Κατάλογος διοργανωτριών πόλεων Ολυμπιακών Αγώνων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Η Ολυμπιακή σημαία

Ο ακόλουθος πίνακας περιέχει τις διοργανώτριες πόλεις των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.

Από την αναβίωση των Aγώνων το 1896 με την 1η Ολυμπιάδα της σύγχρονης εποχής, έχουν πραγματοποιηθεί 27 Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, που έχουν διεξαχθεί σε 23 διαφορετικές πόλεις και 21 Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες σε 18 διαφορετικές πόλεις.

Ο πίνακας περιλαμβάνει και αγώνες που ακυρώθηκαν λόγω πολέμου. Επίσης, περιέχει και αγώνες οι οποίοι πρόκειται να διεξαχθούν. Οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 1906 που έλαβαν χώρα στην Αθήνα δεν συμπεριλαμβάνονται στον πίνακα καθώς δεν είναι αναγνωρισμένοι από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Επτά πόλεις έχουν διοργανώσει Ολυμπιακούς Αγώνες περισσότερες από μία φορά. Η Αθήνα το 1896 και το 2004, το Παρίσι το 1900 και το 1924, το Λονδίνο το 1904, το 1948 και το 2012, το Σανκτ Μορίτς το 1928 και το 1948, η Λέικ Πλάσιντ το 1932 και το 1980, το Λος Άντζελες το 1932 και το 1984 και το Ίνσμπρουκ το 1964 και το 1976. Το Λονδίνο είναι η πρώτη πόλη που έχει διοργανώσει τρεις Ολυμπιάδες.

Διοργανώτριες πόλεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πόλη Χώρα Σημ. Α/Α Έτος Από Μέχρι
Αθήνα Ελλάδα Flag of Greece (1828-1978).svg Ι 1896 6 Απριλίου 1896 15 Απριλίου 1896
Παρίσι Γαλλία Flag of France.svg II 1900 14 Μαΐου 1900 28 Οκτωβρίου 1900
Σεντ Λούις ΗΠΑ Flag of the United States.svg III 1904 1 Ιουλίου 1904 23 Νοεμβρίου 1904
Λονδίνο Μεγάλη Βρετανία Flag of the United Kingdom.svg IV 1908 27 Απριλίου 1908 31 Οκτωβρίου
Στοκχόλμη Σουηδία Flag of Sweden.svg V 1912 5 Μαΐου 1912 27 Ιουλίου 1912
Βερολίνο Γερμανία Flag of the German Empire.svg VI 1916 Ματαιώθηκαν λόγω Α' Παγκ. Πολέμου
Αμβέρσα Βέλγιο Flag of Belgium (civil).svg VII 1920 20 Απριλίου 1920 12 Σεπτεμβρίου 1920
Παρίσι Γαλλία Flag of France.svg VIII 1924 4 Μαΐου 1924 27 Ιουλίου 1924
Άμστερνταμ Ολλανδία Flag of the Netherlands.svg IX 1928 17 Μαΐου 1928 12 Αυγούστου 1928
Λος Άντζελες ΗΠΑ Flag of the United States.svg X 1932 30 Ιουλίου 1932 14 Αυγούστου 1932
Βερολίνο Γερμανία Flag of Germany 1933.svg XI 1936 1 Αυγούστου 1936 16 Αυγούστου 1936
Τόκιο Ιαπωνία Flag of Japan.svg XII 1940 Ματαιώθηκαν λόγω Β' Παγκ. Πολέμου
Λονδίνο Μεγάλη Βρετανία Flag of the United Kingdom.svg XIII 1944 Ματαιώθηκαν λόγω Β' Παγκ. Πολέμου
Λονδίνο Μεγάλη Βρετανία Flag of the United Kingdom.svg XIV 1948 29 Ιουλίου 1948 14 Αυγούστου 1948
Ελσίνκι Φινλανδία Flag of Finland.svg XV 1952 19 Ιουλίου 1952 3 Αυγούστου 1952
Μελβούρνη Αυστραλία Flag of Australia.svg XVI 1956 22 Νοεμβρίου 1956 8 Δεκεμβρίου 1956
Ρώμη Ιταλία Flag of Italy.svg XVII 1960 25 Αυγούστου 1960 11 Σεπτεμβρίου 1960
Τόκιο Ιαπωνία Flag of Japan.svg XVIII 1964 10 Οκτωβρίου 1964 24 Οκτωβρίου 1964
Πόλη του Μεξικού Μεξικό Flag of Mexico.svg XIX 1968 12 Οκτωβρίου 1968 27 Οκτωβρίου 1968
Μόναχο Δυτική Γερμανία Flag of Germany.svg XX 1972 26 Αυγούστου 1972 11 Σεπτεμβρίου 1972
Μόντρεαλ Καναδάς Flag of Canada.svg XXI 1976 17 Ιουλίου 1976 1 Αυγούστου 1976
Μόσχα Σοβιετική Ένωση Flag of the Soviet Union.svg XXII 1980 19 Ιουλίου 1980 3 Αυγούστου 1980
Λος Άντζελες ΗΠΑ Flag of the United States.svg XXIII 1984 28 Ιουλίου 1984 12 Αυγούστου 1984
Σεούλ Νότια Κορέα Flag of South Korea.svg XXIV 1988 17 Σεπτεμβρίου 1988 2 Οκτωβρίου 1988
Βαρκελώνη Ισπανία Flag of Spain.svg XXV 1992 25 Ιουλίου 1992 9 Αυγούστου 1992
Ατλάντα ΗΠΑ Flag of the United States.svg XXVI 1996 19 Ιουλίου 1996 4 Αυγούστου 1996
Σίδνεϊ Αυστραλία Flag of Australia.svg XXVII 2000 15 Σεπτεμβρίου 2000 1 Οκτωβρίου 2000
Αθήνα Ελλάδα Flag of Greece.svg XXVIII 2004 13 Αυγούστου 2004 29 Αυγούστου 2004
Πεκίνο Κίνα Flag of the People's Republic of China.svg XXIX 2008 8 Αυγούστου 2008 24 Αυγούστου 2008
Λονδίνο Μεγάλη Βρετανία Flag of the United Kingdom.svg XXX 2012 27 Ιουλίου 2012 12 Αυγούστου 2012
Ρίο ντε Τζανέιρο Βραζιλία Flag of Brazil.svg XXXI 2016 5 Αυγούστου 2016 21 Αυγούστου 2016
Τόκιο Ιαπωνία Flag of Japan.svg XXXII 2020 23 Ιουλίου 2021 8 Αυγούστου 2021
Παρίσι Γαλλία Flag of France.svg XXXIII 2024 26 Ιουλίου 2024 11 Αυγούστου 2024
Λος Άντζελες ΗΠΑ Flag of the United States.svg XXXIV 2028 21 Ιουλίου 2028 6 Αυγούστου 2028

Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πόλη Χώρα Σημ. Α/Α Έτος Από Μέχρι
Σιγκαπούρη Σιγκαπούρη Flag of Singapore.svg I 2010 14 Αυγούστου 26 Αυγούστου
Ναντζίνγκ Κίνα Flag of the People's Republic of China.svg II 2014 16 Αυγούστου 28 Αυγούστου
Μπουένος Άιρες Αργεντινή Flag of Argentina.svg III 2018 6 Οκτωβρίου 18 Οκτωβρίου

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πόλη Χώρα Σημ. Α/Α Έτος Από Μέχρι
Σαμονί Γαλλία Flag of France.svg I 1924 25 Ιανουαρίου 1924 4 Φεβρουαρίου 1924
Σανκτ Μορίτς Ελβετία Flag of Switzerland.svg II 1928 11 Φεβρουαρίου 1928 19 Φεβρουαρίου 1928
Λέικ Πλάσιντ ΗΠΑ Flag of the United States.svg III 1932 4 Φεβρουαρίου 1932 15 Φεβρουαρίου 1932
Γκάρμις-Παρτενκίρχεν Γερμανία Flag of Germany 1933.svg IV 1936 6 Φεβρουαρίου 1936 16 Φεβρουαρίου 1936
Σαππόρο Ιαπωνία Flag of Japan.svg V 1940 Ματαιώθηκαν λόγω Β' Παγκ. Πολέμου
Κορτίνα Ντ' Αμπέτσο Ιταλία Ιταλία V 1944 Ματαιώθηκαν λόγω Β' Παγκ. Πολέμου
Σανκτ Μορίτς Ελβετία Flag of Switzerland.svg V 1948 30 Ιανουαρίου 1948 8 Φεβρουαρίου 1948
Όσλο Νορβηγία Flag of Norway.svg VI 1952 14 Φεβρουαρίου 1952 25 Φεβρουαρίου 1952
Κορτίνα Ντ' Αμπέτσο Ιταλία Flag of Italy.svg VII 1956 26 Ιανουαρίου 1956 5 Φεβρουαρίου 1956
Κοιλάδα Σκουάου ΗΠΑ Flag of the United States.svg VIII 1960 18 Φεβρουαρίου 1960 28 Φεβρουαρίου 1960
Ίνσμπρουκ Αυστρία Flag of Austria.svg IX 1964 29 Ιανουαρίου 1964 9 Φεβρουαρίου 1964
Γκρενόμπλ Γαλλία Flag of France.svg X 1968 6 Φεβρουαρίου 1968 18 Φεβρουαρίου 1968
Σαππόρο Ιαπωνία Flag of Japan.svg XI 1972 3 Φεβρουαρίου 1972 13 Φεβρουαρίου 1972
Ίνσμπρουκ Αυστρία Flag of Austria.svg XII 1976 4 Φεβρουαρίου 1976 15 Φεβρουαρίου 1976
Λέικ Πλάσιντ ΗΠΑ Flag of the United States.svg XIII 1980 14 Φεβρουαρίου 1980 23 Φεβρουαρίου 1980
Σαράγεβο Γιουγκοσλαβία Flag of SFR Yugoslavia.svg XIV 1984 7 Φεβρουαρίου 1984 19 Φεβρουαρίου 1984
Κάλγκαρι Καναδάς Flag of Canada.svg XV 1988 13 Φεβρουαρίου 1988 28 Φεβρουαρίου 1988
Άλμπερτβιλ Γαλλία Flag of France.svg XVI 1992 8 Φεβρουαρίου 1992 23 Φεβρουαρίου 1992
Λίλεχαμερ Νορβηγία Flag of Norway.svg XVII 1994 12 Φεβρουαρίου 1994 27 Φεβρουαρίου 1994
Ναγκάνο Ιαπωνία Flag of Japan.svg XVIII 1998 7 Φεβρουαρίου 1998 22 Φεβρουαρίου 1998
Σολτ Λέικ Σίτι ΗΠΑ Flag of the United States.svg XIX 2002 8 Φεβρουαρίου 2002 24 Φεβρουαρίου 2002
Τορίνο Ιταλία Flag of Italy.svg XX 2006 10 Φεβρουαρίου 2006 26 Φεβρουαρίου 2006
Βανκούβερ Καναδάς Flag of Canada.svg XXI 2010 10 Φεβρουαρίου 2010 28 Φεβρουαρίου 2010
Σότσι Ρωσία Flag of Russia.svg XXII 2014 7 Φεβρουαρίου 2014 23 Φεβρουαρίου 2014
Πιεονγκτσάνγκ Νότια Κορέα Flag of South Korea.svg XXIII 2018 9 Φεβρουαρίου 2018 25 Φεβρουαρίου 2018
Πεκίνο Κίνα Flag of the People's Republic of China.svg XXIV 2022 4 Φεβρουαρίου 2022 20 Φεβρουαρίου 2022
ΜιλάνοΚορτίνα Ντ' Αμπέτσο Ιταλία Flag of Italy.svg XXV 2026 6 Φεβρουαρίου 2026 22 Φεβρουαρίου 2026

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πόλη Χώρα Σημ. Α/Α Έτος Από Μέχρι
Ίνσμπρουκ Αυστρία Flag of Austria.svg I 2012 13 Ιανουαρίου 22 Ιανουαρίου
Λίλεχαμερ Νορβηγία Flag of Norway.svg II 2016 26 Φεβρουαρίου 6 Μαρτίου

Στατιστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διοργανώτριες πόλεις πάνω από μία φορά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πόλη Χώρα Ήπειρος Θερινοί Αγώνες Χειμερινοί Αγώνες Σύνολο
Λονδίνο Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο Ευρώπη 3 (1908, 1948, 2012) 0 3
Αθήνα Flag of Greece.svg Ελλάδα Ευρώπη 2 (1896, 2004) 0 2
Παρίσι Flag of France.svg Γαλλία Ευρώπη 2 (1900, 1924) 0 2
Λος Άντζελες Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες Βόρεια Αμερική 2 (1932, 1984) 0 2
Λέικ Πλάσιντ Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες Βόρεια Αμερική 0 2 (1932, 1980) 2
Ίνσμπρουκ Flag of Austria.svg Αυστρία Ευρώπη 0 2 (1964, 1976) 2
Σανκτ Μορίτς Flag of Switzerland.svg Ελβετία Ευρώπη 0 2 (1928, 1948) 2

Ολυμπιακοί Αγώνες ανά χώρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διοργανώτριες χώρες Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων
  4+ φορές
  3 φορές
  2 φορές
  1 φορά
  Δεν έχουν διοργανώσει Αγώνες
Διοργανώτριες χώρες Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων
  4+ φορές
  3 φορές
  2 φορές
  1 φορά
  Δεν έχουν διοργανώσει Αγώνες
Θέση Χώρα Ήπειρος Θερινοί Αγώνες Χειμερινοί Αγώνες Σύνολο
1 Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες Βόρεια Αμερική 4 (1904, 1932, 1984, 1996) 4 (1932, 1960, 1980, 2002) 8
2 Flag of France.svg Γαλλία Ευρώπη 2 (1900, 1924) 3 (1924, 1968, 1992) 5
3 Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο Ευρώπη 3 (1908, 1944, 1948, 2012) 0 3
3 Flag of Canada.svg Καναδάς Βόρεια Αμερική 1 (1976) 2 (1988, 2010) 3
3 Ιταλία/Flag of Italy.svg Ιταλία Ευρώπη 1 (1960) 2 (1944, 1956, 2006) 3
3 Flag of Japan.svg Ιαπωνία Ασία 1 (1940, 1964) 2 (1940, 1972, 1998) 3
3 Flag of the German Empire.svg/Flag of Germany 1933.svg/Flag of Germany.svg Γερμανία Ευρώπη 2 (1916, 1936, 1972) 1 (1936) 3
8 Flag of South Korea.svg Νότια Κορέα Ασία 1 (1988) 1 (2018) 2
8 Flag of the Soviet Union.svg Σοβιετική Ένωση/Flag of Russia.svg Ρωσία Ευρώπη 1 (1980) 1 (2014) 2
8 Flag of Greece (1828-1978).svg/Flag of Greece.svg Ελλάδα Ευρώπη 2 (1896, 2004) 0 2
8 Flag of Australia.svg Αυστραλία Ωκεανία 2 (1956, 2000) 0 2
8 Flag of Norway.svg Νορβηγία Ευρώπη 0 2 (1952, 1994) 2
8 Flag of Austria.svg Αυστρία Ευρώπη 0 2 (1964, 1976) 2
8 Flag of Switzerland.svg Ελβετία Ευρώπη 0 2 (1928, 1948) 2
15 Flag of Brazil.svg Βραζιλία Νότια Αμερική 1 (2016) 0 1
15 Flag of the People's Republic of China.svg Κίνα Ασία 1 (2008) 0 1
15 Flag of Spain.svg Ισπανία Ευρώπη 1 (1992) 0 1
15 Flag of SFR Yugoslavia.svg Γιουγκοσλαβία Ευρώπη 0 1 (1984) 1
15 Flag of Mexico.svg Μεξικό Βόρεια Αμερική 1 (1968) 0 1
15 Flag of Finland.svg Φινλανδία Ευρώπη 1 (1952) 0 1
15 Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία Ευρώπη 1 (1928) 0 1
15 Flag of Belgium.svg Βέλγιο Ευρώπη 1 (1920) 0 1
15 Flag of Sweden.svg Σουηδία Ευρώπη 1 (1912) 0 1

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]