Χριστίνα Αμπραχάμσντοτερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χριστίνα Αμπραχάμσντοτερ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1432[1]
Φινλανδία
Θάνατος1492[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΣουηδία
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΚάρολος Η΄ της Σουηδίας
ΤέκναKarl Karlsson
Υπογραφή
Christina of Sweden (1470) ledger listing 1470.jpg
Το όνομα της Χριστίνας όπως καταγράφηκε από ένα μέλος της συντεχνίας της Στοκχόλμης Άγ. Λέκαμεν (Helga Lekamen), που την αναφέρει ως βασίλισσα το 1470.

Η Κριστίνα Αμπραχάμσντοτερ σουηδικά: Kristina Abrahamsdotter‎, φινλανδικά: Kristiina Abrahamintytär‎, (1432 – 1492) ήταν Φινλανδή, βασιλική ερωμένη και για λίγο βασίλισσα της Σουηδίας ως τρίτη σύζυγος του βασιλιά Καρόλου Η΄.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η καταγωγή της Χριστίνας δεν είναι γνωστή, αλλά πιστεύεται ότι ήταν κόρη του Aμπραχάμ Πέντερσον, κυβερνήτη του Ράσεμποργκ. Ο πρώην βασιλιάς Κάρολος Η΄ της Σουηδίας τη γνώρισε κατά την εξορία του στη Φινλανδία 1457–1464. Όταν ο Κάρολος Η΄ επέστρεψε στη Σουηδία το 1464 και ανέκτησε τον σουηδικό θρόνο, τον ακολούθησε εκεί ως βασιλική ερωμένη. Το 1465 απέκτησαν μαζί έναν γιο.

Το 1470, τον τελευταίο χρόνο της ζωής του, ο Κάρολος Η΄ παντρεύτηκε τη Χριστίνα. Έτσι έγινε βασίλισσα και ο γιος της έγινε νόμιμος. Η ακριβής ημερομηνία του γάμου είναι άγνωστη. Παραδοσιακά, ο γάμος έπρεπε να γίνει στην επιθανάτιο κλίνη του. Ο γάμος έγινε σε άγνωστη ημερομηνία την άνοιξη του 1470, λίγες εβδομάδες πριν από το τέλος του Καρόλου Η΄ τον Μάιο. Ο γάμος λέγεται ότι έγινε στη Στοκχόλμη με 50 μάρτυρες γάμου.

Με τον γάμο, η Χριστίνα έγινε βασίλισσα και ο γιος της νομιμοποιήθηκε. Και οι δύο συμπεριλήφθηκαν στη νέα διαθήκη, η οποία απέκλειε τους γαμπρούς του, που ήταν οι προηγούμενοι κληρονόμοι του, ειδικά τον Ίβαρ Άξελσον, τον οποίο είχε ορίσει προηγουμένως διάδοχό του. Ως εκ τούτου, ο βασιλιάς διόρισε τον ανιψιό του Στεν Στούρε τον Πρεσβύτερο ως αντιβασιλιά, μέχρι ο γιος του να μεγαλώσει αρκετά για να εκλεγεί βασιλιάς, και του έδωσε επίσης το καθήκον να προστατεύσει το δικαίωμά του να τον κληρονομήσει στη νέα του διαθήκη. Ο γάμος προκάλεσε διαμάχη, λόγω της διαφοράς στη διαδοχή. Ο επίσκοπος Χένρικ Τίντεμανσον του Λίνκεπινγκ έγραψε ένα ποίημα για να απεικονίσει τη σύγχρονη διαμάχη για τον γάμο, όπου ανέφερε ότι ο γάμος έγινε ενάντια στο βασιλικό συμβούλιο και προκάλεσε μεγάλο μίσος προς τον βασιλιά Κάρολο Η΄, επειδή θεωρήθηκε ότι είχε δώσει κακό παράδειγμα. Η Χριστίνα ήταν η μόνη βασιλική ερωμένη στη Σουηδία, που έγινε βασίλισσα δίπλα στην Kάριν Μόνσντοτερ (1568).

Στις 15 Μαΐου 1470, η Χριστίνα έγινε χήρα και βασίλισσα χήρα. Μετά το θάνατο του Κάρολου, ο Sten Sture ζήτησε την ανάκληση της διαθήκης του βασιλιά, ανέλαβε ο ίδιος όλη την εξουσία ως αντιβασιλέας και έδωσε την πλειονότητα των περιουσιακών στοιχείων του αείμνηστου βασιλιά στους γαμπρούς του και όχι στον διορισμένο διάδοχό του. Η Χριστίνα έζησε μια απομονωμένη ζωή μετά τον θάνατο του Καρόλου. Το 1488, ο γιος της διεκδίκησε με επιτυχία ένα μέρος της κληρονομιάς του.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε το 1470 τον Κάρολο Η΄ των Μπόντε, βασιλιά της Σουηδίας και είχε τέκνα::

  • Άννα Κάρλσντοτερ (Μπόντε), παντρεύτηκε τον ευγενή Χόκαν Σβένσον (Μπέλγια), κυβερνήτη του κάστρου Βόστερας. .
  • Kαρλ Κάρλσον (Μπόντε) (1465–1488).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • «Kristina Abrahamsdotter». web.archive.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Σεπτεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 9 Ιουνίου 2016. 
  • Lars O. Lagerqvist: Sveriges regenter - från forntid till nutid (The regents of Sweden - from then to now)
  • Dick Harrison: Karl Knutsson
  • Gadd, Pia (Swedish): Frillor, fruar och herrar - en okänd kvinnohistoria (Mistresses, wives and masters - an unknown history of women) Falun 2009