Ελισάβετ Ελένη φον Φίερεγκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ελισάβετ Ελένη φον Φίερεγκ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση4  Μαΐου 1679[1]
Γερμανία
Θάνατος27  Ιουνίου 1704[1]
Αιτία θανάτουεπιπλοκή κατά τον τοκετό
Χώρα πολιτογράφησηςΓερμανία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓερμανικά
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΚυρία επί των τιμών
Οικογένεια
ΣύζυγοςΦρειδερίκος Δ΄ της Δανίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Ελισάβετ-Ελένη, γερμ. Elizabet-Helene von Vieregg (4 Μαΐου 1679 - 27 Ιουνίου 1704) από τον Οίκο του Φίερεγκ ήταν κόρη υπουργού της Πρωσίας και με τον γάμο της έγινε βασίλισσα της Δανίας. Ο άνδρας της ήταν δίγαμος.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν κόρη του Άνταμ-Όττο φον Φίερεγκ από το Μεκλεμβούργο, υπουργού της Πρωσίας και πρέσβη της στην Κοπεγχάγη το διάστημα 1698-1706.

Η Ελισάβετ-Ελένη έγινε κυρία των τιμών της Σοφίας Εδβίγης πριγκίπισσας της Δανίας, κόρης του Χριστιανού Ε΄ της Δανίας. Το ίδιο έτος (1699) σχετίστηκε με τον Φρειδερίκο (Δ΄), αδελφό της Σοφίας-Χέντβιχ, ο οποίος το έτος αυτό διαδέχθηκε τον πατέρα του.

Η σχέση ήταν αρχικά μυστική, αλλά ανακαλύφθηκε το 1701, όταν ένα γράμμα του πατέρα της -στο οποίο υπερασπιζόταν τη σχέση τους- δημοσιοποιήθηκε. Το 1703 παντρεύτηκε μυστικά τον Φρειδερίκο Δ΄ της Δανίας, που έτσι έγινε δίγαμος, καθώς η σύζυγός του Λουίζα του Μεκλεμβούργου-Γκύστρο ζούσε. Ο βασιλιάς της έδωσε την ιδιοκτησία Άντφορσκοφ και τον τίτλο της κόμισσας του Άντφορσκοφ. Οι εκκλησιαστικές αρχές δεν το είχαν απαγορεύσει, καθώς δεχόταν τη βιβλική πολυγαμία των Εβραίων πατριαρχών.

Γέννησε τον Φρειδερίκο και απεβίωσε στη γέννα. Ο Φρειδερίκος Δ΄ της έκανε επιτηδευμένη δημόσια κηδεία. Έπειτα από το τέλος της αντικαταστάθηκε ως βασιλική ερωμένη από την Καρλόττα Ελένη φον Σίντελ, κυρία των τιμών.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε ως δεύτερη σύζυγος τον Φρειδερίκο Δ΄ των Όλντενμπουργκ βασιλιά της Δανίας. Ο γάμος ήταν μοργανατικός και ο άνδρας της έγινε δίγαμος, καθώς ήταν ταυτόχρονα νυμφευμένος με τη Λουίζα του Μεκλεμβούργου-Γκύστρο. Η Ελισάβετ-Ελένη είχε τέκνο:

  • Φρειδερίκος Γκύλντενλεβε 1704-1705.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Dansk biografisk leksikon

Παραπομπές σε πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]