Χάραλντ Γ΄ της Δανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χάραλντ Γ΄ της Δανίας
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Harald 3. Hen (Σουηδικά)
Γέννηση1041[1]
Θάνατος17  Απριλίου 1080
Τόπος ταφήςHoly Cross Priory
Χώρα πολιτογράφησηςΔανία
ΘρησκείαΧριστιανισμός
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΜαργαρίτα Χάσμπγιορνσνταττερ[2]
ΓονείςΣβεν Β΄ της Δανίας[3]
ΑδέλφιαΊνγκεριτ της Δανίας
Σίγκριντ Σβέντσντατερ
Σβεν ο Σταυροφόρος
Κνούτος Δ΄ της Δανίας
Όλαφ Α΄ της Δανίας
Ερρίκος Α΄ της Δανίας
Νιλς της Δανίας
Σβεντ Τρονκρέβερ
Benedict
Γκύντα της Σουηδίας
ΟικογένειαΟίκος των Έστριντσεν
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΜονάρχης της Δανίας (1076–1080)
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Νόμισμα του βασιλιά της Δανίας Χάραλντ Γ΄

Ο Χάραλντ Γ΄ της Δανίας (Harald Hen, 1040 [4] - 17 Απριλίου 1080) ήταν βασιλιάς της Δανίας από το (1076 - 1080) ήταν ο μεγαλύτερος σε ηλικία από τους νόθους γιους του βασιλιά της Δανίας και γενάρχη των βασιλέων του Έστριντσον Σβεν Β΄, ανταγωνίστηκε με πολλούς ετεροθαλείς αδελφούς του για την κυριαρχία του στέμματος της Δανίας.

Βασιλιάς της Δανίας από το Κοινοβούλιο του Σγιέλαν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χάραλντ Γ΄ ήταν ειρηνόφιλος βασιλιάς και ξεκίνησε μια σειρά μεταρρυθμίσεων, ήταν παντρεμένος με την ξαδέλφη του Μαργαρίτα Ασμπτζορντάττερ αλλά δεν άφησε κληρονόμους και έτσι τον διαδέχθηκε ο αδελφός του Κνούτος ο Άγιος, τέσσερις από τους ετεροθαλείς αδελφούς του στέφτηκαν στην συνέχεια με τη σειρά βασιλείς της Δανίας. Συμμετείχε στην επιδρομή εναντίον της Αγγλίας (1069) μαζί με τον θείο του Γιαρλ Άσμπγιερν και τον αδελφό του Κνούτο. [5] Μετά τον θάνατο του πατέρα του 1076 εξελέγη διάδοχος και νέος βασιλιάς της Δανίας στο κοινοβούλιο της Σγιέλαν σε ανταγωνισμός με τον ετεροθαλή αδελφό του Κνούτο, [6] κατάφερε να υπερισχύσει αφού έδωσε όρκο ότι τηρήσει τους νόμους του Χάραλντ. [7] Στην διάρκεια της βασιλείας του ήρθε σε σύγκρουση με πολλούς αδελφούς του ιδιαίτερα τον Κνούτο ο οποίος είχε και την υποστήριξη του Νορβηγού βασιλιά Όλαφ Γ΄, ο πάπας Γρηγόριος Ζ΄ επενέβη στο πλευρό του Χάραλντ με συστάσεις στον Νορβηγό βασιλιά Όλαφ Γ΄ να μην επεμβαίνει στους εμφυλίους πολέμους γειτονικού βασιλείου και να είναι δίκαιος απέναντι σε όλα τα αδέλφια. [8]

Σημαντικές προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Χάραλντ Γ΄ βγήκε βασιλιάς με την ψήφο των μεγάλων γαιοκτημόνων της Δανίας γι'αυτό στάθηκε ανίκανος να συγκρουστεί μαζί τους, ασχολήθηκε μονάχα με τα εσωτερικά προβλήματα του βασιλείου του ιδιαίτερα τις οικονομικές και νομικές μεταρρυθμίσεις, η πιο γνωστή από αυτές είναι η αναμόρφωση και η σταθεροποίηση του νομισματικού συστήματος, [9] ίδρυσε νέα νομισματοκοπεία σε Ρίμπε, Βίμποργκ, Λουντ, Σλέσβιχ, αναμόρφωσε και την δασική νομοθεσία. Προσπάθησε να κάνει σημαντικές αλλαγές στην νομική νομοθεσία ώστε να καταργήσει τις απαρχαιωμένες μορφές που χρησιμοποιούσαν οι Δανοί μέχρι τότε με τις δοκιμαστικές μονομαχίες ή τα βασανιστήρια με τις πυρωμένες σιδερένιες ράβδους γνωστές σαν Αγνείας πείρα και να τα αντικαταστήσει με όρκους σύμφωνα με το σύγχρονο Αγγλικό σύστημα, [10] στον θρησκευτικό τομέα συνέχισε τις προσπάθειες του πατέρα του για την πλήρη ανεξαρτησία της εκκλησίας της Δανίας από την αρχιεπισκοπή του Αμβούργου - Βρέμης με την δημιουργία της αρχιεπισκοπής της Δανίας αλλά χωρίς σημαντικές επιτυχίες. [11] Ο μεγάλος Δανός ιστορικός της εποχής Σάξων ο Γραμματικός τον περιγράφει άβουλο και δειλό, ότι ο φτωχός λαός τον είχε σαν ανίκανο και ότι ήταν πειθήνιο όργανο των αυλικών και των γαιοκτημόνων του γι'αυτό πήρε το προσωνύμιο Χάραλντ ο Μαλακός , οι νομικές μεταρρυθμίσεις του Χάραλντ δεν έγιναν αποδεκτές μέχρι την περίοδο της βασιλείας του Βάλντεμαρ Β΄ της Δανίας τον 13ο αιώνα, [12] η ιστορικότητα της νομισματικής του μεταρρύθμισης επίσης αμφισβητείται. Ο Χάραλντ πέθανε σε ηλικία 40 ετών χωρίς απογόνους και τάφηκε στην εκκλησία Ντάλμπι στην Σκανία, τον διαδέχθηκε ο επόμενος ετεροθαλής αδελφός του Κνούτος Δ΄ της Δανίας.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε την εξαδέλφη του Μαργαρίτα, κόρη του Χάσμπγιορν Ούλφσεν κόμη (jarl). Δεν απέκτησαν απογόνους.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. 1,0 1,1 Alvin. alvin-person:67645.
 2. p10543.htm#i105426. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
 3. 3,0 3,1 Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage.
 4. Stefan Pajung, Harald Hén ca. 1040–1080, danmarkshistorien.dk, Aarhus University, January 22, 2010
 5. Bricka, Carl Frederik, Dansk Biografisk Lexikon, vol. VII [I. Hansen – Holmsted], 1893, p.74
 6. Harald 3. Hen at Gyldendals Åbne Encyklopædi
 7. Monarkiet i Danmark – Kongerækken at The Danish Monarchy
 8. Harald 3. Hen at Gyldendals Åbne Encyklopædi
 9. Bricka, Carl Frederik, Dansk Biografisk Lexikon, vol. VII [I. Hansen – Holmsted], 1893, p.74.
 10. Arild Huitfeldt, Denmark Riges Krønike
 11. Harald 3. Hen at Gyldendals Åbne Encyklopædi
 12. Arild Huitfeldt, Denmark Riges Krønike

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χάραλντ Γ΄ της Δανίας
Γέννηση: 1040 Θάνατος: 17 Απριλίου 1080
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Σβεν Β΄ Έστριντσον
Βασιλιάς της Δανίας

1076 - 1080
Διάδοχος
Άγιος Κνούτος Δ΄
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Harald III of Denmark της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).