Χάραλντ Α΄ της Δανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Χάραλντ Α΄ της Δανίας
Harald Blåtand (Roskilde Domkirke).JPG
Γέννηση
Δανία
Θάνατος
Jomsborg
Υπηκοότητα / Χώρα πολιτογράφησης Νορβηγία και Δανία
Ιδιότητα μονάρχης
Σύζυγος Gyrid of Sweden και Tove of the Obotrites
Τέκνα Σβεν Α΄ της Δανίας, Tyra of Denmark και Gunhilde
Γονείς Γκορμ ο Παλαιός και Thyra
Αδέλφια Γκούνχιλντ, μητέρα των βασιλέων, Knud Danaast και χωρίς ετικέτα
Αξίωμα Μονάρχης της Δανίας ( - )
Commons page Πολυμέσα

Ο Χάραλντ Α΄ της Δανίας (Harald Blåtand Gormsen, 936987), ο επονομαζόμενος Κυανόδους, ήταν Βασιλιάς της Δανίας (958985), γιος και διάδοχος του Γκορμ του Πρεσβύτερου (δαν.: Gorm den Gamle) και της Θύρα Ντάνεμποντ. To προσωνύμιο Κυανόδους το πήρε, κατά μία εκδοχή, από το μπλε χρώμα ενός δοντιού του, ενώ κατά μία άλλη γιατί ήταν πολύ φιλειρηνικός και απέφευγε τις συγκρούσεις. Ανήγειρε τους δυο μεγάλιθους του Γιέλινγκ (Δανία) προς τιμή των γονέων του. Οι πρόγονοί του, αν και είχαν γνωρίσει τον χριστιανισμό αιώνες πριν, απέφευγαν να βαπτιστούν χριστιανοί και διατηρούσαν την παγανιστική τους θρησκεία, ενώ ο πατέρας του ήταν ακόλουθος του σκανδιναβικού θεού Οντίν. Αντίθετα, η μητέρα του αγαπούσε πολύ τον χριστιανισμό και τον εξώθησε από την παιδική του ηλικία να τον ασπαστεί και ο ίδιος αποβάλλοντας την παλαιά λατρεία. Υποτάχθηκε στον Γερμανό Αυτοκράτορα Όθωνα Α΄, ο οποίος του απέστειλε Γερμανούς επισκόπους για να οργανώσουν τη χριστιανική θρησκεία στην χώρα του, ενώ ο ίδιος βαπτίστηκε Χριστιανός το 960.

Συγκρούσεις του με τον Όθωνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πριν από τη μεταστροφή του Χάραλντ είχαν γίνει πολλές αποτυχημένες προσπάθειες από Άγγλους ιεραποστόλους για τον εκχριστιανισμό των Δανών. Η προσπάθεια του Γερμανού Αυτοκράτορα Όθωνα Α΄ (Otto I) να εποπτεύσει την Εκκλησία της Δανίας τον έφερε σε σύγκρουση με τον Χάραλντ. Ο τελευταίος τον απείλησε με πόλεμο, αλλά ο Αυτοκράτορας κατάφερε να σπάσει κάθε μορφή αντίστασης (972), αναγκάζοντας τον Χάραλντ όχι μόνο να υποχωρήσει αλλά και να δηλώσει υποταγή. Το 974, ο Χάραλντ εξεγέρθηκε ξανά κατά του Αυτοκράτορα Όθωνα Β΄ (Otto II), ενώ υποστήριξε μία σλαβική εξέγερση απέναντι στην Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Μετακινήθηκε στο Ρόσκιλντ, όπου εγκατέστησε τη βασιλική του κατοικία και έχτισε ξύλινο ναό αφιερωμένο στην Αγία Τριάδα.

Διάδοση του χριστιανισμού στη Δανία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ναός αυτός εξελίχθηκε τα επόμενα χρόνια και από τον 13ο αιώνα μετεξελίχθηκε στον καθεδρικό ναό του Αγίου Λουκίου, τόπο ταφής των Βασιλέων της Δανίας. Ο Χάραλντ αναμφισβήτητα εξάπλωσε τον χριστιανισμό στη Δανία κτίζοντας ναούς και υποστηρίζοντας ιεραποστολές, αλλά τα παγανιστικά στοιχεία δεν εξαφανίστηκαν από τους κόλπους της τοπικής αριστοκρατίας και ο ίδιος στάθηκε ανεκτικός απέναντί τους. Ούτε ο ίδιος είχε απορρίψει την θρησκεία του θεού Οντίν, αφού στους μεγαλίθους του Γιέλινγκ που ανήγειρε, τοποθέτησε μείγμα χριστιανικών και παγανιστικών στοιχείων.

Ανετράπη το (985) μετά από εξέγερση εναντίον του από τον γιο του, Σβεν Α΄ της Δανίας. Ο Χάραλντ κατέφυγε στη Γερμανία και οι πηγές υποστηρίζουν ότι δολοφονήθηκε το 986 ή το 987.

Χάραλντ Α΄ της Δανίας
Θάνατος: 986
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Γκορμ ο Παλαιός
Βασιλιάς της Δανίας
Flag of Denmark.svg

958 - 986
Διάδοχος
Σβεν ο Διχαλογένης
Προκάτοχος
Χάραλντ Γκρέικλοακ
Βασιλιάς της Νορβηγίας
Flag of Norway.svg

970 - 986
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Harald I of Denmark της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).