Τρίγκβε Όλαφσον

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τρίγκβε Όλαφσον
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση930
Θάνατος963
Χώρα πολιτογράφησηςΝορβηγία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταβασιλιάς
Οικογένεια
ΣύζυγοςAstrid Eiriksdatter
ΤέκναΌλαφ Α΄ Τρίγκβασον[1]
Ingeborg Tryggvasdotter
Astrid Tryggvesdatter
ΓονείςΌλαφ Χάραλντσον Γκάιρστανταλφ[1]
ΟικογένειαΟίκος του Χορφάγκρε

Ο Tρίγκβε Όλαφσον, νορβηγ.: Τryggve Olavsson, παλαιοσκανδιναβικά: Tryggvi Óláfsson, (928 στο Ringerike - π. 963 στο Σότνες, Μπόχουσλεν, Βέστρα Γκέταλαντ, Σουηδία) ήταν ο βασιλιάς του Βίκεν της Nορβηγίας (Βίνγκουλμαρκ και Ρόνρικε). [2]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος του Όλαφ Χάραλντσον, βασιλιά του Βέστφολντ και του Βίνγκουλμαρκ, και εγγονός του βασιλιά Χάραλντ Α΄ του Καλλίκομου. Σύμφωνα με το έπος (saga) Heimskringla, ο Tρίγκβε πραγματοποίησε αποστολές των Βίκινγκ στην Ιρλανδία και τη Σκωτία. Το 946 ο βασιλιάς Χάακον Α΄ ο Αγαθός της Νορβηγίας πήγε βόρεια και όρισε τον Tρίγκβε να υπερασπιστεί το Βίκεν ενάντια στους εχθρούς του στο νότο. Του έδωσε επίσης ό,τι μπορούσε, ώστε να ξανακατακτήσει γη, στην περιοχή που το προηγούμενο καλοκαίρι ο βασιλιάς Χάακον Α΄ είχε υποβληθεί σε καταβολή φόρων. Ιστορικά οι Δανοί βασιλείς είχαν κυριαρχία στην περιοχή.

Ο βασιλιάς Χάακον Α΄ τραυματίστηκε θανάσιμα στη μάχη του Φίτγιαρ σε μία εμπλοκή με τους γιους του Έιρικ Α΄. Μετά το τέλος του Χάακον Α΄, ο Χάραλντ Β΄ ο Φαιοχίτων, τρίτος γιος του Έιρικ Α΄ του Αιματοβαφούς, από κοινού με τα αδέλφια του, έγινε βασιλιάς της Νορβηγίας. Ο Τρίγκβε σκοτώθηκε στη συνέχεια από τον Χάραλντ Β΄ τον Φαιοχίτωνα ως μέρος της προσπάθειας του Χάραλντ Β΄ να εδραιώσει τη δική του κυριαρχία στη Νορβηγία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Tρίγκβε παρασύρθηκε σε μία παγίδα.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε τη Άστριντ Έρικσνταττερ και είχε τέκνο:

Βιβιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]