Μετάβαση στο περιεχόμενο

Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 1944

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 1944, γνωστοί και ως Αγώνες της 13ης Ολυμπιάδας, ήταν μία διεθνής αθλητική διοργάνωση προγραμματισμένη να διεξαχθεί στο Λονδίνο της Αγγλίας, η οποία ματαιώθηκε λόγω του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Διαδικασία επιλογής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η διαδικασία επιλογής της διοργανώτριας χώρας περιελάμβανε οκτώ υποψηφιότητες και νικήτρια αναδείχτηκε η πόλη του Λονδίνου μπροστά από τη Ρώμη, το Ντιτρόιτ, τη Λωζάνη, την Αθήνα, τη Βουδαπέστη, το Ελσίνκι και το Μόντρεαλ. Η επιλογή πραγματοποιήθηκε στην 38η Σύνοδο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, που διοργανώθηκε στο Λονδίνο τον Ιούνιο του 1939.

Πόλη Χώρα Ψήφοι
Λονδίνο Ηνωμένο Βασίλειο 20
Ρώμη Ιταλία 11
Ντιτρόιτ Η.Π.Α. 2
Λωζάνη Ελβετία 1
Αθήνα Ελλάδα 0
Βουδαπέστη Ουγγαρία 0
Ελσίνκι Φινλανδία 0
Μόντρεαλ Καναδάς 0

Ακολουθία γεγονότων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρά τον πόλεμο, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή οργάνωσε πολλές εκδηλώσεις το διάστημα 17 έως 19 Ιουνίου του 1944 στη Λωζάνη της Ελβετίας για να γιορτάσει την 50ή επέτειο από την ίδρυσή της.

Πολωνοί κρατούμενοι πολέμου στην περιοχή Ντομπιέγκνιεφ πήραν άδεια από τους Γερμανούς κατακτητές τους να διοργανώσουν ανεπίσημους Αγώνες ανάμεσα στους κρατούμενους της χώρας το διάστημα 23 Ιουλίου με 13 Αυγούστου 1944, ενώ κατασκεύασαν και μία Ολυμπιακή σημαία από σεντόνια και κασκόλ. Το γεγονός αυτό θεωρήθηκε πως ήταν μία επίδειξη Ολυμπιακού πνεύματος που υπερβαίνει τον πόλεμο.

Εξαιτίας της ματαίωσης αποφασίστηκε, χωρίς ψηφοφορία, το Λονδίνο να διοργανώσει τους Αγώνες του 1948.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]