Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 1940

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 1940, θα ήταν γνωστοί και ως Αγώνες της 5ης Χειμερινής Ολυμπιάδας, ήταν μία διεθνής αθλητική διοργάνωση προγραμματισμένη να διεξαχθεί στο Σαππόρο της Ιαπωνίας το διάστημα 3-12 Φεβρουαρίου του 1940.

Ακολουθία γεγονότων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Σαππόρο επιλέχθηκε να διοργανώσει την πέμπτη έκδοση Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στις 9 Ιουνίου του 1937, όμως η Ιαπωνία έδωσε τους Αγώνες πίσω στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή τον Ιούλιο του 1938 λόγω του ξεσπάσματος του Δεύτερου Σινοϊαπωνικού Πολέμου ένα χρόνο νωρίτερα.

Η ΔΟΕ αποφάσισε στις 18 Ιουλίου του ίδιου έτους να αναθέσει τη διοργάνωση των Αγώνων στο Σεντ Μόριτζ της Ελβετίας, που είχε διοργανώσει και τους Αγώνες του 1928. Όμως και πάλι η διοργάνωση επιστράφηκε καθώς προέκυψαν αντιπαραθέσεις ανάμεσα στην Ελβετική Οργανωτική Επιτροπή και τη ΔΟΕ.

Στις 9 Ιουνίου 1939, η ΔΟΕ επέλεξε ως διοργανώτρια τη Γερμανία και συγκεκριμένα την περιοχή Γκάρμις-Παρτενκίρχεν, η οποία είχε ήδη φέρει εις πέρας τη διοργάνωση των Αγώνων του 1936. Έτσι, προγραμματίστηκε να φιλοξενήσει και αυτούς τους Αγώνες το διάστημα 2-11 Φεβρουαρίου 1940. Τρεις μήνες αργότερα, την 1η Σεπτεμβρίου, η Γερμανία εισβάλλει στην Πολωνία, γεγονός που σηματοδοτεί την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και οι Αγώνες μοιραία ματαιώνονται τον Νοέμβριο.

Την ίδια τύχη θα έχουν αργότερα και οι Αγώνες του 1944 που είχαν ανατεθεί στην περιοχή Κορτίνα Ντ' Αμπέτσο της Ιταλίας. Από τότε, το Σεντ Μόριτζ διοργάνωσε τους Αγώνες του 1948, η Κορτίνα Ντ' Αμπέτσο τους Αγώνες του 1956 και το Σαππόρο αυτούς του 1972. Η Γερμανία δεν έχει επιλεγεί ακόμη να διοργανώσει ξανά τους Αγώνες.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]