτική Νορβηγία και στο Τρόντελαγκ σαν υποτελείς κόμητες του Σβεν.[9] Ο Έρικ διένειμε την εξουσία του στην Νορβηγία με τον αδελφό του Σβεν την περίοδο 1000 - 1015 μια λιγότερο γνωστή φυσιογνωμία.[10]

Όνομα Εικόνα Γέννηση Σύζυγοι, τέκνα Θάνατος
Όλαφ Β΄ ο Άγιος
(Sankt Olav)
1014 - 1028
Olav der Heilige07.jpg 995
γιος του Χάραλντ Γκρενσκ και της Άστα Γκούντμπραντσνταττερ
Άστριντ Όλαφνταττερ
ένας νόθος γιος και μια νόθη κόρη.
29 Ιουλίου 1030
35 ετών
Έπεσε σε μάχη.

Οίκος των Κνύτλινγκα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Εικόνα Γέννηση Σύζυγοι, τέκνα Θάνατος
Κνούτος
(Knud den Store)
1028 - 1035
Cnut the Great Obverse.jpg περί το 985/95
νεότερος γιος του Σβεν του Διχαλογένη και της Σίγκριντ της Υψηλής
(1) Ελφγκίφου του Νορθάμπτον
Δύο γιοί και μια κόρη.
(2) Έμμα της Νορμανδίας
2/31 Ιουλίου 1017
Ένας γιος και δύο κόρες.
12 Νοεμβρίου 1035
μεταξύ 40-50 ετών

Οίκος του Χορφάγκρε[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Εικόνα Γέννηση Σύζυγοι, τέκνα Θάνατος
Μάγκνους ο Καλός
(Magnus den Gode)
10351047
Magnus-den-gode.jpg περί το 1024
Νορβηγία
νόθος γιος του Αγίου Όλαφ και της Άλφχιλντ
25 Οκτωβρίου 1047
Ζηλανδία
23 ετών
Χάραλντ Γ΄ Σίγκουρντσον
(Haraldr Sigur?arson)
10471066
Harold-III-Coin.png 1015
γιος του Σίγκουρντ Σιρ και της Άστα Γκούντμπραντσνταττερ
(1) Ελισίβ του Κιέβου
δύο κόρες
(2) Τόρα Τόργκμπερσνταττερ
δύο γιοι
25 Σεπτεμβρίου 1066
51 ετών
Έπεσε σε μάχη
Μάγκνους Β΄
(Magnus Haraldsson)
10661069
1048
γιος του Χάραλντ Σίγκουρντσον και της Τόρα Τόργκμπερσνταττερ
Ένας νόθος γιος 28 Απριλίου 1069
21 ετών
Όλαφ Γ΄
(Olafr Haraldsson)
10671093
Olav Kyrres saga-Tittelfrise-G. Munthe.jpg 1050
γιος του Χάραλντ Σίγκουρντσον και της Τόρα Τόργκμπερσνταττερ
Ίντζεριτ της Δανίας
Ένας νόθος γιος
22 Σεπτεμβρίου 1093
43 ετών
Μάγκνους ο Γυμνόπους
(Magnus Olafsson)
10931103
Magnus III Barefoot of Norway coin 1865.png 1073
γιος του Όλαφ Γ΄ της Νορβηγίας
Μάργκαρετ Φρένκουλλα
έξι νόθοι γιοι και δυο νόθες κόρες
24 Αυγούστου 1103
30 ετών
Έπεσε σε μάχη
Όλαφ Μάγκνουσσον
(Olav Magnusson)
11031115
συμβασιλιάς
UigChessmen SelectionOfKings.jpg 1099
γιος του Μάγκνους του Γυμνόποδος και της Σιγκρίντ Σάξεσνταττερ
22 Δεκεμβρίου 1015
16 ετών
Έιστεν
(Eysteinn Magnusson)
11031123
συμβασιλιάς
Oeystein.jpg 1088
γιος του Μάγκνους του Γυμνόποδος
Ίντζεμποργκ Γκάττορμσνταττερ
μια κόρη
29 Αυγούστου 1123
35 ετών
Σίγκουρντ Α΄ ο Σταυροφόρος
(Sigur?r Jorsalafari)
11031130
Magnussonnenes saga 4 - G. Munthe.jpg 1090
γιος του Μάγκνους του Γυμνόποδος και της Τόρας
(1) Μπζαντμούνζο Μίρζαρτακσνταατερ
(2) Μάλμφριντ του Κιέβου
μια κόρη
ένας νόθος γιος
26 Μαρτίου 1130
40 ετών
Μάγκνους Δ΄ ο Τυφλός
(Magnus IV Sigurdsson)
11301135
Haraldsonnenes saga-Reidar Grjotgardsson lofter Magnus Blinde-W. Wetlesen.jpg 1115
γιος του Σίγκουρντ του Σταυροφόρου
Χριστίνα της Δανίας, βασίλισσα της Νορβηγίας 12 Νοεμβρίου 1139
24 ετών
Έπεσε σε μάχη

Οίκος του Γκίλλε[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Εικόνα Γέννηση Σύζυγοι, τέκνα Θάνατος
Χάραλντ Δ΄ Γκίλλε
(Haraldr gilli)
11301136
Magnussonnenes saga 9 - G. Munthe.jpg περί το 1103
νόθος γιος του Μάγκνους του Γυμνόποδος
Ίνγκριντ Ράγκνβαλσνταττερ
ένας γιος
τρεις νόθοι γιοι και μια νόθη κόρη
14 Δεκεμβρίου 1136
περίπου 33 ετών
Δολοφονήθηκε
Σίγκουρντ Β΄
(Sigur?r Haraldsson)
11361155
Haraldsonnene-Kong Sigurd-W. Wetlesen.jpg 1133
νόθος γιος του Χάραλντ Γκίλλε και της Τόρα Γκάττομσνταττερ
τρεις νόθοι γιοι και μια νόθη κόρη 6 Φεβρουαρίου 1155
22 ετών
Δολοφονήθηκε
Ίνγκε Α΄
(Ingi Haraldsson)
11361161
1135
γιος του Χάραλντ Γκίλλε και της Ίνγκριντ Ράγκνβαλσνταττερ
ένας νόθος γιος 3 Φεβρουαρίου 1161
26 ετών
Έπεσε σε μάχη

Οίκος του Χορφάγκρε[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Εικόνα Γέννηση Σύζυγοι, τέκνα Θάνατος
Χάακον Β΄
(Haakon Herdebrei)
11571162
1147
γιος του Σίγκουρντ Β΄ της Νορβηγίας και της Τόρας
7 Ιουλίου 1162
15 ετών
Έπεσε σε μάχη
Μάγκνους Ε΄
(Magnus Erlingsson)
11611184
1156
γιος του Έρλινγκ Σκάκκε και της Κρίστιν Σίγκουρντσνταττερ
Έστριντ Μπζόρνσνταττερ
τρεις νόθοι γιοι
15 Ιουνίου 1184
28 ετών
Έπεσε σε μάχη

Οίκος του Σβέρε[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Εικόνα Γέννηση Σύζυγοι, τέκνα Θάνατος
Σβερ
(Sverrir Sigur?arson)
11841202 [11]
Sverre Sigurdsson (Nidaros Cathedral).jpg 1145/1151
γιος του Ούνας ή του Σίγκουρντ Β΄ της Νορβηγίας
Μαργαρίτα της Σουηδίας, βασίλισσα της Νορβηγίας
δυο γιοι και μια κόρη
9 Μαρτίου 1202
51/57 ετών
Χάακον Γ΄
(Sverrir Sigur?arson)
12021204 [12]
1182
Νόθος γιος του Σβερ της Νορβηγίας
Ίνγκα του Βαρτέγ
ένας γιος
1 Ιανουαρίου 1204
22 ετών
Γκούττορμ
(Guthormr Sigur?arson)
1204 [13]
1199
γιος του Σίγκουρντ Λαβάρντ
11 Αυγούστου 1204
5 ετών
Ίνγκε Β΄
(Inge Bardsson)
12041217
1185
γιος του Μπαρντ Γκούττορμσον και της Σεσίλης Σίγκουρνταττερ
Μαργαρίτα της Σουηδίας, βασίλισσα της Νορβηγίας
δυο γιοι και μια κόρη
23 Απριλίου 1217
32 ετών
Χάακον Δ΄
(Hakon Hakonarson)
12171263
Kong Haakon Haakonsson PI III 1.jpg 1204
γιος του Χάακον Γ΄ της Νορβηγίας και της Ίνγκα του Βαρτέγ
Μαργαρίτα Σκάλεσνταττερ
δυο γιοι και μια κόρη
ένας νόθος γιος και μια νόθη κόρη
16 Δεκεμβρίου 1263
59 ετών
Μάγκνους ΣΤ΄
(Magnus Hakonsson)
12631280
Magnus Haakonsson (Stavanger cathedral).jpg 1 Μαΐου 1238
γιος του Χάακον Δ΄ της Νορβηγίας και της Μαργαρίτας Σκάλεσνταττερ
Ίνγκεμποργκ της Δανίας (Βασίλισσα της Νορβηγίας)
δυο γιοι
9 Μαΐου 1280
42 ετών
Έρικ Β΄
(Magnus Hakonsson)
12801299
Eirik Magnusson (Stavanger cathedral).jpg 4 Οκτωβρίου 1268
γιος του Μάγκνους ΣΤ΄ της Νορβηγίας και της Ίνγκεμποργκ της Δανίας
(1) Μαργαρίτα της Σκωτίας
μια κόρη
(2) Ισαβέλλα Μπρους
μια κόρη
15 Ιουλίου 1299
31 έτους
Χάακον Ε΄ Μάγκνουσον
(Hakon Magnusson)
12991319
Haakon Magnusson (Stavanger cathedral).jpg 10 Απριλίου 1270
γιος του Μάγκνους ΣΤ΄ της Νορβηγίας και της Ίνγκεμποργκ της Δανίας
Ευφημία του Ρουγκέν
δυο κόρες
8 Μαΐου 1319
49 ετών

Οίκος του Μπγιέλμπο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Εικόνα Γέννηση Σύζυγοι, τέκνα Θάνατος
Μάγκνους Δ΄ της Σουηδίας
(Magnus Eriksson)
1319 - 1343
Magnus Eriksson (cropped).jpg 1316
Γιος του Έρικ, δούκα του Σάντερμανλαντ και της Ίντζεμποργκ της Νορβηγίας
Λευκή του Ναμύρ
Δύο γιοί.
1 Δεκεμβρίου 1374
Πνίγηκε σε ναυάγιο 58 ετών.
Χάακον ΣΤ΄
(Hakan Magnusson)
1343 - 1380
Kong Haakon VI Magnusson PI XVII 1.jpg 1340
Γιος του Μάγκνους Δ΄ της Σουηδίας και της Λευκής του Ναμύρ
Μαργαρίτα Α΄ της Δανίας
Ένας γιος.
1380
40 ετών
Όλαφ Δ΄ Χάακονσον
(Oluf 2.)
1380 - 1387
Oluf 2 of Denmark (Kronborg tapestries) cropped.jpg Δεκέμβριος 1370
Γιός του Χάακον ΣΤ' της Νορβηγίας και της Μαργαρίτας της Δανίας
23 Αυγούστου 1387
17 ετών

Οίκος των Έστριντσεν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Εικόνα Γέννηση Σύζυγοι, τέκνα Θάνατος
Μαργαρίτα Α΄ της Δανίας
(Margrete Valdemarsdatter)
1389 - 1412
Margrete 1.jpg 1353
Κόρη του Βαλντεμάρ Δ΄ της Δανίας και της Χέλβιγκ του Σλέσβιχ
Χάακον ΣΤ' της Νορβηγίας
Ένας γιος
28 Οκτωβρίου 1412
59 ετών

Οίκος του Γρίφφιν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Εικόνα Γέννηση Σύζυγοι, τέκνα Θάνατος
Έρικ Γ΄
(Erik af Pommern)
1389 - 1442
Eryk I Pomorski Darłowo.jpg 1381
Γιός του Βαρτίσλαου Ζ΄, δούκα της Πομερανίας και της Μαρίας του Μεκλεμβούργου
Φιλίππη της Αγγλίας (26 Οκτωβρίου 1406)
Καθεδρικός ναός του Λουντ
3 Μαΐου 1459
Κάστρο του Ντάρλοβο
78 ετών.

Οίκος του Παλατινάτου-Νόιμαρκτ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Εικόνα Γέννηση Σύζυγοι, τέκνα Θάνατος
Χριστόφορος Γ΄ της Βαυαρίας
(Christoffer af Bayern)
1442 - 1448
Christopher of Bavaria crop.jpg 26 Φεβρουαρίου 1416
Πέμπτος γιος του Ιωάννη, κόμη του Παλατινάτου- Νόιμαρκτ και της Αικατερίνης της Πομερανίας.
Δωροθέα του Βρανδεμβούργου
Κοπεγχάγη
(12 Σεπτεβρίου 1445)
5/6 Ιανουαρίου 1448
32 ετών

Οίκος του Μποντέ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Εικόνα Γέννηση Σύζυγοι, τέκνα Θάνατος
Κάρολος Η΄ της Σουηδίας
(Karl Knutsson)
1449 - 1450
Carl II of Sweden 15th century by Bernt Notke 1982 .jpg 1 Οκτωβρίου 1408
Γιος του Κνουτ Τόρντσον και της Μαργαρίτας Κάρλσνταττερ
(1) Μπριγκίτα Τάρεσνταττερ
Δύο κόρες
(2) Κατερίνα του Μπζουρούμ
Τέσσερις κόρες
(3)Χριστίνα Αβραάμσνταττερ
Μια κόρη και έναν γιο
15 Μαΐου 1470
62 ετών

Οίκος του Όλντενμπουργκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Εικόνα Γέννηση Σύζυγοι, τέκνα Θάνατος
Χριστιανός Α΄ της Δανίας
1450 - 1481
Christian I of Denmark, Norway & Sweden 1440s.jpg Φεβρουαρίου 1426
Όλντενμπουργκ
μεγαλύτερος γιος του Θεόδωρου του Όλντενμπουργκ και της Χέλβιχ του Χόλσταϊν
Δωροθέα του Βρανδεμβούργου
28 Οκτωβρίου 1449
Δύο γιοι και μια κόρη.
21 Μαΐου 1481
Κοπεγχάγη
55 ετών
Ιωάννης της Δανίας
(Hans)
1483 - 1513
1455 Johann.JPG 2 Φεβρουαρίου 1455
Μεγαλύτερος γιος του Χριστιανού Α΄ της Δανίας και της Δωροθέας του Βρανδεμβούργου
Χριστίνα της Σαξονίας
Κοπεγχάγη, (6 Σεπτεμβρίου 1478)
Τέσσερις γιοί και μια κόρη.
20 Φεβρουαρίου 1513
58 ετών, πτώση από άλογο.
Χριστιανός Β΄ της Δανίας
1513 - 1523
ChristianII of denmark.jpg 1 Ιουλίου 1481
Δεύτερος γιος του Ιωάννη της Δανίας και της Χριστίνας της Σαξονίας
Ισαβέλλα της Αυστρίας
Κοπεγχάγη, 12 Αυγούστου 1515
Ένας γιος και δύο κόρες.
25 Ιανουαρίου 1559
77 ετών.
Φρειδερίκος Α΄ της Δανίας
1523 - 1533
Frederik 1-detail.jpg 7 Οκτωβρίου 1471
Μικρότερος γιος του Χριστιανού Α΄ της Δανίας και της Δωροθέας του Βρανδεμβούργου
(1) Άννα του Βρανδεμβούργου
10 Απριλίου 1502
Ένας γιος και μια κόρη
(2) Σοφία της Πομερανίας, 9 Οκτωβρίου 1518
Τρεις γιοι και τρεις κόρες.
10 Απριλίου 1533
61 έτους.
Θρόνος κενός (1533–1537)
Χριστιανός Γ΄ της Δανίας
1537 - 1559
Christian III of Denmark.jpg 12 Αυγούστου 1503
Γιος του Φρειδερίκου Α΄ και της Άννας του Βρανδεμβούργου
Δωροθέα του Σάξε-Λάουενμπουργκ (29 Οκτωβρίου 1525)
Τρεις γιοι και δύο κόρες.
1 Ιανουαρίου 1559
55 ετών.
Φρειδερίκος Β΄ της Δανίας
15591588
1581 Lorck Frederik 2.(crop).jpg 1 Ιουλίου 1534
Πρώτος γιος του Χριστιανός Γ΄ και της Δωροθέας του Σάξε-Λάουενμπουργκ
Σοφία του Μέκλενμπουργκ
Κοπεγχάγη
20 Ιουλίου 1572
Τρεις γιοι και τέσσερις κόρες.
4 Απριλίου 1588
53 ετών.
Χριστιανός Δ΄ της Δανίας
15881648
Kristian IV av Danmark, malning av Pieter Isaacsz 1611-1616.jpg 12 Απριλίου 1577
Πρώτος γιος του Φρειδερίκος Β΄ και της Σοφίας του Μέκλενμπουργκ
(1) Άννα Αικατερίνη του Βρανδεμβούργου
27 Νοεμβρίου 1597
Τρεις κόρες και δύο γιοί
(2) Κίρστεν Μουνκ
Κοπεγχάγη, 31 Δεκεμβρίου 1615
Ένας γιος και οκτώ κόρες
28 Φεβρουαρίου 1648
71 έτους, κάστρο του Ρόζενμπουργκ
Φρειδερίκος Γ΄ της Δανίας
16481670
Frederik 3 by window.jpg 18 Μαρτίου 1609
Τρίτος γιος του Χριστιανού Δ΄ και της Άννας Αικατερίνης του Βρανδεμβούργου
Σοφία Αμαλία του Μπράουνσβαϊκ-Λύνεμπουργκ (1 Οκτωβρίου 1643)
Δύο γιοι και τέσσερις κόρες.
9 Φεβρουαρίου 1670
61 έτους, κάστρο της Κοπεγχάγης.
Χριστιανός Ε΄ της Δανίας
1670 - 1699
Christian V of Denmark.jpg 15 Απριλίου 1646
Μεγαλύτερος γιος του Φρειδερίκου Γ΄ και της Σοφίας Αμαλίας του Μπράουνσβαϊκ-Λύνεμπουργκ
Καρλόττα Αμαλία της Έσσης-Κάσσελ (25 Ιουνίου 1667)
Τέσσερις γιοι και δύο κόρες
Με την ερωμένη του Σοφία Αμαλία Μόθ
Δύο γιοι και τρεις κόρες.
25 Αυγούστου 1699
Ατύχημα
Κάστρο της Κοπεγχάγης, 53 ετών
Φρειδερίκος Δ΄ της Δανίας
1699 - 1730
Frederik den 4.jpg 11 Οκτωβρίου 1671
Μεγαλύτερος γιος του Χριστιανού Ε΄ και της Καρλόττας Αμαλίας της Έσσης-Κάσσελ
(1) Λουίζα του Μέκλενμπουργκ-Γκούστρο
(5 Δεκεμβρίου 1695)
Ένας γιος και μια κόρη
(2) Ελισάβετ Ελένη φον Βιέρεγκ
(3) Άννα Σοφία Ρέβεντλο
12 Οκτωβρίου 1730
Ανάκτορα του Οντένσε, 59 ετών.
Χριστιανός ΣΤ΄ της Δανίας
1730 - 1746
Christian 6.jpg 30 Νοεμβρίου 1699
Γιος του Φρειδερίκου Δ΄ και της Λουίζας του Μέκλενμπουργκ-Γκούστρο
Σοφία-Μαγδαληνή του Βραδενμβούργου (7 Αυγούστου 1721)
Ένας γιος και μια κόρη.
6 Αυγούστου 1746
47 ετών.
Φρειδερίκος Ε΄ της Δανίας
1746 - 1766
Pilo - Frederik V of Denmark.jpg 31 Μαρτίου 1723
Γιος του Χριστιανού ΣΤ΄ και της Σοφίας-Μαγδαληνής του Βραδενμβούργου
(1) Λουΐζα της Βρετανίας
Ένας γιος και τρεις κόρες
(2) Τζουλιάνα-Μαρία του Μπράουνσβαϊκ
Ένας γιος
Με την ερωμένη Έλσα Χάνσεν
Τέσσερις κόρες
14 Ιανουαρίου 1766
43 ετών.
Χριστιανός Ζ΄ της Δανίας
17661808
Christian VII 1772 by Roslin.jpg 29 Ιανουαρίου 1749
Γιος του Φρειδερίκος Ε΄ και της Λουΐζας της Βρετανίας
Καρολίνα-Ματίλντα του Αννοβέρου
Ένας γιος και μια κόρη.
13 Μαρτίου 1808
59 ετών.
Φρειδερίκος ΣΤ΄ της Δανίας
18081814
Fiedrichvidenmark.jpg 28 Ιανουαρίου 1768
μοναδικός γιος του Χριστιανός Ζ΄ και της Καρολίνας-Ματίλντας του Αννοβέρου
Μαρία της Έσσης-Κάσσελ (31 Ιουλίου 1790)
Δύο κόρες
Με την ερωμένη Φρειδερίκη Ντάννεμαντ
Δύο κόρες και δύο γιοι.
3 Δεκεμβρίου 1839
71 έτους
Χριστιανός Η΄ της Δανίας
1814
Christian VIII af Wilhelm Marstrand.jpg 18 Σεπτεμβρίου 1786
Christiansborg Palace
μεγαλύτερος γιος του Φρειδερίκου, πρίγκιπα της Δανίας και της Σοφίας Φρειδερίκης του Μέκλενμπουργκ-Σβέριν
(1) Καρλότα Φρειδερίκη του Μέκλενμπουργκ-Σβέριν (21 Ιουνίου 1806)
Ένας γιος.
(2) Καρολίνα Αμαλία του Αουγκούστενμπουργκ (22 Μαΐου 1815)
20 Ιανουαρίου 1848
62 ετών

Οίκος του Σλέσβιχ-Χολστάιν-Γκότορπ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Εικόνα Γέννηση Σύζυγοι, τέκνα Θάνατος
Κάρολος ΙΓ΄
(Karl XIΙΙ)
1814 - 1818
Charles XIII of Sweden.jpg 7 Οκτωβρίου 1748
Γιος του Αδόλφου-Φρειδερίκου της Σουηδίας και της Λουίζας-Ουλρίκας των Χοεντσόλερν
Χέντβιχ-Ελισάβετ-Καρλόττα των Χόλσταιν-Γκόττορπ 5 Φεβρουαρίου 1818
69 ετών

Οίκος των Μπερναντότ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Εικόνα Γέννηση Σύζυγοι, τέκνα Θάνατος
Κάρολος ΙΔ΄ Ιωάννης της Σουηδίας
(Karl XIV Johan)
1818 - 1844
CarlXIVJohnSweden.jpg 26 Ιανουαρίου 1763
Στρατάρχης του Μεγάλου Ναπολέοντα
Ντεζιρέ Κλαρί
ένα παιδί
8 Μαρτίου 1844
81 ετών
Όσκαρ Α΄ της Σουηδίας
(Joseph Francois Oscar Bernadotte)
1844 - 1859
Oscar I of Sweden & Norway c 1855 by Augusta Åkerlöf.jpg 4 Ιουλίου 1799
Γιος του Καρόλου ΙΔ΄ Ιωάννης και της Ντεζιρέ Κλαρί
Ζοζεφίνα ντε Μπωαρναί
πέντε παιδιά
8 Ιουλίου 1859
60 ετών.
Κάρολος ΙΕ΄ της Σουηδίας
(Karl XV)
1859 - 1872
Karl XV i mitten av 1860-talet.jpg 3 Μαΐου 1826
Γιος του Όσκαρ Α΄ της Σουηδίας και της Ζοζεφίνας ντε Μπωαρναί
Λουίζα της Οράγγης-Νασσάου
ένα παιδί
18 Σεπτεμβρίου 1872
46 ετών
Όσκαρ Β΄ της Σουηδίας
(Oscar II)
1872-1905
King Oscar II of Sweden in uniform.png 21 Ιανουαρίου 1829
Γιος του Όσκαρ Α΄ της Σουηδίας και της Ζοζεφίνας ντε Μπωαρναί
Σοφία του Νασσάου
τέσσερα παιδιά
8 Δεκεμβρίου 1907
78 ετών

Οίκος του Γκλύκσμπουρκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Εικόνα Γέννηση Σύζυγοι, τέκνα Θάνατος
Χάακον Ζ΄
(Haakon VII)
1905 - 1957
Haakon7.jpg 3 Αυγούστου 1872
γιος του Φρειδερίκου Η΄ της Δανίας και της Λουίζας της Σουηδίας
Ματθίλδη του Ηνωμένου Βασιλείου
ένας γιος
21 Σεπτεμβρίου 1957
85 ετών
Όλαφ Ε΄
(Olav V)
1957 - 1991
Olav V of Norway.jpg 2 Ιουλίου 1903
γιος του Χάακον Ζ΄ της Νορβηγίας και της Ματθίλδης του Ηνωμένου Βασιλείου
Ματθίλδη του Ηνωμένου Βασιλείου
ένας γιος
17 Ιανουαρίου 1991
88 ετών
Χάραλντ Ε΄
(Harald V of Norway)
1991
H.M. Kong Harald taler (10308347696)- edit.jpg 21 Φεβρουαρίου 1937
γιος του Χάακον Ζ΄ της Νορβηγίας και της Ματθίλδης του Ηνωμένου Βασιλείου
Σόνια Χάραλντσεν
ένας γιος και μια κόρη

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. http://www.kongehuset.no/artikkel.html?tid=27626&sek=26982
  2. Krag, Claus. "Eirik 1 Haraldsson Blodøks". Norsk biografisk leksikon (in Norwegian). Retrieved 24 October 2012.
  3. Krag, Claus. "Harald 2 Eiriksson Gråfell". Norsk biografisk leksikon (in Norwegian). Retrieved 24 October 2012.
  4. Krag, Claus. "Harald 1 Hårfagre". Norsk biografisk leksikon (in Norwegian). Retrieved 24 October 2012.
  5. Krag, Claus. "Håkon 1 Adalsteinsfostre". Norsk biografisk leksikon (in Norwegian). Retrieved 24 October 2012.
  6. https://snl.no/Harald_2_Gr%C3%A5fell
  7. Krag, Claus (1995). Vikingtid og rikssamling: 800-1130. Aschehougs norgeshistorie. 2. pp. 99–101.
  8. Sandnes, Jørn. "Håkon Sigurdsson". Norsk biografisk leksikon (in Norwegian). Retrieved 2 November 2012.
  9. Krag, Claus (1995). Vikingtid og rikssamling: 800-1130. Aschehougs norgeshistorie. 2. p. 103.
  10. Krag, Claus. "Eirik Håkonsson". Norsk biografisk leksikon (in Norwegian). Retrieved 3 November 2012.
  11. Helle, Knut. "Sverre Sigurdsson". Norsk biografisk leksikon (in Norwegian). Retrieved 6 November 2012.
  12. Bjørgo, Narve. "Håkon 3 Sverresson". Norsk biografisk leksikon (in Norwegian). Retrieved 6 November 2012.
  13. Helle, Knut. "Guttorm Sigurdsson". Norsk biografisk leksikon (in Norwegian). Retrieved 6 November 2012.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Barber, Malcolm (2004). Two Cities: Medieval Europe, 1050-1320. Routledge.
  • Blom, Grethe Authen. "Harald 1 Blåtand"
  • Brathetland, Bente Opheim. "Håkon 2 Sigurdsson Herdebrei"
  • Bjørgo, Narve. "Håkon 3 Sverresson"
  • Koht, Halvdan (1940). Norsk biografisk leksikon. Aschehoug.
  • Krag, Claus. "Eirik 1 Haraldsson Blodøks"
  • Krag, Claus. "Harald 2 Eiriksson Gråfell"
  • Krag, Claus (1995). Vikingtid og rikssamling: 800-1130. Aschehougs norgeshistorie. 2. pp. 99–101.
  • Norseng, Per G. "Olav 2 Haraldsson Den Hellige"
  • Norseng, Per G. "Knud 1 den store"
  • Arstad, Knut Peter Lyche. "Olav Magnusson"
  • Thuesen, Nils Petter. "Magnus 4 Sigurdsson Blinde"

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα List of Norwegian monarchs της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).