Ράγκνχιλντ Σίγκουρντσντοτερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ράγκνχιλντ Σίγκουρντσντοτερ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση9ος αιώνας
Θάνατος9ος αιώνας
Χώρα πολιτογράφησηςΝορβηγία
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΧάλφνταν ο Μέλας
ΤέκναΧάραλντ Χορφάγκρε
ΓονείςSigurd Hart

Το όνομα Ράγκνχιλντ Σίγκουρντσντοτερ μπορεί να αναφέρεται σε δύο διαφορετικές μορφές από την παλαιά σκανδιναβική λογοτεχνία, ένα κράμα τους ή μία καθαρά πλασματική μορφή:

Ενώ ορισμένες παραδοσιακές μαρτυρίες απεικονίζουν αυτές τις δύο μορφές ως την ίδια γυναίκα, αυτές (και οι συγγενείς τους) έζησαν σε διαφορετικές περιόδους.

Ράγκνχιλντ, 2η σύζυγος του Χάλφνταν του Πρεσβύτερου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με το έπος (saga) Heimskringla, μία Ράγκνχιλντ Σίγκουρντσντοτερ ήταν η δεύτερη σύζυγος του Χάλφνταν του Πρεσβύτερου (η πρώτη ήταν η Ράγκνχιλντ Χάραλντσντοτερ Γκούλσκεγκ). Ο Χάκε, ένας ξέφρενος πολεμιστής (berserker) συνάντησε τον πατέρα της στo Χάντελαντ και τον σκότωσε, προτού απαγάγει τη Ράγκνχιλντ Σίγκουρντντoτερ από το σπίτι της. Στη συνέχεια, ο Xάλφνταν ο Πρεσβύτερος την απήγαγε από τον Χάκε, για να τη νυμφευτεί. Το έπος Fagrskinna δεν αναφέρει καμία από αυτές τις λεπτομέρειες. Ωστόσο, και τα δύο έπη συμφωνούν ότι η Ράγκνχιλντ και ο Χάλγνταν ο Πρεσβύτερος ήταν γονείς του Χάραλντ Α΄ του Καλλίκομου (Χορφάγκρε).

Ράγκνχιλντ, κόρη του Σίγκουρτ Χαρτ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με το έπος Ragnarssona þáttr, η Ράγκνχιλντ Σίγκουρντσντοτερ, κόρη του Σίγκουρντ Χαρτ και της συζύγου του Ίνγκμποργκ (παλ. νορβηγ.: "Ingibjorg") ήταν η εγγονή του Χέλγκι του Κοφτερού και της Άσλαουγκ. Ο παππούς της από την πλευρά της μητέρας της ήταν ο Χάραλντ Κλακ. Η ταυτότητα της γιαγιάς της από την πλευρά της μητέρας της δεν αναφέρεται.[1] Το έπος Heimskringla αλλάζει το όνομα της κόρης του Χάραλντ Κλακ, αλλά η συγκεκριμένη καταγωγή παραμένει η ίδια. «Η μητέρα της Ράγκνχιλντ ήταν η Θόρνυ, κόρη του Kλάκχαραλντ βασιλιά στη Γιουτλάνδη, και μία αδελφή της Θτρύε Ντάνεμποντ, που ήταν παντρεμένη με τον Δανό βασιλιά Γκορμ τον Παλαιό, ο οποίος τότε κυβερνούσε τις δανικές κυριαρχίες».[2] Ορισμένες πηγές περιγράφουν την Άσλαουγκ ως δίδυμη αδελφή του Αρθακνούτ της Δανίας. Τα έπη Ragnarssona þáttr, Fagrskinna και Heimskringla προτείνουν ότι η Ράγκνχιλντ ήταν κόρη -ή ακόμη και εγγονή- του Σίγκουρντ Φιδομάτη,[3][4] εκτός αν υπήρχαν περισσότεροι από ένας άνδρες με αυτό το όνομα. Δηλαδή, οι περισσότερες πηγές προτείνουν ότι ο Σίγκουρντ Φιδομάτη ήταν ενεργός μόνο στα τέλη του 9ου αι., πράγμα που θα σήμαινε ότι ήταν είτε περίπου στην ίδια ηλικία με τη Ράγκνχιλντ ή νεότερος.

Παραδοσιακές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιστορικότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]