Κατάλογος διοργανωτριών πόλεων Ολυμπιακών Αγώνων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Χάρτης με τις διοργανώτριες πόλεις και χώρες των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων (με πορτοκαλί χρώμα) και των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων (με μπλε χρώμα). * Το Τόκιο φιλοξένησε τους Θερινούς Αγώνες του 2020 το 2021, λόγω της πανδημίας COVID-19.

Οι ακόλουθοι πίνακες περιέχουν τις διοργανώτριες πόλεις των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Από την αναβίωση τους το 1896, με την 1η Ολυμπιάδα της σύγχρονης εποχής, έχουν πραγματοποιηθεί 29 Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες σε 23 διαφορετικές πόλεις και 23 Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες σε 20 διαφορετικές πόλεις. Αντίθετα, τρεις Θερινές Ολυμπιάδες (1916, 1940, 1944) και δύο Χειμερινές (1940, 1944) δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω των δύο Παγκοσμίων Πολέμων.

Οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 1906, που έλαβαν χώρα στην Αθήνα, δεν συμπεριλαμβάνονται στη λίστα καθώς δεν είναι αναγνωρισμένοι από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Οι Θερινοί Αγώνες του 2020 στο Τόκιο αναβλήθηκαν -για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων- για το καλοκαίρι του 2021 λόγω της πανδημίας COVID-19, με τους Χειμερινούς Αγώνες του 2022 να διεξάγονται περίπου μόλις έξι μήνες αργότερα στο Πεκίνο.

Το Πεκίνο θα γίνει έτσι η πρώτη πόλη που θα έχει φιλοξενήσει τόσο Θερινούς όσο και Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Δέκα πόλεις έχουν ή θα έχουν μελλοντικά διοργανώσει Ολυμπιακούς Αγώνες περισσότερες από μία φορά: η Αθήνα (1896 και 2004), το Παρίσι (1900, 1924 και 2024), το Λονδίνο (1904, 1948 και 2012), το Σανκτ Μόριτς (1928 και 1948), το Λέικ Πλάσιντ (1932 και 1980), το Λος Άντζελες (1932, 1984 και 2028), η Κορτίνα Ντ' Αμπέτσο (1956 και 2026), το Ίνσμπρουκ (1964 και 1976), το Τόκιο (1964 και 2020) και το Πεκίνο (2008 και 2022). Το Λονδίνο έγινε το 2012 η πρώτη πόλη που έχει διοργανώσει τρεις Ολυμπιάδες. Το Παρίσι αναμένεται να γίνει η δεύτερη το 2024 και θα ακολουθήσει το Λος Άντζελες το 2028. Ειδική είναι η περίπτωση της Στοκχόλμης, που φιλοξένησε τους Θερινούς Αγώνες του 1912 και το άθλημα της ιππασίας σε αυτούς του 1956.

Σε επίπεδο χωρών, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διοργανώσει οκτώ Ολυμπιακούς Αγώνες (τους περισσότερους από κάθε άλλη χώρα), ενώ το 2028 αναμένεται η ένατη διοργάνωση στο Λος Άντζελες. Ακολουθούν η Γαλλία με 5 διοργανώσεις (το 2024 το Παρίσι θα διοργανώσει την έκτη) και η Ιαπωνία με 4. Από τρεις Ολυμπιάδες έχουν διοργανώσει το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Ιταλία (το 2026 θα διοργανώσει την τέταρτη) και η Γερμανία.

Οι Αγώνες έχουν φιλοξενηθεί κυρίως σε χώρες της Ευρώπης (30 διοργανώσεις έως σήμερα) και της Αμερικής (13 διοργανώσεις). Μάλιστα, το Ρίο ντε Τζανέιρο είναι η μοναδική πόλη της Νότιας Αμερικής που έχει διοργανώσει Ολυμπιακούς Αγώνες. Επτά Αγώνες έχουν φιλοξενηθεί στην Ασία και δύο στην Ωκεανία. Η Αφρική δεν έχει φιλοξενήσει ακόμη κάποια διοργάνωση.

Διοργανώτριες πόλεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στατιστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διοργανώτριες πόλεις πάνω από μία φορά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πόλη Χώρα Ήπειρος Θερινοί Αγώνες Χειμερινοί Αγώνες Σύνολο
Λονδίνο Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο Ευρώπη 3 (1908, 1948, 2012) - 3
Παρίσι Flag of France.svg Γαλλία Ευρώπη 3 (1900, 1924, 2024) -
Λος Άντζελες Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες Βόρεια Αμερική 3 (1932, 1984, 2028) -
Αθήνα Flag of Greece.svg Ελλάδα Ευρώπη 2 (1896, 2004) - 2
Τόκιο Flag of Japan.svg Ιαπωνία Ασία 2 (1964, 2020) -
Πεκίνο Flag of the People's Republic of China.svg Κίνα Ασία 1 (2008) 1 (2022)
Σανκτ Μόριτς Flag of Switzerland.svg Ελβετία Ευρώπη - 2 (1928, 1948)
Ίνσμπρουκ Flag of Austria.svg Αυστρία Ευρώπη - 2 (1964, 1976)
Λέικ Πλάσιντ Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες Βόρεια Αμερική - 2 (1932, 1980)
Κορτίνα Ντ' Αμπέτσο Flag of Italy.svg Ιταλία Ευρώπη - 2 (1956, 2026)

Ολυμπιακοί Αγώνες ανά χώρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διοργανώτριες χώρες Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων
  4+ φορές
  3 φορές
  2 φορές
  1 φορά
  Δεν έχουν διοργανώσει Αγώνες
Διοργανώτριες χώρες Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων
  4+ φορές
  3 φορές
  2 φορές
  1 φορά
  Δεν έχουν διοργανώσει Αγώνες
Θέση Χώρα Ήπειρος Θερινοί Αγώνες Χειμερινοί Αγώνες Σύνολο
1 Flag of the United States.svg Ηνωμένες Πολιτείες Βόρεια Αμερική 5 (1904, 1932, 1984, 1996, 2028) 4 (1932, 1960, 1980, 2002) 9
2 Flag of France.svg Γαλλία Ευρώπη 3 (1900, 1924, 2024) 3 (1924, 1968, 1992) 6
3 Flag of Japan.svg Ιαπωνία Ασία 2 (1940, 1964, 2020) 2 (1940, 1972, 1998) 4
Ιταλία/Flag of Italy.svg Ιταλία Ευρώπη 1 (1960) 3 (1944, 1956, 2006, 2026)
5 Flag of the German Empire.svg/Flag of Germany 1933.svg/Flag of Germany.svg Γερμανία Ευρώπη 2 (1916, 1936, 1972) 1 (1936, 1940) 3
Flag of Canada.svg Καναδάς Βόρεια Αμερική 1 (1976) 2 (1988, 2010)
Flag of the United Kingdom.svg Ηνωμένο Βασίλειο Ευρώπη 3 (1908, 1944, 1948, 2012) -
Flag of Australia.svg Αυστραλία Ωκεανία 3 (1956, 2000, 2032) -
9 Flag of Switzerland.svg Ελβετία Ευρώπη - 2 (1928, 1948) 2
Flag of Austria.svg Αυστρία Ευρώπη - 2 (1964, 1976)
Flag of Norway.svg Νορβηγία Ευρώπη - 2 (1952, 1994)
Flag of Greece (1828-1978).svg/Flag of Greece.svg Ελλάδα Ευρώπη 2 (1896, 2004) -
Flag of the Soviet Union.svg Σοβιετική Ένωση/Flag of Russia.svg Ρωσία Ευρώπη 1 (1980) 1 (2014)
Flag of South Korea.svg Νότια Κορέα Ασία 1 (1988) 1 (2018)
Flag of the People's Republic of China.svg Κίνα Ασία 1 (2008) 1 (2022)
16 Flag of Sweden.svg Σουηδία Ευρώπη 1 (1912) - 1
Flag of Belgium.svg Βέλγιο Ευρώπη 1 (1920) -
Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία Ευρώπη 1 (1928) -
Flag of Finland.svg Φινλανδία Ευρώπη 1 (1940, 1952) -
Flag of Mexico.svg Μεξικό Βόρεια Αμερική 1 (1968) -
Flag of SFR Yugoslavia.svg Γιουγκοσλαβία Ευρώπη - 1 (1984)
Flag of Spain.svg Ισπανία Ευρώπη 1 (1992) -
Flag of Brazil.svg Βραζιλία Νότια Αμερική 1 (2016) -

Ολυμπιακοί Αγώνες ανά ήπειρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θέση Ήπειρος Θερινοί Αγώνες Χειμερινοί Αγώνες Σύνολο
1 Ευρώπη 17 (1896, 1900, 1908, 1912, 1916, 1920, 1924, 1928, 1936, 1940, 1944, 1948, 1952, 1960, 1972, 1980, 1992, 2004, 2012, 2024) 15 (1924, 1928, 1936, 1940, 1944, 1948, 1952, 1956, 1964, 1968, 1976, 1984, 1992, 1994, 2006, 2014, 2026) 32
2 Βόρεια Αμερική 7 (1904, 1932, 1968, 1976, 1984, 1996, 2028) 6 (1932, 1960, 1980, 1988, 2002, 2010) 13
3 Ασία 4 (1940, 1964, 1988, 2008, 2020) 4 (1940, 1972, 1998, 2018, 2022) 8
4 Ωκεανία 3 (1956, 2000, 2032) - 3
5 Νότια Αμερική 1 (2016) - 1

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]