Αδέλα της Φλάνδρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Αδέλα της Φλάνδρας
Γέννηση
Θάνατος
Ιταλία
Υπηκοότητα Δανία
Σύζυγος Κνούτος Δ΄ της Δανίας και Ρογήρος Α΄ της Απουλίας
Τέκνα Κάρολος Α΄ της Φλάνδρας, Ίνγκεργερντ Κνουτσντότερ της Δανίας, Σεσίλια Κνουτσντάτερ και Γουλιέλμος Β΄ της Απουλίας
Γονείς Ροβέρτος Α΄ της Φλάνδρας και Γερτρούδη της Σαξωνίας
Αδέλφια Ροβέρτος Β΄ της Φλάνδρας, Dirk V, Count of Holland, Γερτρούδη της Φλάνδρας, Δούκισσα της Λορραίνης, Μπέρθα της Ολλανδίας και χωρίς ετικέτα
Αξίωμα βασιλική σύζυγος
Αντιβασιλέας

H Αδέλα της Φλάνδρας ή Αιλάνδη [1] (Adela van Vlaanderen, 1064 - Απρίλιος 1115), βασιλική σύζυγος της Δανίας με τον γάμο της με τον βασιλιά της Δανίας Κνούτο Δ΄ και δούκισσα της Απουλίας με τον δεύτερο γάμο της με τον Ρογήρο Μπόρσα ήταν η μεγαλύτερη κόρη του Ροβέρτου Α΄, κόμητος της Φλάνδρας και της Γερτρούδης της Σαξονίας.

Βασίλισσα της Δανίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο γάμος της με τον Δανό βασιλιά Κνούτο Δ΄ έγινε αμέσως μετά την άνοδο του στον θρόνο της Δανίας (1080) σαν τμήμα της συμφωνίας μεταξύ Δανίας και Φλάνδρας για μεταξύ τους συμμαχία εναντίον του Νορμανδού βασιλιά της Αγγλίας Γουλιέλμου του Κατακτητή. [2] Με τον γάμο της απέκτησε τρία παιδιά, τον Κάρολο τον Καλό μετέπειτα κόμη της Φλάνδρας (1083) και δυο δίδυμες θυγατέρες την Ίνγκεργερντ Κνουτσντότερ και την Σεσίλια Κνουτσντάτερ οι οποίες γεννήθηκαν μετά τον θάνατο του πατέρα τους (1086).

Δούκισσα της Απουλίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την δολοφονία του πρώτου συζύγου της έφυγε για την πατρίδα της την Φλάνδρα παίρνοντας μαζί της τον γιο της Κάρολο ενώ άφησε πίσω στην Δανία τις νεογέννητες δίδυμες θυγατέρες της.[3] Έμεινε στην αυλή του πατέρα της και στην συνέχεια του αδελφού της μέχρι που αναχώρησε για την Απουλία για να παντρευτεί τον δούκα της Απουλίας Ρογήρο Μπόρσα και να γίνει έτσι δούκισσα της Απουλίας. Απέκτησε με τον δεύτερο σύζυγο της τρία παιδιά τον Λουδοβίκο που πέθανε σε βρεφική ηλικία, τον μετέπειτα δούκα Γουλιέλμος Β΄ της Απουλίας και τον Γυισκάρδο που πέθανε στην εφηβεία (1108). [4] Μετά τον θάνατο του δεύτερου συζύγου της διατέλεσε αντιβασιλιάς της Απουλίας για λογαριασμό του ανήλικου γιου της Γουλιέλμου (1111 - 1115).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Adela of Flanders της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).