Χριστίνα Αμπραχάμσντοτερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χριστίνα Αμπραχάμσντοτερ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1432[1]
Φινλανδία
Θάνατος1492[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΣουηδία
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΚάρολος Η΄ της Σουηδίας
ΤέκναKarl Karlsson
Υπογραφή
Το όνομα της Χριστίνας όπως καταγράφηκε από ένα μέλος της συντεχνίας της Στοκχόλμης Άγ. Λέκαμεν (Helga Lekamen), που την αναφέρει ως βασίλισσα το 1470.

Η Κριστίνα Αμπραχάμσντοτερ σουηδικά: Kristina Abrahamsdotter‎‎, φινλανδικά: Kristiina Abrahamintytär‎‎, (1432 – 1492) ήταν Φινλανδή, βασιλική ερωμένη και για λίγο βασίλισσα της Σουηδίας ως τρίτη σύζυγος του βασιλιά Καρόλου Η΄.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η καταγωγή της Χριστίνας δεν είναι γνωστή, αλλά πιστεύεται ότι ήταν κόρη του Aμπραχάμ Πέντερσον, κυβερνήτη του Ράσεμποργκ. Ο πρώην βασιλιάς Κάρολος Η΄ της Σουηδίας τη γνώρισε κατά την εξορία του στη Φινλανδία 1457–1464. Όταν ο Κάρολος Η΄ επέστρεψε στη Σουηδία το 1464 και ανέκτησε τον σουηδικό θρόνο, τον ακολούθησε εκεί ως βασιλική ερωμένη. Το 1465 απέκτησαν μαζί έναν γιο.

Το 1470, τον τελευταίο χρόνο της ζωής του, ο Κάρολος Η΄ παντρεύτηκε τη Χριστίνα. Έτσι έγινε βασίλισσα και ο γιος της έγινε νόμιμος. Η ακριβής ημερομηνία του γάμου είναι άγνωστη. Παραδοσιακά, ο γάμος έπρεπε να γίνει στην επιθανάτιο κλίνη του. Ο γάμος έγινε σε άγνωστη ημερομηνία την άνοιξη του 1470, λίγες εβδομάδες πριν από το τέλος του Καρόλου Η΄ τον Μάιο. Ο γάμος λέγεται ότι έγινε στη Στοκχόλμη με 50 μάρτυρες γάμου.

Με τον γάμο, η Χριστίνα έγινε βασίλισσα και ο γιος της νομιμοποιήθηκε. Και οι δύο συμπεριλήφθηκαν στη νέα διαθήκη, η οποία απέκλειε τους γαμπρούς του, που ήταν οι προηγούμενοι κληρονόμοι του, ειδικά τον Ίβαρ Άξελσον, τον οποίο είχε ορίσει προηγουμένως διάδοχό του. Ως εκ τούτου, ο βασιλιάς διόρισε τον ανιψιό του Στεν Στούρε τον Πρεσβύτερο ως αντιβασιλιά, μέχρι ο γιος του να μεγαλώσει αρκετά για να εκλεγεί βασιλιάς, και του έδωσε επίσης το καθήκον να προστατεύσει το δικαίωμά του να τον κληρονομήσει στη νέα του διαθήκη. Ο γάμος προκάλεσε διαμάχη, λόγω της διαφοράς στη διαδοχή. Ο επίσκοπος Χένρικ Τίντεμανσον του Λίνκεπινγκ έγραψε ένα ποίημα για να απεικονίσει τη σύγχρονη διαμάχη για τον γάμο, όπου ανέφερε ότι ο γάμος έγινε ενάντια στο βασιλικό συμβούλιο και προκάλεσε μεγάλο μίσος προς τον βασιλιά Κάρολο Η΄, επειδή θεωρήθηκε ότι είχε δώσει κακό παράδειγμα. Η Χριστίνα ήταν η μόνη βασιλική ερωμένη στη Σουηδία, που έγινε βασίλισσα δίπλα στην Kάριν Μόνσντοτερ (1568).

Στις 15 Μαΐου 1470, η Χριστίνα έγινε χήρα και βασίλισσα χήρα. Μετά το θάνατο του Κάρολου, ο Sten Sture ζήτησε την ανάκληση της διαθήκης του βασιλιά, ανέλαβε ο ίδιος όλη την εξουσία ως αντιβασιλέας και έδωσε την πλειονότητα των περιουσιακών στοιχείων του αείμνηστου βασιλιά στους γαμπρούς του και όχι στον διορισμένο διάδοχό του. Η Χριστίνα έζησε μια απομονωμένη ζωή μετά τον θάνατο του Καρόλου. Το 1488, ο γιος της διεκδίκησε με επιτυχία ένα μέρος της κληρονομιάς του.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε το 1470 τον Κάρολο Η΄ των Μπόντε, βασιλιά της Σουηδίας και είχε τέκνα::

  • Άννα Κάρλσντοτερ (Μπόντε), παντρεύτηκε τον ευγενή Χόκαν Σβένσον (Μπέλγια), κυβερνήτη του κάστρου Βόστερας. .
  • Kαρλ Κάρλσον (Μπόντε) (1465–1488).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • «Kristina Abrahamsdotter». web.archive.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Σεπτεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 9 Ιουνίου 2016. 
  • Lars O. Lagerqvist: Sveriges regenter - från forntid till nutid (The regents of Sweden - from then to now)
  • Dick Harrison: Karl Knutsson
  • Gadd, Pia (Swedish): Frillor, fruar och herrar - en okänd kvinnohistoria (Mistresses, wives and masters - an unknown history of women) Falun 2009