Σίγκτρυγκ Γκνίπασον

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σίγκτρυγκ Γκνίπασον
Small Sigtrygg stone.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση9ος αιώνας
Θάνατος10ος αιώνας[1]
Δανία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταβασιλιάς
Οικογένεια
ΓονείςΓκνίπα και Asfrid Odinkarsdatter

Ο Σίγκτρυγκ Γκνίπασον ήταν βασιλιάς της Δανίας σύμφωνα με τον Αδάμ της Βρέμης που βασίλευσε τον 10ο αιώνα και ανήκε στον Οίκο του Όλαφ. Ο Σίγκτρυγκ ήταν γιος του Γκνίπα και μιας Δανίδας ευγενούς με το όνομα Ασφρίντ, σύμφωνα με τον Αδάμ της Βρέμης έγινε βασιλιάς της Δανίας κατά τη διάρκεια της αρχιεπισκοπής του Χόγκερ της Βρέμης (909 - 917). Το όνομα του απομνημονεύεται σε δυο Ρουνικές λίθους που βρέθηκαν κοντά στο Σλέσβιχ με ονόματα DR2 και DR4 οι οποίες ανεγέρθησαν από τη μητέρα του μετά τον θάνατο του για να εγγυηθεί ότι η περιοχή αποτελούσε την ισχυρή βάση της οικογένειας.[2]

Με βάση τη μαρτυρία του Σβεν Β΄ της Δανίας ο Αδάμ της Βρέμης αναφέρει ότι ο Αρθακανούτος Α΄ ήρθε στη Δανία και αμέσως εκθρόνισε τον νεαρό βασιλιά Σίγκτρυγκ ωστόσο άλλες πηγές παρουσιάζουν τον Χνίπα που ταυτίζεται με τον πατέρα του Σίγκτρυγκ Γκνίπα να βασιλεύει μέχρι το 934. Ο Σνόρρι Στούρλουσον αναφέρει την ήττα του Γκνίπα από τον Γκορμ τον Παλαιό τοποθετώντας τον θάνατο του αργότερα σε σχέση με τον Αδάμ της Βρέμης. Ο Αδάμ αναφέρει την ύπαρξη και άλλων Δανών βασιλέων εκείνη την εποχή σαν απόδειξη ότι τον θρόνο στη Δανία δεν τον κατείχε μονάχα ένας βασιλιάς.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 27  Νοεμβρίου 2018.
  2. Asfriþr karþi kumbl þaun aft Siktriku sun sin aui Knubu (Asfrith carved this gravestone after Sigtrygg, her son and Gnupa's); Ui Asfriþr karþi kubl þausi tutir Uþinkars aft Sitriuk kununt sun sin auk Knubu (Holy Asfrith carved this gravestone, Odinkar's daughter, after Sigtrygg, king, her son and Gnupa's). A. V. Storm, "Pages of Early Danish History, from the Runic Monuments of Sleswick and Jutland", The Saga=Book of the Viking club, vol. 2, pp. 328-347.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • A. V. Storm, "Pages of Early Danish History, from the Runic Monuments of Sleswick and Jutland", The Saga=Book of the Viking club, vol. 2.


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Sigtrygg Gnupasson της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).