Ίνγκεμποργκ Γκάττορμσνταττερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ίνγκεμποργκ Γκάττορμσνταττερ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ingebjørg Guttormsdatter (Νορβηγικά)
Γέννηση11ος αιώνας
Θάνατος12ος αιώνας
Χώρα πολιτογράφησηςΝορβηγία
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΒασιλική σύζυγος
Οικογένεια
ΣύζυγοςΈιστεν Α΄ της Νορβηγίας[1]
ΓονείςGuttorm (?)[2]

Η Ίνγκεμποργκ Γκάττορμσνταττερ (Ingebjørg Guttormsdatter, 12ος αιώνας) ήταν μεσαιωνική βασίλισσα της Νορβηγίας και σύζυγος του Έιστεϊν Α΄ της Νορβηγίας.[3] Η Ίνγκεμποργκ ήταν κόρη του Γκούττορμ Τόρεσσον από το Λιλεχάμερ, η μητέρα του παππού της ήταν η Ίστριντ Γκούντμπρανταττερ κόρη του Γκούντμπραντ από το Όπλαντ και αδελφή της Άστα Γκούντμπραντσνταττερ η οποία ήταν η μητέρα των βασιλέων Όλαφ Β΄ της Νορβηγίας και Χάραλντ Γ΄ της Νορβηγίας.[4] Ο Έιστεϊν Α΄ της Νορβηγίας και η Ίνγκεμποργκ Γκάττορμσνταττερ είχαν μια κόρη την Μαρία Έιστεϊνσνταττερ η οποία παντρεύτηκε τον Όλαφ Ουγκζίβα διεκδικητή του θρόνου της Νορβηγίας, έγινε βασιλιάς για σύντομο χρονικό διάστημα (1166) αλλά ακολούθησε η ήττα του από τον Μάγκνους Ε΄ της Νορβηγίας και αναγκάστηκε να δραπετεύσει απο την χώρα. Η Ίνγκεμποργκ Γκάττορμσνταττερ μαζί την Έστριντ Μπζόρνσνταττερ και την Ράνια Νίκολασνταττερ ήταν οι μοναδικές βασίλισσες της Νορβηγίας την περίοδο μεταξύ του 11ου και του 13ου αιώνα οι οποίες δεν ήταν ξένες πριγκίπισσες.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. p11301.htm#i113004. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  2. 2,0 2,1 Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage.
  3. https://nbl.snl.no/Ingebj%C3%B8rg_Guttormsdatter/utdypning[νεκρός σύνδεσμος]
  4. Krag, Claus (2014-09-28). «Øystein 1 Magnusson» (στα νορβηγικά). Norsk biografisk leksikon. http://nbl.snl.no/%C3%98ystein_1_Magnusson. Ανακτήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2017. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Ingebjørg Guttormsdatter της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).