Χριστόφορος Β΄ της Δανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Χριστόφορος Β΄ της Δανίας
Krzysztof2 sorø.JPG
Γέννηση 29  Σεπτεμβρίου 1276
Θάνατος 2  Αυγούστου 1332
Sorø
Υπηκοότητα Δανία
Ιδιότητα πολιτικός
Σύζυγος Ευφημία της Πομερανίας
Τέκνα Έρικ Κριστόφερσεν της Δανίας, Όθων, δούκας του Λόλλαντ και της Εσθονίας, Βαλντεμάρ Δ' της Δανίας και d:Q4965594
Γονείς Έρικ Ε΄ της Δανίας και Αγνή του Βρανδεμβούργου
Αδέλφια Μάρθα της Δανίας, Richiza, Έρικ ΣΤ΄ της Δανίας και John III, Count of Holstein-Plön
Αξίωμα Μονάρχης της Δανίας
Η σφραγίδα του βασιλιά της Δανίας Χριστόφορου Β΄

Ο Χριστόφορος Β΄ της Δανίας (Δαν : Christoffer 2, 29 Σεπτεμβρίου 1276 [1] - 2 Αυγούστου 1332), βασιλιάς της Δανίας (1320 - 1326, 1329 - 1332) ήταν δεύτερος γιος του Έρικ Ε΄ της Δανίας και της Αγνής του Βρανδεμβούργου. Διαδέχτηκε τον αδελφό του Έρικ ΣΤ΄ της Δανίας, το όνομα του συνδέεται με εθνικές καταστροφές και την διάλυση του κράτους της Δανίας που έφερε η καταστροφική του βασιλεία.

Βασιλιάς με τους ευγενείς και την εκκλησία στην εξουσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σαν νέος άντρας ήταν πιθανότερος επόμενος διάδοχος στον θρόνο και δούκας της Εσθονίας, αρχικά υποστήριξε τον αδελφό του Έρικ ΣΤ΄ σε όλες τις επιλογές του όπως η σύλληψη του αρχιεπισκόπου Τζένς Γκράντ (1294) αλλά αργότερα στράφηκε εναντίον του με αποτέλεσμα την εποχή του θανάτου του (1319) βρισκόταν στην εξορία. Οι ευγενείς της Δανίας οι οποίοι ήθελαν έναν αδύναμο και ανίκανο βασιλιά για να τον έχουν του χεριού τους εξέλεξαν την επόμενη χρονιά τον Ιανουάριο του 1320 τον Χριστόφορο. [2] Με την άνοδο του στον θρόνο ο Χριστόφορος υπέγραψε ένα ταπεινωτικό καταστατικό το οποίο αναγνώριζε ότι ο βασιλιάς ήταν σχεδόν διακοσμητικός χωρίς καμιά εξουσία, περνούσαν ολοκληρωτικά στα χέρια των ευγενών και της εκκλησίας. Το καταστατικό ήταν πολύ βαρύ για τον βασιλιά δεν μπορούσε να βάλει ούτε φόρο στους αγρότες αυτό ήταν τώρα δουλειά των ευγενών, κανένας επίσκοπος δεν μπορούσε να καταδικαστεί, να φορολογηθεί, ή να εξοριστεί από τον Δανό βασιλιά παρά μονάχα από τον πάπα, η εκκλησιαστική περιουσία δεν μπορούσε να φορολογηθεί, οι ευγενείς δεν ήταν υποχρεωμένοι να πολεμήσουν για λογαριασμό του βασιλιά τους και ο ίδιος ο βασιλιάς σε περίπτωση αιχμαλωσίας τους έπρεπε να πληρώσει την απελευθέρωση τους. Όλοι οι φόροι και τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί στους ευγενείς και στην εκκλησία από την εποχή του Βαλντεμάρ Β΄ της Δανίας καταργήθηκαν, η πτώση της βασιλικής εξουσίας θα διατηρηθεί στην Δανία μέχρι το 1660. [3]

Ανατροπή και εξορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα επόμενα χρόνια ο Χριστόφορος προσπάθησε να ενισχύσει την θέση του με πολέμους εναντίον των δουκών και των κομήτων της βόρειας Γερμανίας αλλά όταν επιχείρησε να βάλει φόρους οι ευγενείς και ο κλήρος με επικεφαλής τον κόμη του Χόλσταϊν Γεράρδο Γ΄ εξεγέρθηκαν και τον ανέτρεψαν (1326). Ο Χριστόφορος οδηγήθηκε στην εξορία, την τριετία (1326 - 1329) στον θρόνο ανέβηκε ο νεαρός Βαλντεμάρ Γ΄ της Δανίας ο μοναδικός εκπρόσωπος από τον Οίκο του Άβελ της Δανίας που βασίλεψε στην Δανία αλλά μόνο μια τριετία, επειδή ήταν ανήλικος βασίλευσε υπό την κηδεμονία του ίδιου του Γεράρδου Γ΄ του Χόλσταϊν του αρχηγού των εξεγερθέντων ευγενών ο οποίος ήταν θείος του. Με την άνοδο του μικρού Βαλντεμάρ στον θρόνο του επιβλήθηκαν νέοι περιορισμοί όπως ότι όλα τα κάστρα στην Σκανία θα έπρεπε να κατεδαφιστούν και ότι δεν μπορούσε να είναι ταυτόχρονα βασιλιάς της Δανίας και δούκας του Σλέσβιχ, γι'αυτό την περίοδο που ήταν βασιλιάς της Δανίας (1326 - 1329) δούκας του Σλέσβιχ ορίστηκε ο κηδεμόνας θείος του Γεράρδος. Την εξουσία επί Βαλντεμάρ ασκούσε μια ομάδα ευγενών οι περισσότεροι ξένοι, επέβαλαν σκληρούς φόρους που δυσαρέστησαν τους αγρότες, η πρώτη αγροτική εξέγερση στην Σγιέλαν (1328) κατεστάλη άγρια από τον Γεράρδο αλλά η δεύτερη στην Γιουτλάνδη (1329) είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή του Βαλντεράμ Γ΄.

Επαναφορά του Χριστόφορου στην βασιλεία με ανύπαρκτες εξουσίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι συμμαχίες που τον ανέτρεψαν τον Χριστόφορο Β΄ είχαν διαλυθεί, οι ευγενείς βρισκόντουσαν σε εμφύλια σύγκρουση ανάμεσα στον ίδιο τον Γεράρδο Γ΄ του Χόλσταϊν και τον ξάδελφο του κόμη Ιωάννη Γ΄ του Χόλσταϊν ο οποίος ήταν ετεροθαλής αδελφός του Χριστόφορου μέσω της μητέρας τους Αγνής του Βρανδεμβούργου. Οι αγρότες της Σκανίας αδύναμοι και απροστάτευτοι κάλεσαν τον βασιλιά της Σουηδίας Μάγκνους Δ΄ να βασιλεύσει στην χώρα τους, ο Μάγκνους δέχθηκε και η Δανία έπαψε να υπάρχει σαν ενωμένο βασίλειο. Ο Ιωάννης Γ΄ του Χόλσταϊν κάλεσε τον Χριστόφορο να αναλάβει ξανά τον θρόνο της Δανίας, [4] με την βοήθεια του Ερρίκου του Μεκλεμβούργου και με 2000 οπλισμένους Γερμανούς ιππότες, ο Χριστόφορος επανήλθε αλλά χωρίς πλέον καμιά εξουσία. Η Δανία ουσιαστικά ήταν χωρισμένη ο Γεράρδος κατείχε την Γιουτλάνδη και την χειριζόταν σαν να είναι προσωπική του περιουσία, ο Ιωάννης έκανε από την άλλη το ίδιο πράγμα στην Φιονία και στην Σγιέλαν. Το 1231 ο Χριστόφορος επενέβη σε μια διαμάχη μεταξύ του Γεράρδου και του Ιωάννη υπέρ του δευτέρου με αποτέλεσμα την οριστική του ήττα, σύμφωνα με τους όρους της συνθήκης του επετράπη μονάχα να κρατήσει τον τίτλο του βασιλιά και να ζήσει σε μια απλή κατοικία στο Λόλλαντ η οποία κάηκε και αυτή από Γερμανούς μισθοφόρους. Ο Χριστόφορος φυλακίστηκε στο κάστρο του Άλχολμ στο οποίο πέθανε συντετριμμένος και ταπεινωμένος τον επόμενο χρόνο. [5] Μετά τον θάνατο του Χριστόφορου το βασίλειο της Δανίας πέρασε στα χέρια των Γερμανών, έμεινε στην ιστορία σαν ο ανύπαρκτος βασιλιάς που υποθήκευσε την Δανία στους Γερμανούς.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την σύζυγο του Ευφημία της Πομερανίας παιδιά του ήταν :

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. http://runeberg.org/dbl/4/0556.html
  2. http://runeberg.org/dbl/4/0556.html
  3. Danmarks Historie II www.perbenny.dk
  4. Danmarks Historie II www.perbenny.dk
  5. Huitfeldt, Arild. Danmarks Riges Krønike

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Danmarks Historie II www.perbenny.dk
  • Huitfeldt, Arild. Danmarks Riges Krønike

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χριστόφορος Β΄ της Δανίας
Γέννηση: 29 Σεπτεμβρίου 1276 Θάνατος: 2 Αυγούστου 1332
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Έρικ Μένβεντ
Βασιλιάς της Δανίας
Flag of Denmark.svg

1320-1326
Διάδοχος
Βαλντεμάρ Γ΄
Προκάτοχος
Βαλντεμάρ Γ΄
Βασιλιάς της Δανίας
Flag of Denmark.svg

1329-1332
Διάδοχος
Βαλντεμάρ Άττερνταγκ
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Christopher II of Denmark της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).