Ελισίβ του Κιέβου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ελισίβ του Κιέβου
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1022
Θάνατος1066
Χώρα πολιτογράφησηςΝορβηγία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςπαλαιά ανατολικοσλαβική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΧάραλντ Γ΄ της Νορβηγίας (Δεκαετία του 1040 – 1066)[1][2]
ΤέκναΙνγκεγκέρδη της Νορβηγίας
Maria Haraldsdotter
ΓονείςΓιαροσλάβ Α΄ Σοφός[2] και Ίνγκεγκερντ της Σουηδίας[2]
ΑδέλφιαΆννα του Κιέβου[2]
Αναστασία του Κιέβου[2]
Βσέβολοντ Α΄ του Κιέβου[2]
Ιζιασλάβ Α' του Κιέβου
Ιγκόρ Γιαροσλάβιτς
Σβιατοσλάβ Β΄ του Κιέβου
Βλαντίμιρ του Νόβγκοροντ
Βιασεσλάβ Γιαροσλάβιτς
ΟικογένειαΡουρικίδες
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Ελισίβ του Κιέβου (Єлизавета Ярославна, 1022 - 1067) ήταν πριγκίπισσα του Κιέβου και βασίλισσα της Νορβηγίας ως πρώτη σύζυγος του Χάραλντ Γ΄ της Νορβηγίας. [3] Η Ελισίβ ήταν κόρη του Γιαροσλάβ του Σοφού μεγάλου δούκα του Κίεβου και του Νόβγκοροντ και της συζύγου του Ινγεγκέργκ Όλαφσνταττερ της Σουηδίας της κόρης του Σουηδού βασιλιά Όλαφ Σκότκονουνγκ και της Έστριντ των Οβοτριτών. Η Ελισίβ είχε αδελφές την Αναστασία του Κιέβου που παντρεύτηκε τον Ανδρέα Α΄ της Ουγγαρίας, την Άννα του Κιέβου που παντρεύτηκε τον Ερρίκο Α΄ της Γαλλίας και την Αγκάθα που παντρεύτηκε τον Εδουάρδο τον Εξόριστο.[4] Οι αδελφοί της ήταν ο Βλαντίμιρ του Νόβγκοροντ, ο Ιζιασλάβ Α΄ του Κιέβου, ο Σβιάτοσλαβ Β΄ του Κιέβου, ο Βσέβολοντ Α΄ του Κιέβου και ο Ιγκόρ Γιαροσλάβιτς. [5][6]

Γάμος με τον Χάραλντ Χαράλντε[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον χειμώνα του 1043 - 1044 η Ελισίβ παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Χάραλντ Γ΄ της Νορβηγίας o οποίος εγκατέλειψε τη Νορβηγία (1030) προκειμένου να πολεμήσει στη μάχη του Στίκλεσταντ στο πλευρό του ετεροθαλούς αδελφού του Όλαφ Β΄ της Νορβηγίας, ο Χάραλντ μπήκε υπό την προστασία του πατέρα της όπως και του Βυζαντινού αυτοκράτορα.[7] Η Ελισέβ έγινε στόχος αναφοράς στα ποιήματα του Χάραλντ Χάραλντσον στα οποία με δραματικό τρόπο τόνισε την έλλειψη της αγάπης της απέναντι στον ίδιο. Ακολούθησε τον Χάραλντ στη Νορβηγία που έγινε συμβασιλέας με τον ανιψιό του Μάγκνους τον Καλό (1045), η παρουσία της καταγράφηκε από τον ποιητή της Νορβηγικής αυλής Στάβ τον τυφλό, δεν υπάρχει καμιά άλλη αναφορά για τη ζωή της στη Νορβηγία. [8][9] Ο σύζυγος της Χάραλντ παρέμεινε ο μοναδικός βασιλιάς της Νορβηγίας (1047) μετά τον θάνατο του βασιλιά Μάγκνους. Παντρεύτηκε σε δεύτερο γάμο του (1048) την Τόρα Τόργκμπερσνταττερ με την οποία απέκτησε τον Μάγκνους Β΄ της Νορβηγίας και τον Όλαφ Γ΄ της Νορβηγίας, ο γάμος έγινε για πολιτικούς λόγους προκειμένου να αποκτήσει υποστήριξη από τον Οικογένεια των Γκίσκ που είχε ισχυρή πολιτική επιρροή. Η Ελισίβ με τον Χάραλντ απέκτησε δυο κόρες τις :

Τελευταία χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά το διαζύγιο της έζησε στην πατρίδα της στη Ρωσία όπου πέθανε εκεί ή στον δρόμο της επιστροφής της για τη Νορβηγία. Κάποιοι ιστορικοί αναφέρουν ότι η Τόρα Τόργκμπερσνταττερ η μητέρα των μετέπειτα βασιλέων πιθανότατα να ήταν ερωμένη του Χάραλντ αντί κανονική σύζυγος.[10][11] Ο Χάραλντ επιτέθηκε στην Αγγλία όπου έπεσε σε μάχη κατά την περίοδο της Αγγλικής κατάκτησης (1066), η παράδοση αναφέρει ότι η πρώτη σύζυγος του μαζί με τις δυο κόρες τους ακολούθησαν τον Χάραλντ στην Αγγλία, η Μαρία πέθανε όταν άκουσε τα νέα για τον θάνατο του πατέρα της, η Ελισίβ με την άλλη της κόρη Ινγκεγκέρδη επέστρεψαν στη Νορβηγία με τον Νορβηγικό στόλο. Τα παλιότερα Σάγκας όμως καταγράφουν ότι ήταν η Τόρα και όχι η Ελισίβ η σύζυγος που συνόδευσε τον Χάραλντ στην Αγγλία, αυτό είναι το πιθανότερο επειδή ήταν ξαδέλφη του Θορφίν Σίγκουρντσον, κόμη των Ορκάδων.[12][13] Σύμφωνα με τον Αδάμ της Βρέμης η μητέρα του Όλαφ του Ειρηνικού όταν χήρεψε ξαναπαντρεύτηκε τον Σβεν Β΄ της Δανίας ή τον Χάκαν τον Ερυθρό αλλά οι φήμες είναι ανεπιβεβαίωτες, υπάρχουν επίσης κάποιες αναφορές οι οποίες λένε σαν πραγματική μητέρα του Όλαφ την Ελισίβ. O τόπος και ο χρόνος του θανάτου της Ελισίβ δεν έχει διευκρινιστεί.[14]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. p11298.htm#i112975. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6 2,7 «Kindred Britain»
  3. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Οκτωβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2017. 
  4. http://runeberg.org/dbl/4/0504.html
  5. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2017. 
  6. http://historiska-personer.nu/ingegerd.htm
  7. https://snl.no/Stiklestad
  8. http://heimskringla.no/wiki/FJ-Litteraturhist.Bd.1_-_St%C3%BAfr_enn_blinde_%C3%9E%C3%B3r%C3%B0arson_kattar
  9. http://skaldic.abdn.ac.uk/db.php?table=verses&id=4091&view=&if=teach
  10. https://nbl.snl.no/Tora_Torbergsdatter
  11. Terje Bratberg. "Giskeætten". Store norske leksikon. Retrieved May 20, 2016.
  12. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2017. 
  13. http://www.orkneyjar.com/history/historicalfigures/thorfinn/
  14. https://sok.riksarkivet.se/sbl/Presentation.aspx?id=14124

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Lindqvist, Herman (2006) Historien om alla Sveriges drottningar : från myt och helgon till drottning i tiden (Norstedts förlag)
  • Magnusson, Magnus; Pálsson, Hermann (1976) King Harald's Saga: Harald Hardradi of Norway: From Snorri Sturluson's Heimskringla (Penguin Classics)
  • Martin, Janet (1995) Medieval Russia, 980-1584 (Cambridge: Cambridge University Press)
  • Thuesen, Nils Petter (1991) Norges dronninger gjennom tusen år (Oslo: Tiden Norsk Forlag)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Elisiv of Kiev της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).