Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 1916

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Παρέλαση για τα εγκαίνια του σταδίου στις 8 Ιουνίου του 1913

Οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 1916, γνωστοί και ως Αγώνες της 6ης Ολυμπιάδας, ήταν μία διεθνής αθλητική διοργάνωση προγραμματισμένη να διεξαχθεί στο Βερολίνο της Γερμανίας, η οποία ματαιώθηκε λόγω του ξεσπάσματος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Διαδικασία επιλογής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η διαδικασία επιλογής της διοργανώτριας χώρας περιελάμβανε έξι υποψηφιότητες και νικήτρια αναδείχτηκε η πόλη του Βερολίνου μπροστά από την Αλεξάνδρεια, το Άμστερνταμ, τις Βρυξέλλες, τη Βουδαπέστη και το Κλίβελαντ. Η επιλογή πραγματοποιήθηκε στην 14η Σύνοδο της ΔΟΕ που διοργανώθηκε στη Στοκχόλμη το 1912.

Ακολουθία γεγονότων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι εργασίες στο Γερμανικό Στάδιο (Deutsches Stadion) του Βερολίνου ξεκίνησαν το 1912. Ήταν σχεδιασμένο να χωράει περισσότερους από 18.000 καθιστούς θεατές[1]. Στις 8 Ιουνίου του 1913, το στάδιο εγκαινιάστηκε με την απελευθέρωση 10.000 περιστεριών, παρουσία 60.000 θεατών.

Με το ξέσπασμα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου το 1914, η προετοιμασία των Αγώνων συνεχίστηκε κανονικά, αφού κανείς δεν περίμενε ότι ο πόλεμος θα διαρκούσε για αρκετά ακόμη χρόνια. Στη συνέχεια όμως, οι Αγώνες ματαιώθηκαν.

Μια χειμερινή αθλητική εβδομάδα με χόκεϊ επί πάγου, σκι και πατινάζ προγραμματίστηκε αντί των Αγώνων. Ο σχεδιασμός αυτής της εβδομάδας έδωσε την ιδέα για τη διοργάνωση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Μετά το πέρας των εχθροπραξιών, αποφασίστηκε να διατηρηθεί ο αύξων αριθμός (σαν να έγιναν δηλαδή οι Αγώνες του Βερολίνου) και να διοργανωθεί η έβδομη -πια- Ολυμπιάδα στην Αμβέρσα του Βελγίου. Το Βερολίνο επέστρεψε στις υποψηφιότητες των Αγώνων το 1931, όταν κέρδισε τη Βαρκελώνη και διοργάνωσε τους Αγώνες του 1936. Η Βαρκελώνη τελικά διοργάνωσε τους Αγώνες του 1992.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]